Springzaad
Noord-Veluwe
Springzaad
Noord-Veluwe

Vriend of partner worden
op de hoogte blijven?
zoek op maand
zoek op onderwerp
 
sluiten

Blijf op de hoogte van nieuwe blogs

Ik wil graag via email op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog geschreven wordt door Noord-Veluwe.
Naam:
E-mail adres:
E-mail adres:
 

Blog Noord-Veluwe

31 mei 2016

Groene Markt Harderwijk

De Hortus, Centrum voor Natuur en Milieu in Harderwijk bestaat dit jaar 25 jaar. Om dat feestje te vieren hield De Hortus op 21 mei een Groene Markt in de Natuurtuin Harderwijk. Springzaad Noord-Veluwe werkt al jaren samen met de Hortus en was daarom met een kraam aanwezig, samen met allerlei andere groene organisaties.

Het was een gezellig feestje met mooi weer, vrolijke kinderen, lekker eten en drinken en muziek, te midden van een prachtige natuurtuin.

De maquette, foto's en boeken van speelnatuur in de kraam gaven aanleiding tot gesprekken met ouders en grootouders. Natuurlijk was het merendeel van de bezoekers al vrij 'groen'. Maar hopelijk heeft het (spring)zaadjes gezaaid om verder na te denken over meer ruimte voor natuur en kinderen en mogelijke speelnatuurplekken.

 

Marjan Deurloo

reageer »
24 maart 2015

Springzaad op Groendoedag Hattem

Mandala's maken van natuurlijke materialen

Afgelopen zaterdag was Springzaad vertegenwoordigd op de Groendoedag van de gemeente Hattem. Samen met Ity Busstra hadden we de stand mooi aangekleed met onder andere foto’s en een waslijn vol met modderbroeken en speeloveralls. De kinderen konden aan de slag met het maken van natuurschilderijen en kaboutersoep. De (groot)ouders konden op een bord schrijven wat ze ieder kind zouden gunnen om in de natuur te ervaren. Al met al genoeg aanleiding voor mooie gesprekken en het enthousiast delen van verhalen over spelen in de natuur.

Een jongentje van 4 wist zijn opa een tijd lang stil te zetten omdat zijn kaboutersoep nog niet af was. Oma’s vertelden enthousiast over de taak van natuuropvoeding die zij op zich namen omdat hun eigen kinderen daar niet aan toe kwamen. Opnieuw werd duidelijk dat het onderwerp leeft maar ook dat er nog veel werk aan de winkel is.

Hopelijk hebben we, zo aan het begin van de lente, veel mensen kunnen inspireren om ook dit jaar kinderen meer ruimte te geven om in de natuur te spelen.

 

Hermineke de Leeuw

reageer »
13 oktober 2014

Educatieve tuin Bernhardschool bijna klaar!

Voor de groepen 3 t/m 8 is er een educatieve tuin gerealiseerd bij de Prins Bernhardschool in Ermelo. De educatieve tuin daagt kinderen uit tot leren door middel van onderzoek en door het zorgen voor planten en bloemen. Het is leren door natuur en leefomgeving: de natuur als ‘buitenklas’ met een grote rijkdom aan ‘leermiddelen’.
De kinderwerktuintjes met het lesplein vormen het hart van de educatieve tuin. Op het lesplein krijgen de kinderen informatie en kunnen ze onderzoek doen. In de tuintjes gaan de kinderen zelf planten en bloemen kweken. Dit heeft betekenis voor verschillende doelgebieden zoals: continuïteitsbesef, psychomotorische ontwikkeling, zelfwerkzaamheid en verantwoordelijkheid.
Dit alles onder het motto: ‘breng de tuin in de school en de school in de tuin’. Het is belangrijk dat de kinderen vaardigheden aanleren om de tuin te onderhouden en onderzoek te doen. De eerste producten zijn al geoogst en in dit schooljaar zal de tuin helemaal gereed zijn.

 

Alies Zaal

reageer » | 1 reactie
11 september 2014

Inspirerende excursie Amersfoort

De excursie naar Amersfoort op 4 september was heel inspirerend. Er gingen een leuke groep mensen van kinderdagverblijven, basisscholen, gemeenteambtenaren en jeugdzorgers mee. Een mooie mix. Ook het weer was prachtig.

