Springzaad
Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen)
Springzaad
Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen)

Vriend of partner worden
landelijke Facebook Springzaad
op de hoogte blijven?
zoek op maand
zoek op onderwerp
 
sluiten

Blijf op de hoogte van nieuwe blogs

Ik wil graag via email op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog geschreven wordt door Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen).
Naam:
E-mail adres:
E-mail adres:
 
sluiten

Blogs van Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen) op onderwerp


Blog uit Stedendriehoek

20 mei 2013

Housewarming bij de Groene Golf

Duurzaamheid; daar gaat het om bij de Groene Golf. Zoals je tegenwoordig wel vaker ziet, ontstond er na het vertrek van speeltuinvereniging De Driehoek een ‘vrij’ stukje land in Deventer, vlak bij het stadion van de Go Ahead Eagles. De gemeente had geen directe plannen voor het terrein en schreef daarom een prijsvraag uit. Wie kan en wil er iets moois – maar tijdelijks - maken op deze voormalige speeltuin? Transition Towns (TT) Deventer zag haar kans schoon en realiseert hier nu voor tenminste vijf jaar haar nieuwe duurzaamheidscentrum ‘De Groene Golf’. Op zondag 19 mei hield TT daarom een ‘housewarming’ voor iedereen die geïnteresseerd is. Ik maak van de gelegenheid gebruik om een kijkje te nemen en tegelijk Cees Bakker en Marc Gehrels te ontmoeten.


Twee terreinen; Noord en Zuid

Ontwerper Cees Bakker raakte betrokken bij het project en maakte een ontwerp voor de buitenruimte. Het ontwerp bestaat uit twee delen; een deel ten zuiden van de Rielerweg, waar het duurzaamheidscentrum staat, en ook buiten ontmoeting, voorlichting en duurzaamheid centraal staan, en een deel ten noorden van de Rielerweg (voormalige Shita-flat), dat een speel- en ontmoetingsplek wordt voor kinderen tussen de 10 en 15 jaar.

 

Duurzaamheidscentrum: binnen en buiten

 “Een paar weken geleden hebben we de sleutel van het gebouw gekregen”, vertelt Cees. “Hier komt onder andere een zaal voor films en lezingen, een cursusruimte, een theehuis en ook het hoofdkantoor van TT Nederland. Buiten konden we gelukkig al eerder aan de slag, anders hadden we een belangrijke periode voor het tuinseizoen gemist.” We lopen rond over het zuidelijke terrein. Er is al een hoop gebeurd; een paar verhoogde groentebedden van gevlochten wilgentenen liggen er prachtig bij, een stobbenwal is aangelegd en beplant met varens, een halfrond amfitheater is gemaakt van stoeptegels met her en der plantjes die al goed zijn aangeslagen. 

 

Ontwerp en aanleg in 1 hand

Cees: “Als betaald ontwerper ben je meestal alleen op afstand betrokken bij de uitvoering. Als vrijwilliger doe ik hier heel veel zelf. Het leuke daarvan is dat ik het precies kan maken zoals ik voor ogen heb. Vooral bij het werken met natuurlijk materiaal is het heel lastig om het beeld dat ik in mijn hoofd heb op papier te zetten en over te dragen. Als een ander het dan gaat aanleggen, wordt het altijd anders. Nu kan ik het echt helemaal volgens de gedachte achter het ontwerp aanleggen.”

 

Ritselen

“Tijdens het werk kan ik ook veel beter inspelen op van alles wat zich voordoet,” legt hij uit. “We moeten het met een klein budget doen, dus het liefst met dingen die we gratis of voor weinig kunnen krijgen. Ik ben bijvoorbeeld langs de werf van het Deventer Groenbedrijf geweest om te kijken wat ze daar nog hadden staan. Zo kreeg ik zitbanken, afgeschreven ronde plantenbakken en een klimrek voor niets, en ze kwamen het nog brengen ook! Via een lokale kweker konden we voor een bescheiden bedrag aan tien volwassen perenbomen komen. Ik blijk best een ritsel-talent te hebben, dat is wel aardig.”

