NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Nieuws

26 juni 2012
Rondje Achterhoek

Zaterdag 23 juni was een mooie dag om op reis te gaan. In de rugzakken: 2 fototoestellen, lunchpakketjes en een tomtom. Van te voren hadden we samen en route uitgestippeld langs maar liefst 6 natuurspeelplaatsen in Twente-Zuid en de Achterhoek. De zon scheen en de tank van de auto zat vol: klaar voor een ontdekkingsreis door speelnatuur-land! Een verslag:


Foto's van ons reisverslag vind je hier.

 

Gaandeweg ontwikkelen (Rijssen)
Ons eerste reisdoel is Rijssen. Daar ontmoeten we Erik Bretveld, die samen met enkele vaders van Basisschool Constantijn bezig is stoeptegels uit het plein te lichten. Even verderop worden ze netjes opgestapeld in de vorm van een amfitheatertje. Rondom de volwassenen spelen al een tiental kinderen. Geweldig om te zien hoe zij direct met het nog vochtige zand dat onder de tegels vandaan komt, gaan spelen. Desgevraagd leiden de kinderen ons rond: langs de kikkerpoel gevuld met hemelwater die vorig jaar al aangelegd is, de buitenklas en het insectenhotel, waar je overigens ook heel goed op kunt klimmen. Het nieuwe schoolplein vinden ze nu al veeeeel mooier! Ook de directeur van de school is aan het werk. Hij vertelt dat het in het begin nog best wat moeite heeft gekost om ouders warm te laten lopen voor een natuurlijk schoolplein. Daarom zijn ze maar gewoon begonnen. Gaandeweg merken hij en Erik nu dat ouders steeds enthousiaster worden. Dankzij het grotere draagvlak dat in de buurt ontstaat, hopen ze dit jaar ook meer kans te maken op lokale subsidiegelden. Daarmee kan dan ook de rest van het plein worden afgemaakt. De bedoeling is dat er onder andere nog een heuvel komt met een waterpomp er boven op. Deze zal ook werken op regenwater, aangezien het grondwater teveel ijzer bevat.

 

Kleinschalig voor de kleintjes (Enter)
Na de school in Rijssen rijden we naar een kinderdagverblijf in Enter, een paar kilometer verderop. Ook hier een groene buitenruimte die in 2011 is aangelegd. Het KDV heeft veel minder buitenruimte dan de school, valt ons direct op, en uit alles in de ruimte blijkt dat het bedoeld is voor kleine kinderen: alles is kleinschalig. Waar de basisschool van zoeven gebruikt maakt van regenwater, wordt hier leidingwater gebruikt. Begrijpelijk dat een KDV daarvoor kiest. Maar het zand waar het water van het kraantje in uitkomt, ziet er uit alsof het niet echt gebruikt wordt. Hoe vaak zouden de leidsters hier daadwerkelijk de kraan open zetten? Er is niemand om het toe te lichten, dus dat blijft een open vraag. Hier zouden ze nog wat meer met natuurbeleving kunnen doen: wilde bloemen, wat eetbaars, geur en kleur… En die eeuwige slaapcabines! Dat ze daar niet iets leukers voor bedenken…

 

Hof van Eden (Neede)
Volgende stop is De Tuinen van Geerdink in Neede. Een hovenier die in deze regio veel natuurspeelplaatsen aanlegt. Op het terrein van het bedrijf is een werkelijk weergaloze tuin aangelegd, een soort Hof van Eden. Er is geen natuurspeelplaats gemaakt, maar als natuur-ontdektuin is het een prachtige plek, ook voor volwassenen! We dwalen er heerlijk een half uurtje ongestoord rond, langs de vijver, langs bloemen, bosjes en majesteuze reuzenberenklauw.

 

Groene kunst (Diepenheim)
Tussen Enter en Neede maken we nog even een korte tussenstop bij het BinnensteBuitenBos in Diepenheim. Dat zit niet direct in de planning, maar als je er toch langskomt… De bouwhekken staan er nog omheen en we kunnen er niet in, maar het is al wel te zien dat deze bijzondere speel- en ontmoetingsplek bijna af is! In het ontwerp van het ‘BBB’ zitten veel prachtig vormgegeven natuurlijke speelelementen, wat het een soort groen kunstproject maakt.

