NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Nieuws

29 april 2011
Pleidooi voor gezonde risico's

Donderdag 21 april jl is de conferentie "Laat ze buitenspelen, pleidooi voor gezonde risico's" gehouden in het natuurmuseum in Tilburg. De zon scheen die dag enthousiast en leek te weerspiegelen op de gezichten van de vele aanwezigen. De conferentie werd gehouden naar aanleiding van het verschijnen van het gelijknamige boek.


De sfeer was relaxt, mensen waren geanimeerd met elkaar in gesprek en er werden veel ervaringen uitgewisseld. Nadat de wethouder van de gemeente Tilburg het eerste boek in ontvangst had genomen en Kees Both in een paar rake woorden de essentie van leven in en met natuur had getypeerd, hielden Sigrun Lobst en Josine van den Bogaard een pleidooi voor gezonde risico's. Een stortvloed aan argumenten, geïllustreerd met voorbeelden en beeldmateriaal maakten dat iedereen er nog meer van overtuigd raakte dat we ons sterk moeten maken voor gezonde risico's voor kinderen.

 

Josine eindigde met een filmpje van een ca. 6 jarig meisje dat bijna een kwartier lang moed aan het verzamelen is om vanaf een muurtje over een bank op de grond te springen. De beelden tonen haar gevecht met zichzelf, de tranen van onmacht en tot slot de grote overwinning van haar angst en de immense trots dat ze nog net voordat de schoolbel ging durft te springen. De hele zaal leefde met dit meisje mee en zag de grote waarde van het leren omgaan met een risicovolle situatie.

 

In de aansluitende workshops werd verder ingegaan op diverse praktijksituaties zowel voor het onderwijs als voor voorschoolse kinderopvang. Natuurlijk werd er ook gesproken over het inrichten van natuurspeelplekken en het verschil tussen 'zo veilig als mogelijk' en 'zo veilig als nodig'. Na afloop van de conferentie kregen alle deelnemers het boek mee om thuis nog eens rustig te kunnen nalezen welke pedagogische waarde het buiten spelen, leren en omgaan met risico's heeft voor de ontwikkeling van kinderen.

 

Door: Sophie Sliepen


« terug naar NIEUWSoverzicht


| |
Vriend of partner worden