Springzaad
Zeeland
Springzaad
Zeeland

Vriend of partner worden
Springzaad Zeeland

Nieuws Zeeland

10 november 2017
Berlijn als inspiratie voor meer speelnatuur


Pleidooi voor meer speelnatuur

 

Begin oktober 2017 bezocht een groep betrokkenen bij natuurspeelplaatsen uit het hele land en ook België een aantal zeer inspirerende plekken in Berlijn. Stichting Oase organiseerde deze excursie voor de derde maal. In Nederland wordt al zo’n 20 jaar het belang ingezien van avontuurlijker spelen op groenere speelplekken. Er zijn vele publicaties over verschenen, boeken uitgebracht, avontuurlijke speelplekken aangelegd en grijze schoolpleinen en buitenruimtes van kinderopvang vergroend. Het netwerk Springzaad (vanaf 2001 en vanaf 2013 stichting) heeft hieraan flink bijgedragen.

 

Onder de 22 deelnemers waren ontwerpers van natuurspeelplaatsen, medewerkers uit het basisonderwijs en van de GGD,  leden van Springzaad België en regioconsulenten Springzaad Nederland, waaronder Zeeland. Ondanks de vele lokale initiatieven in Nederland en België waren alle deelnemers onder de indruk van wat er in Berlijn gebeurt op dit gebied. We bezochten buitenruimtes van de kinderopvang (0-6 jarigen), basisscholen, een avontuurlijke bouwspeelplaats en verschillende groene en sociale buurtlocaties, o.a. stadslandbouw in kratten op vervuild terrein.

Lees verder »

22 juni 2015
Conferentie Gezond Schoolplein

 


 

Conferentie Gezond schoolplein
Op 20 mei 2015 vond de conferentie Gezond Schoolplein plaats op CBS de Poeljeugd in ’s-Heer Hendrikskinderen. De conferentie was voor basisscholen, kinderopvangorganisaties en andere geïnteresseerden in Zeeland. Er waren zo'n 50 deelnemers, afkomsting uit onderwijs, kinderopvang en gemeenten.

 

Tijdens de conferentie werd het belang van een groen en veelzijdig schoolplein uitgelegd en verteld hoe je met kleine stappen en aanpassingen een dergelijk schoolplein kan realiseren. Na het plenaire deel waren er drie keuze rondes, waarbij de deelnemers uit de volgende onderwerpen konden kiezen.

 

Keuzerondes:

 

1. Leerlingen aan zet - Gerben Schram

2. Aan de slag met pleinspelen 1 - Christel van den Hooven

Aan de slag met pleinspelen 2 - Christel van den Hiooven

Aan de slag met pleinspelen 3 - Christel van den Hooven

3. Uw schoolplein meer dan grijze tegels - Erik Otte

4. Stapsgewijs naar een beweegvriendelijk schoolplein - Dave Schoonen

5. Outdoor Learning: we gaan naar buiten! - Danielle de Reiger

6. Een droomplein zonder droombudget - Tijs de Uijl

7. Moestuinieren met kinderen - Jeanine Tramper

8. Schoolplein als leeromgeving, ervaringen uit Zweden - Carlien Nijdam en Marieke Abbink

9. Buiten doen - Marlyn Meijvogel & Michelle de Jonge
 

De organisatie was in handen van Sport Zeeland, IVN Groen Dichterbij en PABO. Het was een afwisselende, inspirerende middag.


15 juni 2015
TransitionTowns Nederland bezoekt Speelhof Hoogerzael


Op zaterdag 13 juni was een zevenkoppige delegatie van TransitionTowns met leden vanuit heel Nederland op bezoek in het Speelhof om kennis te nemen van het scala aan duurzame initiatieven in wijk De Griffioen, waarvan Speelhof Hoogerzael er één is. Andere groene buurtactiviteiten zijn b.v. het onderhoud van het diverse groen door buurtbewoners, de gemeenschappelijke kruidentuin, de ommetjes en het beweegpad voor ouderen. Bij alle waren zij geïnteresseerd in het resultaat, maar vooral ook over het ontstaan van het initiatief, de samenwerking onderling en met de gemeente, en hoe het een succes is geworden en blijft. Na een rondje over het speelhof en door de buurt gingen zij geïnspireerd weer huiswaarts.


29 mei 2015
Workshop Natuurfotografie vóór en dóór kinderen


Op zaterdag 6 juni kunnen kinderen van 8 t/m 14 jaar op Speelhof Hoogerzael (Seispark, Middelburg) leren hoe je mooie natuurfoto’s maakt. En wel van de twee zeer bedreven en creatieve 14 jarige fotografen die het boekje ‘Natuurfotografie voor kinderen’ hebben uitgegeven. Na een uitleg gaan de deelnemertjes zelf met hun eigen fototoestel aan de slag in de gevarieerde natuur op het Speelhof. Daarna worden ieders resultaten besproken. Het duurt van 13 – 16 uur, deelname kost € 1,50 per kind en opgave kan via www.nvoork.tk


28 januari 2015
Kern met Pit prijs voor Speelhof Hoogerzael

Speelhof Hoogerzael uit Middelburg  is zaterdag 24 januari weer in de prijzen gevallen bij de provinciale Kern-met-Pit wedstrijd van de Heidemij. Het in 2014 ingediende project  ‘Ontdeksteiger door het riet’ is gerealiseerd, wat een bijdrage van 1000 euro opleverde. Een volgend project, een waterpomp als uitbreiding van de waterspeelplaats, is voor dit jaar ingediend. Nu op zoek naar aanvullende financiering!


28 januari 2015
Cursus Schooltuinieren in Middelburg

Ervaren waar je eten vandaan komt, het plezier van zelf gekweekte groenten, bloemen en fruit, leren over wormen, slakken, vlinders en over kringlopen en composteren. Dat alles gebeurt spelenderwijs in de schooltuin!

 

Op het terrein van Speelhof Hoogerzael in Middelburg tuinieren al enkele jaren een aantal schoolklassen met veel plezier en succes. Graag willen we andere scholen stimuleren iets dergelijks bij de eigen school op te zetten. Daarom dit jaar een cursus “Schooltuinieren” voor begeleiders van schooltuinprojecten.
Doel ervan is de deelnemers praktische informatie aan te reiken over het opzetten en uitvoeren van een dergelijk project op de eigen basisschool.
De cursus is vooral praktijk-gericht. Er wordt er in een eigen groentetuintje gewerkt en het is mogelijk ervaring op te doen bij het begeleiden van kinderen bij het tuinieren.

 

Waar:   Speelhof Hoogerzael, Seispark 2A, Middelburg

Wanneer: vr. 20 mrt.  gratis introductieles,  10 april, 22 mei, 5 juni, 19 juni, 3 juli, 11 en 25   sept.  en ma. 11 mei, alle van 9.30- 11.00 uur.

Kosten:  € 25, -
Opgave: secretariaat@speelhofhoogerzael.nl o.v.v. naam, school en mobiel nr.

 

www.speelhofhoogerzael.nl


Meer nieuws in het NIEUWSarchief »


| |
Vriend of partner worden