NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Nieuws

26 juni 2013
Speelnatuur in Duin - Theaterbos in Almere

In het Muiderzandbos tussen Almere Poort en Almere Strand zal Theatergroep Groen Gras de komende tijd locatietheater-voorstellingen maken en theaterworkshops geven. De achterliggende gedachte is, dat met natuureducatie en culturele activiteiten het gebied weer betekenis en een geheugen krijgt. Als de activiteiten een succes blijken te zijn zal er een permanent, ruig theaterbos komen in de nieuwe wijk die nu ontwikkeld wordt in Almere-Poort: Duin.


Met de kinderen uit Almere-Poort kunnen zij dit theaterbos nu al vorm geven, door er met verschillende schoolgroepen te gaan spelen. Het bos ligt de komende jaren braak.

Theatergroep Groen Gras heeft toestemming en support van de Gemeente Almere en Ontwikkelingsmaatschappij Amvest om theater- en natuuractiviteiten in het bos te organiseren. Doel van deze activiteiten is om spelenderwijs een theaterbos - een ruig speelterrein - te creëren, waar alle kinderen uit Almere-Poort en straks ook de wijde omgeving kunnen spelen.

 

Met het project 'Speelnatuur in Duin' willen zij in fases dit bos creëren. Elke schoolgroep heeft een aandeel daarin. Als in een estafette wordt het bos stap voor stap omgetoverd, waarbij elke groep inhaakt op wat de vorige groep heeft gemaakt. Voor de inhoud gebruiken zij actuele thema’s zoals 'duinen' - naar aanleiding van het bouwrijp maken van de nieuwe wijk Duin. Leerkrachten en hun leerlingen kunnen zelf ook thema’s en onderwerpen inbrengen.

Het project gaat in september 2013 van start.

 

De kinderen creeren met steun van Groen Gras een eigen wereld, waarin ze alle vrijheid hebben talenten te ontplooien die in de bewoonde wereld minder voor het grijpen liggen. We gaan heel bewust grenzen verkennen en risico's nemen, verantwoorde risico's, om de fysieke en sociaal-emotionele mentale ontwikkeling van de kinderen uit te dagen.

 

Leerkrachten kunnen met de kinderen ook als er geen theateractiviteiten en geen personages van Groen Gras aanwezig zijn in het bos terecht. Om bijvoorbeeld les te geven (leergebied 'Natuur en techniek'), of zelf creatieve activiteiten van hun leerlingen te begeleiden. Het bos zal zich daarmee samen met de kinderen verder ontwikkelen tot een plek waar je altijd, met respect voor de natuur kunt spelen.

 

De inrichting van het theaterbos zal onderscheidend zijn ten aanzien van speelbossen, zoals die gemaakt zijn door volwassenen aan de tekentafel, al of niet met inbreng van kinderen. De kinderen creeren hun theaterbos al doende zelf. Met ruimtes voor stil spel, voor uitbundig spel en voor het presenteren van wat ze hebben gemaakt (muziek, spel, beeldend werk).

Het theaterbos is in de eerste fase voor kinderen en hun begeleiders uit Almere-Poort (2013-2014), in de tweede en derde fase ook uit heel Almere (2014-2015) en in nog later stadium voor de regio Flevoland, Groot-Amsterdam en 't Gooi (2015-2016). Duin beoogt een regiofunctie te krijgen op het gebied van wonen, educatie en recreatie.

 

N.B. Mocht je geinteresseerd zijn in dit project om mee te werken op locatie, dan ben je van harte welkom. Opgeven en meer informatie via info@groengras.eu.


« terug naar NIEUWSoverzicht


| |
Vriend of partner worden