NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Nieuws

7 oktober 2011
Creatief Beheer Rotterdam

Vrijdag 23 september verzamelde een groep van 15 mensen van Wilde Weelde en Springzaad zich op het kantoor van Creatief Beheer in Rotterdam. We zouden een verhaal van Rini Biemans, de initiator himself, te horen krijgen. Daarna zou hij ons op sleeptouw nemen met de metro door Rotterdam om zijn groene, sociale initiatieven te bekijken. Na 1,5 jaar Creatief Beheer op internet gevolgd te hebben, zou ik eindelijk met eigen ogen zien hoe hij het ‘sociale tuinieren’ handen en voeten weet te geven in Rotterdam.


Het was een bijzondere ontmoeting. Rini is een enorm enthousiaste persoonlijkheid, die met een spraakwaterval aan woorden probeert uit te leggen hoe simpel het eigenlijk is. Realiteit is, dat het best ingewikkeld is! Door zijn enthousiasme en zijn ‘andere’ manier van denken, raak je echter wel geïnspireerd. Je bent nieuwsgierig. Mooie woorden op kantoor, maar hoe ziet dat eruit in de praktijk?


Van te voren, door de telefoon, vertelt Rini mij dat ie helemaal geen groene vingers heeft. Hij is opgeleid als arts en hij is kunstenaar. Bovendien zegt hij dat ie nergens anders zou kunnen werken dan in Rotterdam. Vandaar ook zijn compassie met de samenleving en met Rotterdam in het bijzonder. Hij vertelt dat ie het leuk vindt om met ons, groene mensen, uit te wisselen. Tijdens de excursie blijkt dat toch wat makkelijker gezegd dan gedaan. Zijn werkwijze wordt gaandeweg wel steeds duidelijker.
 

Aanpak
Rini is een enorm creatief denker. Kent iedereen. Weet goed de sociale en geldstromen in de stad te onderscheiden. Zorgt op dàt abstracte niveau dat er tonnen vrijkomen om de parken en pleinen te beheren. Zet daar dan ‘sociale tuinmannen of –vrouwen’ op voor drie dagen per week, en gaat gewoon aan de slag. Al doende, komen er mensen kijken, koffie drinken, gaan meehelpen, en wordt het plein een sociale ontmoetingsplek voor de buurt. Door het sociale en groene aspect wordt de gezondheid van de mensen beter en een hele wijk kalefatert op.
 

Aan de broodnodige pr is ook gedacht. Karin Keijzer runt het mediabedrijf Antenne Rotterdam. Gezamenlijk kunnen zij hun werkwijze goed profileren in Rotterdam.
 

Voorbeelden
Proefpark De Punt waar Rini ooit is begonnen, ziet er na zeven jaar uit als een groene oase. Er is een lief klein huisje, waar foto’s hangen van alle mensen die actief zijn in de tuin. Vanuit dit huisje wordt het beheer geregeld. Er zijn allerlei hoekjes gecreëerd, er zijn bloemen, speeltuintjes, moestuintjes, kippen in een creatieve kippenren, wilgentunnels, een wilder stukje, … zelfs het trendy breiwerk ontbreekt niet.


Ook gaan we naar de Afrikaanderbuurt, waar Creatief Beheer nog maar net begonnen is. Daar is het een stuk steniger, maar je ziet de eerste omvormingen al plaatsvinden. Het Oleanderplein straalt de filosofie uit van ‘We beginnen gewoon, wil je helpen, kom gerust’. Er gaan geen lange participatieprocessen of ontwerpsessies aan vooraf. Natuurlijk wordt er wel nagedacht over de hoofdstructuren, maar verder laten ze het voor een deel afhangen van wat er dagelijks gebeurt. Het motto om mensen mee te krijgen van hoog tot laag, is ‘Groen en kindvriendelijk’. ‘Wie kan daar nu tegen zijn?, vraagt Rini zich af. Hij heeft geen last van de crisis. Na zeven jaar weet iedereen in Rotterdam Rini te vinden.
 

Na afloop lunchen we bij ‘Van de Boer’; een eetcafé wat ‘Landleven in de stad’ hoog in het vaandel heeft staan. Bij de heerlijke lunch bespreken we de wonderlijke dag. Zo kunnen we de dag een beetje verwerken.


Wil je ook geïnspireerd worden: www.creatiefbeheer.nl
 

Marjan Deurloo


« terug naar NIEUWSoverzicht


| |
Vriend of partner worden