NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Nieuws

28 april 2011
'Alleen maar leuke kinderen!'

Op een koude vrijdagmiddag in februari ga ik op bezoek bij de groene BSO ‘De Buitenlaar’ in Harderwijk. Via via had ik een paar maanden daarvoor gehoord van het bestaan ervan. “Ongelooflijk”, dacht ik, “dat ik dat niet weet...”. Ik maakte een afspraak met één van de leidsters, Tineke van de Visse, die ik ken van het NME-centrum. Nieuwsgierig toog ik die vrijdagmiddag naar het scoutinggebouw in het bos aan de rand van Harderwijk.


Ik word buiten hartelijk begroet door Tineke. De andere leidster, Suzanne Meijer, zit binnen de administratie te doen. Ik krijg koffie met opgeklopte melk. Het is net of ik thuis ben. Er zijn op dat moment acht jongens en twee meisjes heerlijk buiten aan het spelen. Na de koffie gaan we buiten kijken. De kinderen bouwen hutten, klimmen in bomen, spelen met takken en met zand en rennen door het bos. Het bos is in drie cirkels begrensd met vlaggetjes: de binnenste cirkel voor de kleuters (de Bosbengels), de middelste is tot 9 jaar (de Struikrovers) en de kinderen tot 12 jaar (de Woudlopers) mogen het hele terrein gebruiken. En dat terrein is enorm! Ik schat dat het tussen de één en twee ha groot is. Elk kind krijgt een fluitje mee. Ze mogen niet alleen op pad en als er iets is, kunnen ze fluiten. De kinderen weten precies tot hoever ze mogen. Een jongetje van acht komt naar ons toe lopen, maar stopt abrupt ergens midden op het pad. Tineke zegt dat dat de grens is van zijn gebied. Hij wacht keurig tot we bij hem zijn.
 

Het voelt zo fantastisch, zo natuurlijk. De leidsters zijn heerlijk ontspannen, hoeven eigenlijk alleen maar af en toe te troosten als er één gevallen is en te bewonderen wat de kinderen hebben gebouwd: “Kijk, hier kan ik slapen, en hier, kan ik omhoog klimmen, en dit is mijn bed...”. We bewonderen de hut van de drie jongens. Tineke legt uit dat ze goede afspraken hebben met de scouting en de gemeentelijke bosbeheerder over wat wel en niet mag en wie waar gebruik van maakt. Het is een ideale oplossing. Op zaterdag gebruikt de scouting het terrein. Van maandagmiddag tot vrijdagmiddag de BSO.

 

Naast Tineke en Suzanne is Marinda Schippers ook leidster op de Buitenlaar. Er zijn altijd twee leidsters op de groep, soms met een stagiair erbij. De leidsters bieden één activiteit per middag aan. Meestal een buitenspel; soms gaan ze ook wandelen met een hond uit het asiel. Maar eigenlijk is het helemaal niet nodig. De kinderen spelen (natuurlijk) zelf. De meisjes willen nog wel eens binnen wat gaan knutselen, maar op de drinkpauze na is iedereen buiten, onder de slogan ‘slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel’. Er zijn geen computers.

 

Rond half 4 worden twee oudere meisjes met de taxi gebracht. Voor de andere kinderen een teken dat het pauze is. Ze drinken biologische limonade en eten biologische appeltjes. Ze schenken zelf in uit grote kannen. Oud helpt jong.
De leidsters vertellen dat de kinderen hier zelfverzekerder en steviger worden. Dat merk je vooral als er nieuwe kinderen komen. Dan zie je de verschillen. “We hebben alleen maar leuke kinderen. Dat komt ook omdat de kinderen zichzelf kunnen zijn. Ik denk dat het door de omgeving komt.”

 

Een paar jaar geleden is de directie en eigenaar van de Kinderopvang Noordwest-Veluwe naar Noorwegen geweest, waar dit soort opvang heel gewoon is. Daar zijn ze geïnspireerd geraakt. Twee jaar geleden is De Buitenlaar geopend. De opvang is iets duurder dan de gewone opvang. Maar dat heeft met name met het vervoer te maken. Maar gelukkig houdt dat de ouders niet tegen om voor groene opvang te kiezen. Er is animo genoeg!

 

Marjan Deurloo
 


« terug naar NIEUWSoverzicht


| |
Vriend of partner worden