#96 Uit het bestuur: Veurjoar in de kop

, , ,

Dagen achtereen zonnig en droog in Nederland, het droogt lekker op buiten. Ik zie een hele heldere blauwe lucht. Het is heerlijk om buiten te zijn, te wandelen, fietsen of tuinieren.

Daar krijg ik energie van, merk ik.

Op de radio hoor ik een stelling: Is de lucht mooier blauw geworden? Mooier blauw dan een halve eeuw geleden? 

Hmmm… Mooier, daar kom je nooit uit, denk ik dan meteen, maar als je het technisch bekijkt …

Een onderzoeker komt aan het woord, ze doet onderzoek aan de Technische Universiteit van Berlijn naar de kleur van de hemel. Goh, denk ik, dat zoiets bestaat? Daar heb ik niet eerder bij stil gestaan.
Ze legt uit dat hetgeen we waarnemen te maken heeft met de samenstelling van de atmosfeer. 

In de atmosfeer bevinden zich deeltjes…  grote en kleine deeltjes. Vooral de kleine deeltjes strooien het licht van de zon zo dat we onze hemel blauw zien. Er wordt dus zonlicht gestrooid en het licht dat gestrooid wordt, is vooral dat wat we zien en dat heeft een blauwe kleur. Omdat vooral de kortgolvige straling, dat is het blauwe deel van de straling uit die deeltjes, alle kanten op gestraald wordt. De andere kleuren worden ook gestrooid maar weerkaatsen iets minder dan het blauwe van het licht doet en daarom is onze hemel blauw.

Een mooie uitleg vind ik op internet: Waarom is de lucht blauw? | Schooltv

De kleur wordt ook bepaald door hoe lang de weg van het zonlicht is door de atmosfeer. In Duitsland en Nederland is de hemel, in vergelijking tot bijv. dichter bij de evenaar, meer pastel. Ten opzichte van onze regio is de lucht in de buurt van de evenaar veel blauwer. 

Behalve de uitleg hierboven, heeft hetgeen we waarnemen ook te maken met luchtvervuiling.

Smog zorgt dat licht geabsorbeerd wordt, er wordt dan licht weggenomen, en dan wordt de hemel wat doffer blauw. Smog (rook en roet-deeltjes bijv.) zorgt ervoor dat we geen heldere blauwe lucht zien. 

De luchtkwaliteit is t.o.v. 50 jaar enorm verbeterd, vertelt een andere onderzoeker. Dat heeft te maken met de uitstoot van brandstof, vooral zwaveldeeltjes die in de lucht hangen en dat zijn er een stuk minder tegenwoordig, begrijp ik. Er zijn in Nederland eigenlijk geen huishoudens meer die op kolen stoken. Wel produceren we meer, doen meer, maar we stoten minder uit ten opzichte van 50 jaar geleden: schonere brandstoffen en betere technologie. 

Het aantal dagen per jaar dat er sprake is van smog waren er 50 jaar geleden zo’n 80 en dat zijn er tegenwoordig in Nederland nog zo’n 1 of 2. De luchtkwaliteit is dus in dit opzicht echt verbeterd.

Kijk, daar word ik nu blij van, positieve berichten. De stelling is een feit, zo concluderen ze. 

Niet een pleidooi dat we nu met z’n allen kunnen gaan/ blijven vliegen! Zeker niet.

Maar mooi dat het soms toch ‘blauwer’ is, dan je misschien denkt. 

Gewoon iets waar je niet alle dagen bij stil staat, tenminste ik niet. Leuke radio!

The sun is shining and the sky is blue. Eén van mijn eerste zinnetjes Engels op het voortgezet onderwijs. Vandaag bekijk ik het vanuit ‘The sunny side of life’.

Hopelijk werkt dat voor meer mensen zo op een mooie zonnige lentedag. 

Je realiseert je: Wat heb ik het goed, wat leef ik hier in welvaart. (Op veel plekken in de wereld, is dat heel wat minder). Dat ik hier zo kan leven, zoals ik nu leef, dat is zeker niet vanzelfsprekend!

Springzaad 2025 is al enige maanden van start, de eerste activiteiten hebben reeds plaatsgevonden, zoals een bijeenkomst Wilgen vlechten in de tuin van Appeltern op 14 maart jl. waarover je in deze Nieuwsbrief kunt lezen. 

Nieuwe contacten worden gelegd, bestaande oudere banden worden weer aangehaald.

De eerste spreekwoordelijke eieren van dit jaar zijn gelegd tijdens twee bijeenkomsten van het bestuur over o.a. samenwerken en uitwisseling met andere partijen, bestuurszaken als een afscheid van bestuursleden en verwelkomen van nieuwe partners.

Opschonen, luchten, uithangen, opfrissen, het is er het seizoen voor!

Marjan Nijand