NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Nieuws

20 november 2013
Springzaad na 12 jaar verder als zelfstandige stichting

Persbericht

Rond 14.00 uur vanmiddag zag Stichting Springzaad officieel het levenslicht. Twee leden van het kersverse bestuur, Sophie Sliepen en Jeanette van der Meulen zetten hun handtekening bij de notaris. Daarmee is de stichting formeel opgericht en werd het al 12 jaar bestaande open netwerk rondom speelnatuur een zelfstandige organisatie.


In 2001 organiseerde Stichting Oase, de moederorganisatie van Springzaad, een bijeenkomst in Rotterdam voor mensen die belangstelling hadden voor natuurlijke tuinen waar kinderen spelenderwijs de natuur konden ontdekken. Er kwamen zo’n 25 mensen op af; hoveniers, ontwerpers, NME-medewerkers, pedagogen, allemaal enthousiaste pioniers. Inmiddels is het 12 jaar later en is het netwerk Springzaad uitgegroeid tot meer dan 1100 deelnemers verspreid over heel Nederland.

 

Speelnatuur in bloeiende belangstelling

In die 12 jaar heeft het netwerk een belangrijke impuls gegeven aan de groeiende belangstelling voor wat later ‘speelnatuur’ is gaan heten. Tegenwoordig heeft immers elke stad wel tenminste één plek – groene schoolpleinen, groene kinderopvang, natuurspeelterreinen, of speelbossen - waar kinderen in en met de natuur kunnen spelen. Het besef dat spelen in een natuurlijke omgeving gezond en leuk is voor kinderen, groeit nog steeds!

Netwerk Springzaad organiseerde de afgelopen jaren talloze bijeenkomsten, studiedagen, cursussen en excursies over natuurlijk spelen, om kennis over speelnatuur te ontwikkelen en te verspreiden onder belangstellenden en professionals. Het boek ‘Vrij spel voor natuur en kinderen’ (2007) werd hét handboek waarop menig natuurspeelplek is gebaseerd en de 30 fotocollages (ideeenkoffertje) zorgden alom voor het kleur- en fantasierijke beeldmateriaal om gedroomde metamorfoses te kunnen realiseren. Er volgden nog veel meer boeken, artikelen, projecten en een veelbezochte website, met onder andere de speelnatuurkaart. Op deze kaart zie je waar natuurspeelplaatsen in Nederland liggen, zodat mensen de voorbeelden in hun eigen omgeving kunnen opzoeken. Alles samen vormt dit een stevige basis voor de nieuwe stichting!

 

Speelnatuur verenigen

“Er zijn de afgelopen 2 jaar 14 regio-netwerken opgericht, waarvan er 9 online zijn, bijvoorbeeld in Amersfoort, Leiden en Eindhoven,” aldus Willy Leufgen. “Dat mogen er van ons wel 40 worden. Speelnatuur staat enorm in de belangstelling en het netwerk groeit hard. Voor ons is het niet te doen om alle vragen die spelen te beantwoorden. Daarom stimuleren we dat mensen in de regio elkaar gaan helpen en inspireren. Net als de oprichting van de nieuwe stichting maakt ook deze regionalisering van het Springzaadnetwerk deel uit van het Programma Speelnatuur Verenigen, dat Stichting Oase vanaf 2011 samen met Staatsbosbeheer (en medegefinancierd door het Ministerie van EZ) uitvoert.

 

Het bestuur van de kersverse stichting bouwt voort op de kennis en het bestaande netwerk. “Speelnatuur is een begrip geworden. We hebben de afgelopen 12 jaar veel mensen geïnspireerd en gemotiveerd,” aldus Leufgen. “Wij hopen dat speelnatuur het nieuwe bestuur zo blijft inspireren, dat zij de opgebouwde kwaliteiten op gemotiveerde, speelse wijze kunnen blijven waarborgen en liefst ook nog uitbouwen."

De oprichting van Stichting Springzaad, niet toevallig op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, is een belangrijke stap, een markant moment in de ontwikkeling van een breed en actief netwerk over speelnatuur. Stichting Springzaad zal zich blijvend inzetten om speelnatuur actief op de kaart te zetten en kinderen in de natuur te laten spelen!


« terug naar NIEUWSoverzicht


| |
Vriend of partner worden