NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Nieuws

24 januari 2014
Natuurlijk spelen in Oisterwijk (NB)

De nieuwe bewoners van de wijk Pannenschuur-Buiten worden uitgenodigd om met elkaar een invulling te geven aan de speelplek middenin hun nieuwbouwwijk. Natuurlijk spelen is de opdracht.
Het gaat om een behoorlijk stuk grond (totale oppervlakte van ongeveer 5000m2) in de vorm van een driehoek. Langs de gehele driehoek ligt een slootje die kan stijgen en dalen in hoogte vanwege regenval. De driehoek wordt in stukken verdeeld door een viertal bruggen.


Buurtbewoners denken mee

Buurtbewoners, die nog maar net in deze wijk zijn komen wonen, werden in oktober 2013 uitgenodigd om naar een bewonersbijeenkomst te komen. Daar gaf het advies- en ontwerpbureau Urban Jazz van Jan Hein Biemans een presentatie over het gehele project en het beeldkwaliteitsplan voor de nieuwbouwwijk Pannenschuur-Buiten.


Tijdens deze avond lichtte beleidsmedewerker Lars Wierts het plan toe, om buurtbewoners mee te laten participeren in de ontwerpfase. De nieuwe buurtbewoners werden uitgedaagd om mee te denken en mee te beslissen. Een nieuwe richting die gemeente Oisterwijk op gaat met hun bewoners. Dit biedt hen natuurlijk niet alleen de kans om hun wensen te uiten, maar ook door op deze manier zijn buurman of vrouw te ontmoeten en hier samen in op te trekken!

 

Inspiratie voor natuurlijk spelen
Na deze presentatie van Jan Hein gaf ik een presentatie over natuurbeleving en speelnatuur. De bewoners werden uitgedaagd om terug te denken aan hun jeugd en hun natuurbelevenissen. Er kwamen geweldige verhalen boven tafel, zoals verstoppertje spelen, in bomen klimmen, in de zandbak spelen, voetballen, beestjes zoeken (kikkers opblazen, grr) en slootjes springen. Deze belevenissen gunnen we de kinderen van nu ook!


Ieder die belangstelling had nam deel aan een werkgroep -ca. 15 bewoners- die tijdens een volgende bijeenkomst werden uitgedaagd om al hun wensen en ideeën te vertalen in een schetsontwerp, onder begeleiding van hoveniersbedrijf BTL/Tuinstijl, Jeroen de Rooij.

 

Waterspeelplek en spannend eilandje
Omdat de speelplek in meerdere stukken wordt verdeeld, wordt er gekozen om de speelplek voor twee leeftijdsgroepen in te delen. Een uitdagende klim- en klauterberg met kabelbaan en een waterspeelplek met een spannend eilandje voor de oudste kinderen. En een veilige zand-waterspeelplek met handpomp voor de jongsten. Deze natuurlijke speelplek zal een glooiend en parkachtig karakter hebben. De hoogteverschillen dragen niet alleen bij aan de uitdaging voor kinderen, maar dragen ook bij aan de afwatering van de wijk. Verder wenste men een vogelnestschommel en een jeux de boules baan. Alle onderdelen zullen van natuurlijke materialen zijn en met natuurlijke ondergronden. Afdeling Beheer en Groen van de gemeente Oisterwijk is van begin af aan heel nauw betrokken. Wanneer een valondergrond van zand meer onderhoud vraagt, biedt de buurt aan om hier ook aan bij te dragen, door het valzand regelmatig aan te harken. Tevens moet het een ontmoetingsplek worden voor in de wijk.

 

Eetbare planten en bomen
Maar wat zeker belangrijk is dat er eetbare planten en bomen komen, geïnspireerd door DE-Toltuin in Roosendaal, waar ook speelnatuur en moestuinieren een unieke combinatie is. De beleving van hoe iets groeit, bloeit en smaakt is essentieel van belang en draagt bij aan de biodiversiteit in de buurt.
In de nabijheid van deze speelplek is ook een aantal enthousiaste buurtbewoners begonnen met een plan te maken voor een openbare moestuin. Buurtbewoners en basisscholen worden uitgedaagd om hieraan bij te dragen en letterlijk de vruchten van dit te mogen plukken.

 

Er staat dus veel te gebeuren in Oisterwijk! Ook dit jaar doet Oisterwijk mee aan de wedstrijd voor Groenste Stad van Nederland. De opening staat vooralsnog gepland in april, dus er is nog veel werk te verzetten.

Petra Wevers, KrachtigBuiten


150110_Oisterwijk_aangepast pannenschuur buiten_223308

« terug naar NIEUWSoverzicht


| |
Vriend of partner worden