NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Nieuws

22 februari 2012
Groen speelplezier

Creatieve en praktische werkvormen in je natuurspeeltuin

22 maart zal het boekje in een passend kader feestelijk gepresenteerd worden in NMC DE Ulebelt in Deventer.


Hierbij als voorproefje de inleiding van het boek (96 blz.) dat in het kader van het project 'Spelen natuurlijk' (2009-2011) tot stand kwam:

 

Inleiding
Kinderen spelen graag buiten, ondanks alle verleidingen van digitale apparaten binnen. Buiten spelen is goed voor hun ontwikkeling. Niet alleen voor hun gezondheid en motorische ontwikkeling (zoals leren balanceren, springen, klimmen), ook voor hun sociale en geestelijke ontwikkeling is het goed om buiten, liefst in de natuur of een natuurlijkere omgeving, te spelen. Kinderen leren in het buiten spelen om te vertrouwen op elkaar en om samen te werken. Vaardigheden die in hun hele verdere leven belangrijk blijven. En buitenspelen kan bevorderen dat ze de natuurlijke omgeving meer gaan waarderen. Kinderen gaan vragen als “wat zit hier in de grond” en “wat is dit voor een beestje” vanzelf stellen als ze daar aan toe zijn. Kinderen raken vertrouwd met natuur en alles wat daar mee te maken heeft. Het is belangrijk om dit op jonge leeftijd te ontwikkelen. Een ongestructureerde omgeving, zoals te vinden is in de natuur, biedt een meerwaarde aan de algehele ontwikkeling van kinderen.
Natuur is echter niet vanzelfsprekend meer voor kinderen. Natuurgebieden liggen steeds verder van hun directe leefomgeving. Kinderen worden nauwelijks meer mee naar buiten genomen. Als het lastig blijkt om kinderen de ‘echte’ natuur in te krijgen, dan moet de natuur maar naar de kinderen komen door bijvoorbeeld een groenere leefomgeving in te richten en door groenere speelplekken te creëren. Hier zijn in Nederland gelukkig steeds meer inspirerende voorbeelden van te vinden.
Om een groenere speelplek optimaal te benutten, is dit boekje geschreven. Vol met speelse groene werkvormen om in je natuurlijke(re) speeltuin samen met de kinderen met en in en door natuur te spelen. De werkvormen zijn bedoeld om kinderen meer plezier te geven in hun groene speelomgeving. Om samen op natuurontdekkingstocht te gaan en samen te zorgen voor hun omgeving. De werkvormen zijn thematisch ingedeeld: van seizoenen, zintuigen, spelen en op onderzoek gaan tot tuinieren, bouwen en meewerken in je speeltuin. Vrijwel alle werkvormen zijn geschikt voor kinderen van zeven tot twaalf jaar. Bij sommige werkvormen staat een andere leeftijdsvermelding. Het zwaardere tuinwerk met gereedschappen is bijvoorbeeld minder geschikt voor de jongere kinderen. Er is op gelet dat de werkvormen op vrijwel allerlei soorten locaties uit te voeren zijn en dat geen ingewikkelde, dure of moeilijk verkrijgbare hulpmiddelen vereist zijn. Vaak vind je de benodigde spullen al in het keukenkastje!

We hopen dat dit boekje aanzet tot heel veel buitenspelende kinderen, tot veel natuurbeleving; prachtige speeltuinen en vooral: veel groen speelplezier!


« terug naar NIEUWSoverzicht


| |
Vriend of partner worden