NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Nieuws

22 februari 2012
Speelnatuur in Noord-Holland

Afgelopen zomer (2011) hebben we de provincie Noord-Holland goed geinventariseerd. We ontdekten van Texel tot aan de zuidelijke provinciegrens tientallen speelnatuurplekken, bij scholen en kinderopvanglocaties, in parken en (stads-)bossen, in buurten en speeltuinen. Vooral De Twee Heren hebben getekend voor een groot aantal bijzondere natuurspeelplekken.

Dit jaar zijn er vanuit verschillende hoeken bijeenkomsten gepland die als doel hebben van en met elkaar te leren hoe we op deze goede weg verder kunnen gaan.
 

In het programma 'Speelnatuur verenigen' (mogelijk gemaakt door de Regeling Draagvlak Natuur, E.L & I) bekijken Stichting Oase en Staatsbosbeheer hoe door samenwerking op regionale, landelijke en internationale schaal speelnatuur nog beter op de kaart kan komen. In dit kader hebben in de regio Noord-Holland Noord expertmeetings plaatsgevonden (17 januari en 14 februari). Tijdens deze meetings lieten we elkaar - professionals die vanuit verschillende werkvelden bij speelnatuur betrokken zijn - zien wat er allemaal al gebeurd is en dachten we er gezamenlijk over na hoe een 'regionaal praktijknetwerk' het best gestalte kan krijgen. Er zijn dit voorjaar nog twee andere bijeenkomsten gepland, waarop steeds thema's aan de orde komen die door de deelnemers gewenst zijn. Altijd op een passende locatie in Noord-Holland Noord.

In het zuiden van de provincie zijn twee gemeenten, Uithoorn en Heemstede, die dit jaar natuurspeelplekken willen realiseren. Twee in wijken in Uithoorn en een op een voormalige vuilstort in Heemstede. Extra aandacht zal er zijn voor de combinatie NME en speelnatuur. Reden voor het Programmabureau om een project te financieren, dat Natuurweb Noord-Holland genoemd is (projectleider is Daan Bleichrodt van IVN, Stichting Oase is erbij betrokken als 'vernieuwer'); het is de bedoeling dat met name vanuit gemeenten veel geleerd kan worden uit deze ervaringen.

Na een startbijeenkomst in Castricum zal in dit kader mei een fietstocht georganiseerd worden langs speelnatuur in Amsterdam West (samen met Martin Hup van het Woeste Westen) en daarna volgen nog twee bijeenkomsten in Uithoorn en Heemstede, waar we ter plekke kunnen bekijken wat er gebeurd is en ervaringen kunnen worden uitgewisseld.

 

Terwijl deze bovengenoemde bijeenkomsten vooral bedoeld zijn voor mensen uit de provincie Noord-Holland zelf, willen we ook nog graag aan mensen uit andere provincies laten zien wat in Noord-Holland tot stand is gekomen aan speelnatuur.

We organiseren daarom een tweedaagse Springzaadexcursie op 14 en 15 juni. We zullen op die dagen een hele reeks natuurspeelplekken bekijken, bij scholen, kinderopvang en natuurlijke speelterreinen en speeltuinen. Al deze plekken zijn aangelegd door De Twee Heren. Ze geven ons graag een kijkje in hun keuken. Ook letterlijk, eten en overnachten zullen we op of nabij hun terrein. Meer informatie volgt in de volgende nieuwsbrief. Maar de data kun je vast noteren.

Ook Veldwerk Nederland gaat op 6 juni 'on tour' in Noord-Holland. Zij bezoeken vanuit het project Kind van Nature met name groene kinderopvang.


 


« terug naar NIEUWSoverzicht


| |
Vriend of partner worden