We bezochten twee locaties van de SKA (Stichting Kinderopvang Amersfoort): De Jonkvrouw en Bubbels. Twee kleine, maar hele groene, geborgen tuinen. Voor de allerkleinsten een heerlijke omgeving. Pedagogisch medewerkers van de SKA legden uit waarom de tuin zo goed voor de kinderen is en wat ze er allemaal deden met de kinderen.

Toen naar de Bieshaarschool. Deze school is volop aan het vergroenen, zit nog midden in het proces. Ze hebben een enorm plein. Ook een enthousiaste directeur en veel enthousiaste ouders. Eens te meer blijkt maar weer dat geld geen probleem hoeft te zijn, en motivatie en enthousiasme leidend is voor succes. Wil je geïnspireerd worden, en weet je niet hoe het aan te pakken, ga met deze school praten!

Tenslotte een bezoekje aan de natuurspeeltuin van Landgoed Schothorst, waar we in het zonnetje afsloten met een drankje en een nootje. Een heerlijke groene oase waar veel kinderen aan het spelen waren met zand, water en takken. Genieten!

 

Foto-album van de excursie

 

Marjan Deurloo

reageer » | 2 reacties
23 juni 2014

Mini-moerasje in de ontdektuin

Wateronderzoek

Er is een klein moeras aangelegd in de kleuterontdektuin van de Prins Bernhardschool in Ermelo. De bedoeling is dat dit moerasje woonruimte gaat bieden aan kleine insecten en amfibieën. Ook op deze wijze kunnen de kinderen de natuur uit de eerste hand beleven in de natuurlijke context.

 

Jonge kinderen houden van onderzoeken en ontdekken. Kleine diertjes zijn boeiend voor ze. In de kleuterontdektuin kunnen de kinderen op verschillende manieren hun zintuigen inzetten om de wereld schil voor schil te leren kennen.

Tijdens de NLdoet-dagen is er in de kleuterontdektuin een moerasje uitgedokterd. Deze is aangelegd in het diepste deel van de wadi waar gletsjerstenen liggen om overheen te springen.

Twee van die stenen liggen nu in het ondiepe vijvertje. De kinderen kunnen hier op zitten of liggen om te observeren. Het diepste deel van de wadi is over een oppervlakte van twee bij één meter ongeveer 20 cm diep uitgegraven. Vervolgens is het uitgegraven gedeelte bekleed met rubberfolie waarna het gevuld is met water. De randen van het folie zijn netjes weggewerkt met een rand mooie grote stenen. Het moerasje is voor een deel gevuld met scherp zand. Dit om algengroei te voorkomen en om de diepte van het water te beperken.

De plantjes die we hebben geplant zijn: watermunt, kleine en grote dotterbloem, naaldgras, kalmoes, koekoeksbloem, blauwe lis en wat drijfplantjes. Langzamerhand ontstaat er nu een ecologisch evenwicht. Er zijn al verschillende diertjes te vinden. Er komen insecten op de bloemen af en de kikkervisjes die in de klas gegroeid zijn tot kikkertjes hebben er ook een plekje gevonden.

De kinderen zijn regelmatig volop aan het onderzoeken met loeppotjes, vergrootglazen met de waterdiertjeswaaier van Natuurmonumenten in de aanslag. Hierop kunnen ze zoeken wat er in hun potje zit…Het is een geweldige aanwinst.

Wanneer de kinderen naar binnen gaan en de rust is weer gekeerd komen de vogeltjes om heerlijk te badderen. Een schitterend gezicht!

 

Alies Zaal

reageer »
11 oktober 2013

Informatiemarkt onderwijs Flevoland

Informatiemarkt

Woensdag 9 oktober stond ik met collega-consulent speelnatuur  van Flevoland, Margriet Brouwer, op de informatiemarkt voor Groen en Duurzaam Onderwijs in Lelystad.

Het was een goed bezochte markt met organisaties die op het gebied van groen en duurzaamheid wat konden betekenen voor het onderwijs.

Wij hadden al onze informatie over speelnatuur en Springzaad verzameld en er een groene, aantrekkelijke kraam mee ingericht. Margriets kinderen hadden de letters van Springzaad prachtig ingekleurd met bloemetjes en beestjes. Om docenten te enthousiasmeren heb ik tijdens de markt een maquette gemaakt van een stuk speelnatuur, ditmaal niet met zand als basis, maar echte flevolandse klei. Dat is andere koek...

