Veelgestelde vragen

1. Wij willen graag een groen schoolplein, maar hebben nu al veel last van modder en zand in de school. Heeft u hiervoor tips?

Laat de kinderen bij nat weer niet met hun gewone schoenen naar buiten gaan maar zorg dat ze laarzen hebben. Sommige scholen kiezen ervoor de kinderen in school pantoffels te laten dragen.
Wat ook helpt zijn lange inloopmatten. Eerst grove om het ergste vuil van de voeten te halen en uiteindelijk een flinke droogloopmat om ook het vocht op te nemen. Bij het ontwerp kan er ook rekening mee worden gehouden dat het zand en de modder niet helemaal doorlopen tot aan de ingang van de school.
 

2.  Is het spelen op een groen schoolplein niet gevaarlijk?

Uit ervaringen blijkt dat er met een groen speelplein minder (ernstige) ongelukken optreden. De kinderen leren al snel rekening te houden met de veranderde situatie. Bovendien is het ook goed als kinderen leren omgaan met aanvaardbare risico’s. Geen leven zonder risico’s!
Het vraagt wellicht aanvankelijk meer van de leerkrachten: kinderen moeten soms op een andere manier leren spelen, de leerkrachten moeten wellicht leren (weer) meer mee te doen. Maar bijna iedereen is uiteindelijk enthousiast.
 

3. Wij hebben een school met heel veel leerlingen en heel weinig buitenruimte. Wat kunnen wij doen?

In een dergelijk geval is een goed ontwerp cruciaal. Goede ontwerpers kijken door dingen heen, zien ook in kleine hoekjes mogelijkheden en werken met verschillende hoogteniveau’s. Ook in bakken en langs de muren is veel groen aan te leggen dat weinig ruimte inneemt.
 

4. Wat is wel en niet mogelijk qua beplanting?

Vraag een ecologische hovenier of iemand anders die hier verstand van heeft. Het soort beplanting hangt onder meer samen met de bodemgesteldheid, hoe vochtig of droog, schaduwrijk of licht een plek is, maar ook met de manier waarop de kinderen ermee of erin spelen.
 

5. Kan ik gebruik maken van de kennis en ervaringen van anderen?

Ja, via de informatie op deze website. Maar ook op de website van Stichting Springzaad: hier zijn o.m. contactadressen van regionale consulenten voor speelnatuur -waaronder groene schoolpleinen- te vinden. Zij organiseren graag ontmoetingen en kennisuitwisseling.

Sluiermuren, winst op kleine ruimte voor plant, dier en mens