Springzaad
Utrecht
Springzaad
Utrecht

Vriend of partner worden
de waarde van risico en uitdaging bij het buitenspelen

Nieuws Utrecht

17 september 2018
Playwork Training voor professionals en vrijwilligers in Utrecht op 31 oktober en 2 november 2018!

Playwork is een werkwijze om kinderen in hun vrije tijd te begeleiden en te ondersteunen in hun vrije spel. Het komt uit Groot Brittanië waar het ontwikkeld is in de ‘adventure playgrounds’, en benadrukt het belang van de eigen inbreng van kinderen en hun vrije spel.

 

De cursus playwork gaat uit van een model, genaamd PARS, dat gebaseerd is op de filosofie van de adventure playgrounds.  Dit model zorgt ervoor dat mensen die werken met kinderen in hun vrijetijd (speeltuinwerkers, BSO P.M.-ers, sociaal makelaars etc.), hun praktijk kunnen beschrijven, evalueren en verder ontwikkelen.

 

Maak gebruik van deze unieke kans om kennis te maken met de Engelse benadering van Playwork. Laat je inspireren voor je eigen praktijk!

 

Deze cursus wordt georganiseerd in samenwerking met het Springzaad Netwerk Speelnatuur Utrecht, en Platform Ruimte voor de Jeugd.

 

Zie de info in bijgaande flyer

Lees verder » (pdf-bestand)

21 mei 2017
Geslaagde middag Speuren naar Speelnatuur

Zie voor nu de foto's, een uitgebreider verslag volgt.

Lees verder » (pdf-bestand)

14 april 2017
Speuren naar Speelnatuur op zondag 7 mei!

Op zondag 7 mei kunnen kinderen, gezinnen in de wijken Hoograven en Lunetten van Utrecht avonturen beleven en lekker spelen. Wandel of fiets een rondje langs mooie speelplekken waar van alles te doen is. Zie voor tijden en locaties de flyer.

Lees verder »

7 oktober 2016
Geslaagde bijeenkomst Netwerk Speelnatuur Utrecht!

Op avontuur

 

Wat een geluk, deze heerlijke zonnige middag in de Bouwspeeltuin De Kameleon, waar professionals en geïnteresseerden rond het thema speelnatuur bij elkaar komen. Zo’n 30 mensen treffen elkaar hier. Het doel is uitwisselen en leren van elkaars successen en valkuilen. Het is de tweede bijeenkomst van het Netwerk.

De speeltuin ligt er prachtig bij, met verschillende hoekjes en sferen voor speeltoestellen, mooie zitplekken, heuvels met zand en water, tunnels van wilgentenen enzovoort. Je kan er als kind echt op avontuur. De grote mensen op deze middag zoeken eerst maar eens het spoor naar de beginplek. Een groene draad in het gras wijst ze waar ze naartoe moeten lopen.

 

Kennismaking

 

De eerste kennismaking bruist van initiatief en natuur. Ieder vertelt over de ander wat diens drijfveer is om hier vandaag te zijn, Er is bijvoorbeeld een hovenier en een ontwerper van tuinen, een tuintherapeut, een jeugdarts, een oprichter van een school, een BSO-medewerker, en ook ‘ouders’. Het is een diverse club.

 

Verzamelen reacties

 

We verzamelen de opbrengsten en de reacties op deze middag. Iemand is blij de mogelijkheid om zoveel uit te wisselen. Iemand is opnieuw geïnspireerd geraakt door het spel in haar eigen jeugd. Later horen we geluiden van mensen die zich zorgen maken over hoe ze in deze tijd de goede vrijwilligers kunnen vinden om hun organisatie staande te houden. Het was vandaag in elk geval juist bijzonder om te leren kijken, zowel bij de veiligheidsinspecteur als bij de risicowandeling. Tot slot vinden we ook het team dat het stokje overneemt en de volgende bijeenkomst van het Netwerk Speelnatuur Utrecht gaat organiseren.

 

In vuur en vlam

 

Tegen de tijd dat wij echt gaan afsluiten rond een vuurtje, komen uit alle hoeken en gaten de kinderen die zich deze middag prima vermaakt hebben in de speeltuin. We gaan broodjes bakken en binnen de kortste keren helpt iedereen elkaar daarmee. We genieten daarbij ook nog van een heerlijke verse brandnetelsoep. Er ontstaat een mooie kring van jong en oud rond het vuurtje. Wat een geweldige afsluiting. We voelen het nu echt: wij waren te gast deze middag, niet alleen bij de Kameleon, maar ook bij de kinderen in deze speeltuin.   

 

Een volledig verslag in de bijlage!

Lees verder » (pdf-bestand)

22 april 2016
Programma bekend netwerkbijeenkomst Speelnatuur 26 mei!

Met 4 interessante workshops in een avontuurlijke speeltuin, én de mogelijkheid om anderen te ontmoeten, is de bijeenkomst op 26 mei voor elke geïnteresseerde in Speelnatuur verplicht!

Zie de bijlage voor de uitgebreide informatie.

Lees verder » (pdf-bestand)

16 maart 2016
Save the Date 26 mei Netwerk Speelnatuur Utrecht

Liefhebber van speelnatuur,

van harte welkom!

 

Op donderdag 26 mei wordt er een bijeenkomst georganiseerd voor iedereen die zich betrokken voelt bij speelnatuur. Van ouder tot beleidsmedewerker, iedereen is welkom. Ben je zelf van plan om speelnatuur te ontwikkelen of ben je al betrokken en wil je je kennis verdiepen, schrijf dan vast de datum in je agenda.

 

Aan het programma wordt nog gewerkt, maar participatie en veiligheid zullen een onderdeel zijn. Er zullen verschillende workshops zijn, met ruimte om te leren van elkaar.

 

Dit alles op de inspirerende natuurlijke speeltuin ‘de Kameleon’ in Hoograven,
op donderdag 26 mei van 15:00 tot 18:00
Adres: Verlengde Hoogravenseweg 37, 3525 BB Utrecht

 

Als je vragen hebt die je besproken wil hebben die middag of als je zelf een bijdrage wilt  leveren aan het programma, laat het ons dan weten via info@utrechtnatuurlijk.nl, dan kijken we hoe het ingepast kan worden in het programma. Verspreid de informatie in je netwerk en laat het ook horen als je nog mensen weet die het programma willen krijgen.

 

Over het programma krijg je later nog bericht.

 

Hartelijke groet,

en tot de 26e mei!

 

Maarten van Deursen

Martin van Rooijen

Sarah Los

Richard Bouma

Joleen Schipper

Hanneke Lewin van Vuure


Meer nieuws in het NIEUWSarchief »


| |
Vriend of partner worden