NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Nieuws

29 april 2011
Eerste buitenbeurs Groen Cement

Op vrijdag 15 april vond in Delft de eerste buitenbeurs van Stichting Groen Cement plaats! DE plek waar de kinderopvang en natuur- en milieuorganisaties elkaar konden ontmoeten en inspireren. Het doel van de stichting is om door middel van samenwerking en lokale contacten zoveel mogelijk kinderen in de kinderopvang dagelijks de kans te geven om in contact te komen met de natuur.


Het ochtendprogramma vond plaats in het culturele hart van Delft: Lijm & Cultuur. In het sfeervolle oude fabriekspand werden de ruim 160 deelnemers welkom geheten door Janneke van den Bos, initiatiefneemster van de Stichting Groen Cement.


Om alle aanwezigen in de stemming te krijgen en duidelijk te maken waar de stichting zich precies voor inzet, werd een kort filmpje getoond dat De Superhelden in opdracht hebben gemaakt. Dit pakkende filmpje is hier te bekijken.

 

Agnes van den Berg, gepromoveerd in onderzoek naar natuurbeleving en het belang hiervan voor kinderen, gaf vervolgens een presentatie. Zij verwoordde aan de hand van recente onderzoeksresultaten van Alterra/Wageningen UR, waarom het zo belangrijk is dat kinderen tijd in de natuur doorbrengen.

 

Vervolgens sprak Roel van Raaij, beleidsmedewerker bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Hij zette uiteen wat er de afgelopen jaren is gebeurd op het gebied van natuur- en milieueducatie en op het gebied van natuurbeleving en natuurlijk spelen.
Nadat Roel Van Raaij zijn voordracht had gehouden, bedankte hij Janneke van den Bos voor haar initiatief en overhandigde haar de Gouden Troffel, als aanmoediging en blijk van waardering voor haar inspanningen om meer natuur en natuurbeleving in de kinderopvang te integreren. De Gouden Troffel zal ieder jaar worden uitgereikt aan een Groene Metselaar die zich uitzonderlijk heeft ingezet om kinderen in contact met de natuur te brengen.

 

Op het buitenterrein van Lijm & Cultuur was onder meer een informatiemarkt met circa twintig informatiestands van diverse aanbieders op het gebied van natuurlijk spelen, les- en speelmateriaal, buitenkleding, boeken en meer. Kortom: informatie en inspiratie!

 

Na de lunch vertelde Matthijs de Gruijter van kinderopvang STRUIN uit Nijmegen over de unieke aanpak die STRUIN hanteert bij hun buiten-BSO. Spelenderwijs ontdekken de kinderen de natuur in en om Nijmegen. De begeleiders hebben allemaal affiniteit met natuur en tevens veel kennis over natuur in huis. Het enthousiasme van Matthijs spatte van zijn presentatie af en was een inspiratie voor alle aanwezigen.

 

Tijdens het middagprogramma konden de deelnemers workshops volgen in natuurspeelplaats de Hammenpoort, tegenover Lijm & Cultuur. De bezoekers werden in deze speelse en natuurlijke omgeving geïnspireerd en uitgedaagd om de handen uit de mouwen te steken bij diverse workshops. Zo kon men bijvoorbeeld kiezen om vuur, brandnetelsoep of een touwbrug te leren maken, een cursus klimmen te volgen, te leren over (boerderij)dieren, of tips krijgen over buitenactiviteiten voor kleuters. Op het buitenterrein kon men een ‘tafel tuin’ maken met Bram Wolthoorn, maquettes voor een groene buitenruimte bouwen met Mariska Thieme (Bureau RIS), presentaties volgen bij Femke de Vries (de Kindercaravan) en Heleen Eshuis (In het Wild).

 

Ook deden alle deelnemers mee aan het speeddaten, georganiseerd door de heren van 2Sur5, waarbij men nieuwe contacten legde met mensen uit de kinderopvang of natuur- en milieusector.

 

Dat Stichting Groen Cement in een behoefte voorziet, was te merken aan het aantal enthousiaste deelnemers en de positieve reacties van de bezoekers. Groen Cement zal in de toekomst door het hele land gelijksoortige, lokale beurzen organiseren.


De bezoekers gingen na een sfeervolle en zonnige dag naar huis met nieuwe opgedane contacten zodat de NME-organisaties en de kinderopvang elkaar voortaan weten te vinden. Want alleen samen kunnen we ons inzetten voor wat belangrijk is: het verbinden van kinderen en de natuur!

 

Een korte impressie van de dag is te zien op www.bureauris.nl.

Kijk ook eens op: www.groencement.nl
 

Door: Mariska Thieme-Schrever


« terug naar NIEUWSoverzicht


| |
Vriend of partner worden