NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Nieuws

4 november 2011
Springzaad in verre oorden

Tien jaar bestaat Springzaad in Nederland nu. In België is ook een Springzaad netwerk ontstaan. En nu … begint het ook verder weg te broeien. In Izmir (Turkije) groeien net zo als in Nederland steeds meer kinderen op die zowel fysiek als emotioneel op grote afstand staan van groen en natuur. Logisch dus dat ook daar steeds meer behoefte is aan concrete projecten die kinderen en natuur weer met elkaar in aanraking brengen! Een nieuwe tak aan het Springzaadnetwerk?


De groene hogedrukpan
De banden tussen de pabo’s van de HAN en Turkije bestaan nu een jaar of 15. Sinds het eind van de vorige eeuw reizen studenten en docenten jaarlijks een aantal weken naar de lerarenopleiding aan de universiteit van Izmir (3,5 miljoen inwoners) om kennis te maken met het Turkse (basis-)onderwijs én de cultuur van het land. Het relativeert de kijk op de eigen onderwijspraktijk, maar reflectie op hoe wij in Nederland leven en hoe Turken dat dáár doen, zijn minstens zo belangrijk. ‘Leren in een hogedrukpan’ blijkt dit soort onderwijs. Natuurlijk nodigen we de Turkse studenten, waar onze studenten mee optrekken, uit voor een tegenbezoek aan Nederland. Om financiële en visa-technische redenen is dat er nog niet van gekomen. Wel gaan er bij voorkeur pabo-studenten mee van Turkse komaf en trekken Nederlandse studenten een week op met een Turkse buddy, inclusief logeerpartij bij de Turkse familie! Onderdompelen heet dat!
Turkije is, zeker in de grote steden, een hypermodern land geworden. In Istanbul wonen bijvoorbeeld op het aantal km2 van de provincie Utrecht, meer mensen dan in heel Nederland.

 

Outdoor education
Nu al leven 50% van de kinderen op deze aardbol in miljoenensteden en in 2030 is dat 80%. Ook die kinderen hebben hun dagelijkse portie ‘groen’ nodig om evenwichtig in het leven te kunnen staan. Vandaar dat ook in Turkije ‘outdoor education’ in de lift zit. In bredere zin kun je dat ook ‘leren aan het echte leven’ noemen, net als onze Nederlandse studenten dat ook doen op studiereis en kinderen op onze basisscholen dat meer aangeboden zouden moeten krijgen. Educatief slim, maar ook voor hun fysieke en psychische welbevinden erg belangrijk.

 

Natuurspeelplek
In Izmir komen we niet alleen iets halen maar altijd ook iets brengen. De afgelopen jaren gaan de verzoeken, nu de rurale setting steeds verder uit het dagelijkse leven verdwijnt, vaker in de richting van outdoor education. Daar hebben we op de HAN aardig wat ervaring mee. Workshops voor professionals en studenten in Izmir worden druk bezocht. In april 2011 hebben we met collega’s van de Universiteit en directeuren van scholen gewerkt aan de inrichting van een door de stad Izmir ter beschikking gesteld natuurspeelterrein. In september zijn we daar met 15 leerkrachten van kleuterscholen op doorgegaan en hebben we groenere speelpleinen ontworpen voor hun eigen school.

 

De afspraak is gemaakt om de komende 5 jaar in april terug te komen en hun wensen verder te ondersteunen. Maar ook in Turkije zelf zijn kennis en support aanwezig. Karim Muhyaddin, één van de werkers van Springzaad is een paar jaar geleden verhuisd van Beuningen naar Antalya. Hij wil zijn kennis graag inzetten voor lokale initiatieven zoals rond Izmir. Er lijkt iets in gang gezet dat uit zou kunnen groeien tot de eerste Aziatische loot aan de springzaadstengel. Dat ‘zaad’ begint langzamer hand het ‘springen’ aardig onder de knie te krijgen!

 

Pjotr Timmerman (docent natuuronderwijs Pabo Arnhem/HAN)
 


« terug naar NIEUWSoverzicht


| |
Vriend of partner worden