En als klapper op de vuurpijl gaven we de bezoekers een bosje takken mee met een kaartje van ons eraan, om een hut te bouwen op hun eigen maquette.

We hebben diverse enthousiaste docenten gesproken. En Margriet heeft er verscheidene goede contacten opgedaan voor het nieuwe regionale netwerk wat nu ook in Flevoland gaat starten.

 

Inspirerende bijeenkomst!

 

Marjan Deurloo

reageer » | 1 reactie
8 juni 2013

Ermelo als voorbeeldgemeente

Bezoek aan de kleuterontdektuin van de Prins Bernhardschool

Het was geweldig weer, 18 deelnemers van divers pluimage, en een goed programma. Donderdag 6 juni hebben we een zeer geslaagde excursie beleefd.

 

Het was de tweede bijeenkomst van ons regionaal netwerk. De startbijeenkomst vond vorig jaar oktober plaats in de Vrije School Valentijn in Harderwijk. Daar was ook al zo´n enthousiasme te merken. En nu weer.

 

Maar laten we bij het begin beginnen. In Het Pakhuis van Ermelo hadden de 18 deelnemers zich verzameld: ambtenaren, kinderopvang, basisscholen, ouders, hoveniers, pedagogen en educatief medewerkers. Dick Saaltink, beleidsambtenaar bij de gemeente en tevens lid van de kerngroep van het netwerk, en ik hielden een korte inleiding over Springzaad, speelnatuur en het beleid in Ermelo.

Toen op de fiets naar de Klokbeker. De directeur, André Guijs, vertelde een enthousiast verhaal hoe hij tot een groen schoolplein was gekomen. Het schoolplein en het naastliggende openbare terrein kenmerkt zich door robuust groen, met veel bomen, creatieve houten afscheidingen, een waterpomp, een dierenverblijf, hoge heuvels, een grote open ruimte en een survivalpad. Omdat de school een forse prijs heeft gewonnen van Jantje Beton konden ze zich goed uitleven. Dat zie je. Ook kom je speelse elementen tegen, zoals een zelfgemaakte hangmat en een autoband met een touw aan een boom geknoopt. Er is heel veel ruimte met uitzicht op de hei. Een prachtige plek!

Daarna vertelde Alies Zaal, leerkracht bij de Prins Bernhardschool hoe ze haar kleuterontdektuin heeft bedacht en aangelegd. Een heel ander concept: het is een educatieve tuin, gelinkt aan het ontwikkelingsgerichte onderwijs van de school. Alies heeft door haar masterstudie goed nagedacht over wat een kind allemaal kan leren door de verschillende soorten spel. De tuin is aan de hand van deze elementen ingericht. Het is lowbudget gedaan, met veel hulp van de Pabo, Materra en ouders. Het resultaat is een intieme tuin met ervaringsgerichte objecten, zoals kabouterstoeltjes, hutjes, muziek, vogel- en insectenhuisjes, een moestuin, en veel bloeiende planten. En ze heeft meer plannen: binnenkort wordt er een groene buitenklas voor groep 3 t/m 8 ingericht.

Na een mooie fietstocht langs de rand van Ermelo mocht tenslotte  een bezoek aan het ´Indianenbos´ niet ontbreken: het dagrecreatieterrein van de gemeente. De beheerder, Henk Jan Zwart, vertelde wat over de geschiedenis en het gebruik van het terrein. Een heerlijke plek om een dag door te brengen met de kinderen, picknickmand en een boek. Zelfs Puttenaren en Harderwijkers kennen de plek. Dit is zo´n bosrijke, natuurlijke omgeving, dit wens je in de directe omgeving van ieder kind. Hier kunnen ze hutten bouwen, in bomen klimmen, verstoppen, rennen, spelletjes doen en door het gras rollen. De ruimte is gevarieerd met hoogteverschillen, open en geslotener stukken, bosgrond en gras.

 

Tenslotte werden op het terras van De Dorpskamer, in het laatste zonnetje, de sprekers en organisatoren bedankt. Onder het genot van een drankje werd er nagepraat en samen bedacht hoe je alle indrukken kon meenemen naar de organisatie thuis. Zodat er uiteindelijk op veel meer plekken op de Noord-Veluwe speelnatuur ontstaat.

 

Marjan Deurloo

 

Foto-album

reageer »

| |
Vriend of partner worden