NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Nieuws

1 september 2011
Groen bijscholen voor leerkracht

Op alle fronten zijn natuurspeelplaatsen aan een opmars bezig. Hoewel het op basisscholen nog niet zo hard gaat als we wel zouden willen, dringen de voordelen van groene buitenruimtes ook langzaamaan binnen bij lerarenopleidingen. Ik werk daar als 'groene pedagoog' hard aan mee.


Fontys Hogescholen biedt nu aan docenten van basisscholen drie bijscholingsavonden en een excursie aan waarbij we de leerkrachten warm maken voor het gebruik van groene buitenruimte. De lessen zijn afzonderlijk te volgen of als onderdeel van de 2 jarige cursus tot gedragsspecialist.

 

Tijdens de lessen wordt speciaal ingegaan op het gebruik van de groene buitenruimte. Tijdens de eerste les staat de vraag centraal waarom natuur zo belangrijk is, zowel voor kinderen als voor docenten. We behandelen onder andere literatuur en onderzoeken die hier op in gaan. De tweede avond bespreken we de praktische kant; hoe ziet een natuurspeelplaats er uit, en hoe kun je van een groene speel- en leeromgeving gebruik maken? Hoe pak je zoiets aan? In het derde deel staat de relatie tussen kind en dier centraal. Na de drie colleges bezoeken we een groen schoolplein of een boerderij die schoolklassen ontvangt. Tijdens het hele traject hebben we niet alleen aandacht voor 'gewone' kinderen, maar ook voor kinderen met special needs.

 

De cursus wordt gegeven bij de afdeling Opleidingen Speciale Onderwijszorg en start in januari, maar is voor groepen ook op afspraak te boeken. De leerkrachten die deze colleges hebben gevolgd, zijn overwegend enthousiast. Wil je meer weten? Stuur me dan een e-mail via .

 

Sophie Sliepen


« terug naar NIEUWSoverzicht


| |
Vriend of partner worden