 

Het oude klimrek is inmiddels in gebruik als ondersteuning voor pompoenplanten, die er mooi overheen mogen groeien. Eronder staan de bankjes en een rood geschilderde tafel; et voilà, een heel sfeervolle picknickplek! “De meeste oude speeltoestellen zijn hier weggehaald, maar de palen van de oude schommels staan er nog. Die gebruiken we nu om hop en blauwe winde tegenop te laten groeien, en die vormen dan weer een mooi decor voor de vuurplaats,” aldus Cees.

 

Verstoppertje

In het ontwerp voor het zuidelijke terrein is geen speciale plek voor kinderen opgenomen. Maar spelen gaat er toch heel goed. Vooral verstoppertje spelen kan hier goed, zo blijkt. (“Ik vind het hier heel leuk, je kunt je hier zo goed verstoppen” horen we het ene meisje in het voorbijgaan tegen het andere zeggen.) We zien kinderen klauteren over de stobbenwal en gebukt tussen de verhoogde groentebedden door rennen. Ze trekken zich daarbij niets aan van de volwassenen die er ook lopen. We worden handig ontweken, maar verder laten de kinderen zich niet storen. Ook popcorn op het kampvuurtje is erg in trek. Er is genoeg ruimte voor de kinderen, en de plek heeft blijkbaar ook zo al genoeg aantrekkingskracht.

 

Activiteiten-club?

Op het voormalige Shita-terrein (aan de noord-kant) moet nog een hoop gebeuren. Het terrein is nu nog in gebruik als opslagplaats voor een aannemer die in de buurt aan het werk is. Marc Gehrels is als vrijwilliger van TT ook betrokken bij het project en leidt ons rond. “Eind mei heeft de aannemer als het goed is alles opgeruimd en kunnen we verder,” vertelt hij. “We hebben hier al wel een keer een activiteitenmiddag georganiseerd. Samen met zo’n 15 kinderen en een wilgentenenbouwer hebben we een bank gevlochten en een tipi gemaakt. Binnen de kortste keren zaten de kinderen ook al in de klimboom. We hopen dat we in de toekomst vaker zo’n middag kunnen organiseren. Deze keer deden we dat samen met Raster (welzijnsorganisatie) en stichting Meemaken en zij waren wel enthousiast.” Op dit terrein komen straks o.a. een fietscrossbaan en een ontmoetingsplek voor jongeren. Het is nadrukkelijk voor de wat oudere kinderen bedoeld. Daar was vraag naar vanuit de buurt.

 

Nog veel te doen

Er is nog genoeg te doen voordat beide terreinen klaar zijn. Toch gaat het allemaal aardig vlot en mogen de vrijwilligers van TT trots zijn op wat er al is bereikt. Dankzij het ontwerp dat voor het gehele terrein is gemaakt, past straks elk onderdeel dat nu aangelegd wordt mooi in het eindplaatje.

 

Ook wat betreft het gebruik staat zowel het gebouw als het buitenterrein nog aan het begin. “We zouden graag de mensen uit de buurt wat meer betrekken,” vertelt Cees. “Kinderen uit de buurt komen ons wel regelmatig ‘helpen’ en een enkele keer komen er een paar puur stennis schoppen; daar moeten we wel mee zien te dealen. En natuurlijk zouden we ook de volwassenen uit de omgeving hier graag meer zien. Dat lijkt echter van beide kanten nog een beetje aftasten.” Ook in het duurzaamheidscentrum moet nog het een en ander gebeuren. “Het is de bedoeling dat het straks een bruisend centrum wordt waar iedereen welkom is en mensen elkaar inspireren om duurzamer te leven, zowel binnen als buiten!”

 

  • Ook een kijkje nemen bij de Groene Golf? Neem contact op met Cees Bakker via ceesbakker@me.com of kom op woensdag of vrijdags langs aan de Gooierstraat 9 te Deventer. Meer informatie vind je ook op de website van Transition Towns, http://deventer.transitiontowns.nl/?cat=99

  • Heb je zin om mee te werken aan de inrichting van een natuurlijke speelplaats op het terrein van de Groene Golf, neem dan contact op met Marc Gehrels : info@stichtingmeemaken.nl.

Artikel: Marjan WagenaarReageer

E-mail adres:


| |
Vriend of partner worden