 

Traditionele speeltuin omgevormd (Winterswijk)
Winterswijk is de volgende stop. Speeltuinvereniging Hakkelerkamp heeft hier het gedeelte voor de kinderen tot 8 jaar een meer natuurlijk karakter gegeven. Veel van de toestellen die er al waren zijn wel blijven staan. Het is wel een stuk groener geworden, maar toch hebben we het idee dat er meer uitgehaald had kunnen worden. Zo is bijvoorbeeld de waterspeelplek helemaal gescheiden van de zandspeelplaats. We zien een paar jongetjes die met opgetrokken broekspijpen door het water waden en elkaar natspatten. Het water dat ze oppompen loopt via wat geultjes in boomstammen in een soort ondiep slootje, dat met beton en stenen is afgewerkt. Het loopt weg via een afvoerput. In de zandspeelplaats zijn geen kinderen. Doordat beide plekken van elkaar gescheiden zijn, kunnen de kinderen niet met water en zand tegelijk spelen en dat is nu juist zo leuk! Gelukkig liggen ze wel naast elkaar en vinden we toch behoorlijk wat zand in de waterspeelplek waarmee kinderen dammetjes in de goten gemaakt hebben. De speelplek oogt heel aantrekkelijk en hij is, volgens enkele ouders, ook een stuk leuker dan vroeger. De vele wilde bloemen die er gezaaid zijn geven er een vrolijk en uitnodigend kleurtje aan. Ook is er een ‘snoephoek’ met bessen en aardbeien, struiken voor bijen en vlinders (wilde rozen, wilgjes, vlinderstruiken) en geurende planten (lavendel). Je zag ook dat kinderen de bloemen geplukt hadden en ermee gespeeld hadden.

 

Robuust Wentholtpark (Lichtenvoorde)
In Lichtenvoorde wordt door de gemeente gewerkt aan de realisatie van een natuurlijke speelplaats in het Wentholtpark. Dit is een project dat wordt uitgevoerd onder de vlag van Cool Nature, een project van de provincie Gelderland. De natuurspeelplaats is nog niet klaar, maar er valt al heel wat te zien. En belangrijker nog; er wordt al flink gespeeld! Zo kleinschalig als het kinderdagverblijf was dat we in Enter zagen, zo robuust is dit park. Veel water, enorme boomstammen en heel veel ruimte. De kinderen die het water oppompen, moeten hard roepen naar de kinderen die het water beneden opvangen; zo’n grote afstand is het. We zien een flink fort een eind verderop, kinderen die via stammetjes van eiland naar eiland hoppen, een fietscrossbaan. Een jongetje laat zijn kunsten als klimmer zien; hij klimt via de achterkant bovenop het fort en even later zien we hem in een boom zitten. Ze hebben het geweldig naar hun zin en vertellen dat ze hier elke dag spelen, behalve als ze naar de BSO moeten. Het is ook voor ons als volwassenen een heerlijke plek om te zijn. Er is o.a. een heuse bijenschuur opgebouwd, waar bijenkasten staan en ook een ‘hotel’ voor wilde bijen. De phacelia bloeit er uitbundig en het zoemt en gonst dat het een lieve lust is.

 

Knorrende magen
Dan is het al bijna half zes en beginnen onze magen te knorren. Ook de kinderen krijgen honger; opeens krijgen ze een beetje ruzie en begint er een te huilen, en een ander begint over een barbecue. Tijd om naar huis te gaan. Moe maar voldaan rijden we weer naar Deventer. We hebben veel gezien; van heel klein- tot heel grootschalig! Ook in het oosten van het land krijgt het natuurlijk spelen steeds meer mogelijkheden.

 

Wencke Habermann & Marjan Wagenaar


« terug naar NIEUWSoverzicht


| |
Vriend of partner worden