NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Nieuws

15 oktober 2010
Opening speelplaats Zuiderpret

Den Haag is een openbare natuurspeelplek rijker. Aan de rand van het Zuiderpark, nabij de ingang aan het Veluweplein, is op 15 september de nieuwe speelplek Zuiderpret geopend. Wethouder Karsten Klein maakte de naam van de speelplek bekend, Zuiderpret.


De natuurlijke speelplaats is ontworpen door Jan Verburg, landschapsarchitect van de Dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag. Tijdens het ontwerpproces zijn 32 kinderen uit Den Haag met Jan Verburg naar de locatie gegaan om ter plaatse te brainstormen over de inrichting. In het ontwerp is rekening gehouden met de wensen van de kinderen.

 

Verburg heeft een stromende beek gecreëerd die uitmondt in de watergang van het Zuiderpark. Hoogteverschillen in het terrein zorgen voor kleine watervalletjes. Het centrale deel van het terrein is met name gericht op het spelen met water. Balancerend over boomstammen en stapstenen kunnen kinderen het water overbruggen. Tijdens de opening verkozen de meesten echter om gewoon door het ondiepe water te lopen. Rondom kunnen de kinderen spelen in de beplanting en op de uitkijktoren.
 

Voor de allerkleinsten is een apart, omsloten deel gerealiseerd met zitgelegenheid waar ouders goed toezicht kunnen houden. Veiligheid is een belangrijk item bij het ontwerpen van speelnatuur. In het Zuiderpark heeft de landschapsarchitect bewust de waterbron verborgen tussen stenen, waardoor de waterspuit niet zichtbaar is. Kinderen zien het water hierdoor niet als drinkwater. Ook is, gezien het openbare karakter, de maat van de steentjes in de beek zo bepaald dat kinderen elkaar niet teveel zeer kunnen doen. De grote stenen zijn zo zwaar dat ze niet te verplaatsen zijn.

 

Bij de opening waren tientallen kinderen en ouders aanwezig. Voor velen was dit de eerste keer dat zij konden spelen met water, zand, takken en stenen. Niemand die het erg vond om natte schoenen te krijgen, zelfs de politie en wethouder niet!

 

Een video-interview over de aanleg van de natuurlijke speelplek is te zien op Den Haag Frontaal (na ongeveer 10 minuten). Klik hier voor meer foto's van de opening van Zuiderpret.

 

Mariska Thieme | Bureau RIS
 


« terug naar NIEUWSoverzicht


| |
Vriend of partner worden