NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Nieuws

29 mei 2013
Speelhof Hoogerzael komt tot bloei!

In Middelburg is een interessante natuurspeelplek in ontwikkeling, met ook natuureducatie en voor vier klassen een schooltuin. Op 11 mei dit jaar werd de nieuwste aanwinst feestelijk geopend, en wel het Paviljoen voor binnenlessen, workshops, plantenkweek, info en catering.

Foto album


Opzet

Het speel terrein bestaat uit een ravotbosje met klimtouwen, materiaal voor huttenbouw, kruip- en sluippadjes en een trapveldje. Vanaf een heuvel stroomt water via een slakkenhuisvormige stroom de natuurlijke waterpartij in. Hierop wordt gevaren met vlotjes en erin wordt gevist op waterdiertjes. Het open gebied omvat een vuurplaats, school- en buurttuinen en aanplant van hoog en laag fruit, om lekker van te kunnen snoepen. Het geheel is een mooi voorbeeld van natuurlijk spelen en natuureducatie. En van sociale interactie, want het is ontstaan vanuit een buurtinitiatief en gebouwd door vnl. vrijwilligers. Er zijn ook veel banken en picknickplekken, en nu ook een terras met gezonde consumpties, zodat ook ouders van de plek kunnen genieten terwijl de kinderen heerlijk spelend vuil en nat worden.

Oprichting

Allereerst is door een initiatiefgroep 2 jaar gewerkt om het terrein, dat enkele keren per jaar in gebruik was als overloopparkeerterrein, een herbestemming te laten krijgen. Het boek “Het laatste kind in het bos” en een bezoek met wethouders en ambtenaren aan al bestaande natuurspeelplaatsen heeft hier zeker toe bijgedragen. De toen in leven geroepen stichting Speelhof Hoogerzael heeft vanaf 2009 gezorgd voor de financiering, de aanleg van de tuin en de bouw van het paviljoen. Door seizoensfeesten blijft de buurt extra betrokken. Dit levert bekendheid en nieuwe vrijwilligers op. De aanleg van de tuin is gesteund door Landschapsbeheer Zeeland via het Modder-aan-je-broek project. Op de landelijke natuurwerkdagen en de NL Doet dagen werd door vele vrijwilligers veel werk verricht.

Wensen

Het werk is nog niet af, want op het paviljoen komen nog een groendak en zonnepanelen. Het complex wil ook voorbeeld van duurzaamheid zijn. Er zijn nog zaken in constructie, zoals het bijenhotel, het rietmoeras voor waterzuivering en de verhoogde tuinen voor ouderen en rolstoelgebruikers.

Prijzen

Het werk is al beloond met diverse lokale en nationale prijzen, zoals Kern met Pit, De Gouden Zwaluw, de provinciale Pluk-met de Pettefletprijs, en subsidies van o.a. het Oranjefonds, RABObank, gemeente Middelburg en lokale bedrijven.

Welkom!

Het gebied is in principe openbaar, maar met openingstijden op woensdag- vrijdag- en zaterdagmiddag, waarbinnen de extra mogelijkheden als waterspeelplaats en paviljoen benut kunnen worden. Er is dan ook deskundige begeleiding aanwezig.

Zie ook www.speelhofhoogerzael.nl


« terug naar NIEUWSoverzicht


| |
Vriend of partner worden