Springzaad
West-Brabant
Springzaad
West-Brabant

Vriend of partner worden
KrachtigBuiten
op de hoogte blijven?
zoek op maand
zoek op onderwerp
 
sluiten

Blijf op de hoogte van nieuwe blogs

Ik wil graag via email op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog geschreven wordt door West-Brabant.
Naam:
E-mail adres:
E-mail adres:
 
sluiten

Blogs van West-Brabant op maand

sluiten

Blogs van West-Brabant op onderwerp


  Blog West-Brabant

  15 augustus 2017

  SAMEN spelen in het Sonsbeeckpark te Breda

  Op zaterdag 13 mei is de SAMENspeelplek in het Sonsbeeckpark in Breda feestelijk geopend. Wethouder Patrick van Lunteren en de kinderen van de buurt helpen bij de opening. De speelplek is ontworpen door BTL Advies in nauwe samenwerking met Petra Wevers van KrachtigBuiten die het participatietraject heeft gedaan. Ook de Speeltuinbende met Ilse van der Put is nauw betrokken geweest bij het ontwerp en realisatie. Het is een bijzondere speelplek, een deel openbaar en een deel hoort bij Cafe Devi van Stichting Devi. Nu de plek klaar is kunnen alle kinderen eindelijk SAMEN spelen. Er is een spannend pad met een wip voor iedereen met wielen (fietsjes, rolstoel, looprek, step etc.), ke kunt er klimmen, schommelen, verstoppen en nog veel en veel meer. De speelplek is aangelegd door BTL Realisatie en de speeltoestellen zijn van Acacia Robinia en met veel hulp van betrokken ouders en vrienden.             Foto's volgen nog.

  reageer »
  22 november 2013

  Excursie Speelnatuur & Moestuinieren

  Springzaadexcursie op 1 oktober 2013

   

  Tijdens deze prachtige zonnige dag hebben we in Roosendaal de natuurspeelplaats DE-Toltuin en Basisschool 't Talent bezocht. Beide locaties uniek om de combinatie van speelnatuur en moestuinieren met kinderen.  Heel verschillend in doel en belevingswaarden, maar 'n prima combinatie op deze terreinen.

  De eetbare tuin 't Talent is direct aan de basisschool gelegen, afgeschermd van het kale, saaie betegelde schoolplein. Beheerd door twee enthousiaste vrijwilligers die de kinderen van de school en peuterspeelzaal betrekken bij de tuin. Het is een oase met allemaal eetbare planten en bomen. Met daar aansluitend een natuurspeelplaats met heuvels, wadi, totempalen en ontdekplekken.

  DE-Toltuin een openbaar buurtpark direct naast een kindercentrum is gerealiseerd op een braakliggend terrein en in een verstedelijkt gebied. Het voetbalveldje, en ook een tafeltennistafel zijn behouden gebleven.

  Dan nog met het hele gezelschap in auto's naar Middelburg: het Speelhof Hoogerzael. Op een voormalige parkeerplaats is een prachtig natuurspeelterrein gerealiseerd waar kinderen heerlijk kunnen ravotten tussen het groen en kunnen spelen met water, stenen, zand en aarde. Vuurtje stoken, vlotje varen, hutje bouwen en nog veel meer.....Ook schooltuinieren vindt hier plaats van maart tot september. Een aantal klassen komen schooltuinieren op dit terrein. Elk kind krijgt een eigen stukje, een seizoen lang. Onder leiding van een educatief medewerkster worden er groenten en bloemen verbouwd, die de kinderen na de zomer kunnen oogsten. Ze sluiten dan af met een gezamenlijke maaltijd. We sluiten af met een kopje koffie/thee en een zeeuwse bolus bij aan de picknicktafel van het duurzame leslokaal. gebouwd in een 2e handskas, wat een juweeltje is.

  reageer »
  22 november 2013

  Speelnatuur in de buurt

  2 oktober 2013
  SPOORZONE TILBURG

   

  Deze bijeenkomst was bedoeld voor buurtbewoners, gemeenten, scholen en maatschappelijke organisaties om kennis en ervaring uit te wisselen, inspiratie op te doen en anderen te inspireren.

  Frank de Petter van Gemeente Bergen op Zoom was dagvoorzitter, Marianne van Lier van Springzaad introcuceerde natuurlijk spelen in de buurt. En Petra Wevers, kersverse regioconsulente van Springzaad West-Brabant mocht het buurtparticipatietraject van DE-Toltuin presenteren.

   

  Daarna was er een workshopronde waar onder andere onderstaande thema's aan bod kwamen:

  • participatie van buurtbewoners
  • crowdsourcing
  • fondsenwerving
  • veiligheid
  • aansprakelijkheid
  • samenwerken met gemeentelijke en maatschappelijke organisaties

  Speelnatuur is booming business. Er zijn prachtige initiatieven waar kinderen natuurlijk kunnen spelen in de eigen buurt, op het schoolplein en in de bossen. Groen en spelen in de buurt verbindt mensen met elkaar. Een groene omgeving daagt kinderen uit tot klauteren, ontdekken en verwonderen. Dit stimuleert kinderen om gevarieerd en creatief te spelen en meer te bewegen. Er is minder verveling, ruzie en pestgedrag. Door dit besef nemen steeds meer
  buurtbewoners en scholen initiatief om natuur, schoolplein of braakliggende grond in de eigen buurt in te zetten voor spelen.

   

  Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de Brabantse GGD-en en IVN Brabant in samenwerking met Stichting Springzaad.

   

  Illustratie is van Maarten Melis.

  reageer »

  | |
  Vriend of partner worden