NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Nieuws

24 juni 2013
Opening speelzone in Apeldoorn

5 juni j.l. opende wethouder Hans Brouwer samen met Rob van Gaal (directeur Jantje Beton) en Maarten van Gessel (directeur Ons Huis) Speelzone De Heeze. Deze opening was tevens de aftrap voor een gezellige middag voor de wijkbewoners met allerlei activiteiten voor jong en oud. Bij het ontwerpen en bedenken zijn de buurtbewoners van de wijk betrokken. Kinderen hebben een belangrijk rol gespeeld in de ontwikkeling van de speelzone:


zij weten immers het beste wat belemmeringen zijn en hoe ze willen spelen. De Heeze is een kindvriendelijke wijk met veel verborgen speelmogelijkheden. Het idee van de speelzone is het aanbieden van plekken die uitdagend zijn voor kinderen en waar ze zich goed kunnen ontwikkelen. Door het aanbieden van een veilige zone zonder barrières kan het kind zich zelfstandig verplaatsen, grenzen verleggen en spelenderwijs leren omgaan met risico's en verantwoordelijkheden.

 

Wel ruimte, maar saai

In de kleine, vriendelijke wijk De Heeze in Apeldoorn is ruimte genoeg om buiten te spelen. Maar de speelplekken zijn saai, en de ‘prikstruiken’ belemmeren kinderen in hun spel. Ze kunnen zich er niet verstoppen of in spelen. Een extra drempel is de weg De Hoge Dries, die langs de groenstrook loopt. Veel automobilisten rijden te hard, wat het gevaarlijk maakt voor kinderen om de groenstrook te bereiken. Rob van Gaal, directeur Jantje Beton: “Door de ruimte en al het groen vormde de Heeze voor ons een uitstekende plek een Jantje Beton Speelbuurt te ontwikkelen. Hoe, dat hebben we samen met een enthousiast team van kinderen bedacht.”

 

Een groene, avontuurlijke speelbuurt

Klimmen, wiebelen, kruipen, verstoppen, slingeren: dát is wat de kinderen willen in de speelbuurt. Na een periode van intensief praten met kinderen en bewoners kreeg het ontwerp steeds meer vorm. Zo is er een waterspeelplek bij het kunstwerk gerealiseerd, is het trapveld aangepakt en zijn er onder andere een kruiptunnel en heuse skeelerbaan gerealiseerd. Ook nieuwe beplanting maakt onderdeel uit van de speelbuurt, waaronder struiken zonder stekels om je in te verstoppen. Omdat het buitenspelen in de speelbuurt de Heeze naast avontuurlijk ook veilig moet zijn, zal er een nieuwe oversteekplek worden gerealiseerd. Hiervoor is extra geld gezocht, waardoor de realisatie iets langer op zich laat wachten. De oversteekplek komt volgend jaar en zal het westelijke gedeelte met het oostelijke gedeelte van de speelbuurt verbinden.

 

Speelbuurten
Buitenspelen begint voor kinderen zodra ze de deur uitgaan. Je kunt hinkelen op de stoep, je hand halen langs een hek of heg, op verhogingen springen en door de bosjes kruipen. Kinderen spelen op pleintjes, stoepen, straten en grasveldjes, net zo goed als op de formeel ingerichte speelplekken. Daarom ontwikkelt Jantje Beton zogenaamde Speelbuurten: gebieden in een woonwijk die leuker en toegankelijker zijn gemaakt. Kinderen uit de buurt spelen de hoofdrol bij de ontwikkeling van zo’n Speelbuurt.

 

Samenwerking
Het prachtige resultaat is tot stand gekomen dankzij de kinderen, de gemeente Apeldoorn en Jantje Beton. Tevens heeft woningcorporatie Ons Huis een belangrijke bijdrage geleverd aan de realisering van een deel van de speelbuurt. De financiering wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van de VriendenLoterij, die organisaties steunt die zich inzetten voor de verbetering van gezondheid en welzijn.


« terug naar NIEUWSoverzicht


| |
Vriend of partner worden