NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Nieuws

21 februari 2011
Drie jaar Cool Nature

Annika van Dijk. Toen ik na mijn studie bos- en natuurbeheer aan de universiteit van Wageningen aan het Rijkstraineeprogramma begon, had ik nog geen idee dat ik anderhalf jaar later projectleider zou zijn van een geweldig project als Cool Nature. Met Cool Nature probeert de provincie Gelderland plekken van 2 tot 5 hectare groot dichtbij een wijk te realiseren waar kinderen en/of jongeren kunnen spelen, leren en bewegen.


In augustus 2008 maakte ik voor het eerst kennis met dit project. Het project Cool Nature stond toen nog in de kinderschoenen.
Bij beleidsmedewerker Riet Dumont ontstond het idee voor Cool Nature naar aanleiding van een aantal interessante onderzoeken en rapporten, onder andere over de waarde van natuur voor kinderen. Samen met Jan Kersten en Tiny Wigman van Bureau Niche heeft zij het idee verder uitgewerkt. Binnen de provincie Gelderland heeft zij samen met Rita ten Dam het idee doen landen.

 

Toen ik het project kwam ondersteunen was net een vooronderzoek afgerond, waaruit bleek dat er in Gelderland bij diverse partijen grote behoefte was aan bruikbare natuurlijke plekken in of vlakbij stad en dorp. Ook gedeputeerde Annelies van der Kolk was enthousiast en het concept werd nog verder ontwikkeld. Een Cool Nature leidraad werd geschreven en de eerste gesprekken met geïnteresseerde gemeenten vonden plaats. Intern was het binnen de provincie toen zaak om een geschikte afdeling te vinden voor het project. Uiteraard moest de financiering ook geregeld worden. Rond die tijd werd het Klimaatprogramma geschreven en onder het mom van klimaatadaptatie (het bieden van verkoeling in hete zomers) kwam geld beschikbaar voor het realiseren van 6 locaties!
 

Begin 2009 kreeg Riet Dumont een andere functie binnen de provincie en moest daarom stoppen als projectleider van Cool Nature. Ik heb toen het stokje van haar overgenomen. Nog steeds ondersteund door Bureau Niche ben ik verder gegaan met de acquisitie van de Cool Nature locaties. Dit verliep zeer goed, veel gemeenten speelden al langer met het idee om speelnatuur te realiseren en Cool Nature was daarom zeer welkom. Niet alleen omdat het 50% van de uitvoeringskosten financiert, maar ook omdat er 16 uur ondersteuning van Bureau Niche beschikbaar was voor iedere gemeente. Daarnaast biedt het project een ondersteunende website (www.coolnature.nl) en de mogelijkheid tot deelname aan een Community of Practice. Een succesformule bleek al snel, want er werd goed gebruik gemaakt van de geboden ondersteuning. Dankzij het enorme enthousiasme van de gemeenten had ik al snel meer dan 6 potentiële locaties op het oog. Er kwam meer geld beschikbaar in de vorm van recessiegelden, omdat deze Cool Nature locaties vrij snel gerealiseerd konden worden en zo een impuls gaven aan de economie. Halverwege 2010 kwam het einde van de subsidiepot dan toch in zicht. Maar liefst 10 gemeenten, Staatsbosbeheer en een dorpsbelang gaan een Cool Nature locatie in Gelderland realiseren!
 

Helaas is er nu, begin 2011, voor mij persoonlijk een einde gekomen aan het project Cool Nature. Door de bezuinigingen is mijn contract helaas niet verlengd. Gelukkig neemt collega Indra Span nu de projectleidersrol voor het project van mij over. Ik hoop dat in de toekomst meer provincies willen overwegen een project zoals Cool Nature te starten. Ik geloof dat dit project en deze projectopzet ideaal zijn om een impuls te geven aan natuurlijk spelen in gemeenten. Dat is nu binnen Gelderland al goed te zien, want de gemeenten die als eerste aan de slag zijn gegaan met Cool Nature, realiseren nu zelf meer natuurlijke speelplekken. Het project Cool Nature heeft een vliegwielfunctie gehad en heeft deze nog steeds, want de laatste openingen van de locaties staan gepland in 2012.
Om te zien hoe een Cool Nature locatie er in het echt uit ziet, kan je de eerste locatie nu gaan bekijken! In Arnhem-Noord is de eerste locatie geopend. Dit voorjaar volgen locaties in Wijchen, Didam en Apeldoorn.
 

Annika van Dijk


« terug naar NIEUWSoverzicht


| |
Vriend of partner worden