NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Nieuws

9 mei 2020
Voorinschrijving nieuwe Inspiratiemap 'Groene schoolpleinen in beeld' geopend

In navolging van het veelgebruikte  ‘Speelnatuur Ideeënkoffertje’, heeft Springzaad een nieuwe inspiratiemap ontwikkeld, speciaal gericht op groene schoolpleinen. De Inspiratiemap 'Groene Schoolpleinen in beeld', bestaat uit 23 thema-collages en dient als inspiratiebron en referentiekader bij vergroeningstrajecten van schoolpleinen. 

De publicatie van de map vindt half juni 2020 plaats, maar de eerste exemplaren zijn vanaf nu en vóór 01 juni 2020, per voorinschrijving, al te bestellen!

 

Lees HIER het hele bericht over de voorinschrijving.


4 oktober 2019
Brochure gedrukt!

De brochure Inspirerende speelnatuur was als pdf al een succes. De ervaring leert dat informatie van papier beter blijft hangen dan bij een pdf. Bovendien is het veel leuker om iets in handen te kunnen houden en door te kunnen bladeren. Reden dat er nu een gedrukte versie is, op stevig papier, te koop voor 7,50 in het winkeltje van Springzaad!


11 juli 2019
Derde cursus Kennismaken met Groene Schoolpleinen

Groene schoolpleinen staan volop in de belangstelling. Maar wat is een groen schoolplein nu eigenlijk en waar onderscheidt het zich door? Op die vragen en veel meer wordt in de korte cursus Kennismaken met Groene Schoolpleinen een antwoord gegeven, bedoeld voor hoveniers die met de uitvoering van groene schoolpleinen te maken hebben.

De cursus wordt voor de derde keer gegeven, In Tilburg op 13 september en 4 oktober. Docent is de ervaren hovenier en uitvoerder Jan de Vries i.s.m. Petra Wevers, regioconsulent West-Brabant van Springzaad. Meer informatie in de bijlage.

Lees verder » (pdf-bestand)

19 april 2019
Tweede cursus Kennismaking met Groene Schoolpleinen

Na de succesvolle eerste editie wordt er nu een tweede cursus 'Kennismaking met Groene Schoolpleinen' georganiseerd. Deze cursus wordt op 21 juni en 5 juli gehouden in Harderwijk. Cursusleider is Marjan Deurloo (Juffie in 't Groen). 

Gezien de enorme belangstelling voor groene schoolpleinen, heeft Springzaad deze cursus ontwikkeld speciaal voor hoveniers, om in twee dagen een gedegen kennismaking te krijgen met alle aspecten van een groen schoolplein. Inclusief excursies naar goede voorbeelden. Voor meer informatie en opgave, zie de pdf.

Lees verder » (pdf-bestand)

19 april 2019
Fietstocht Groene Schoolpleinen

Op zaterdag 18 mei organiseert Springzaad een fietsexcursie in Nijmegen. Langs een route van ongeveer 10 km worden 5 schoolpleinen bezocht, onder begeleiding van Pjotr Timmerman (Oud docent natuuronderwijs Pabo en betrokken bij diverse pleinen in Nijmegen).

Kosten: 10,-, contant afrekenen. Voor meer informatie en tijden zie pdf. Opgave/info:

Lees verder » (pdf-bestand)

21 februari 2019
Mini-symposium over Ger Londo

Op vrijdagmiddag 1 maart organiseert het Oase Netwerk een mini-symposium over Ger Londo. Als wetenschapper, kenner van planten en begroeiingen en auteur van diverse boeken heeft hij grote invloed gehad op de praktijk van heem- en natuurtuinen. Diverse sprekers vanuit de heem- en natuurtuinwereld gaan in op zijn werk. Het belooft een interessante middag te worden, er zijn nog plaatsen vrij, geef je op voor 25 februari! Zie bijlage of ​https://oasenetwerk.nl

Lees verder » (pdf-bestand)

16 januari 2019
Cursus groene schoolpleinen voor hoveniers

Cursus voor hoveniers: kennismaking met groene schoolpleinen. Gezien de enorme belangstelling voor groene schoolpleinen, heeft Springzaad een cursus ontwikkeld speciaal voor hoveniers, om in twee dagen een gedegen kennismaking te krijgen met alle aspecten van een groen schoolplein. Inclusief excursies naar goede voorbeelden. Geef je nu snel op via info@springzaad.nl.

Lees verder »

20 november 2018
Subsidie Jong Leren Eten

Het Programma Jong Leren Eten heeft als doel om jongeren in aanraking te brengen met gezonde voeding. Voor scholen en kinderopvang is hiervoor een subsidieregeling beschikbaar gekomen. Hiermee kunnen de kosten voor een moestuin (deels) worden gefinancierd, een excursie naar boer of tuinder, kooklessen enzovoorts. Ook is er een brochure over moestuinieren, met tips voor scholen tot stand gekomen.

Lees verder » (pdf-bestand)

20 november 2018
Brochure Inspirerende speelnatuur

Springzaad heeft een brochure, in pdf-vorm, gemaakt over 'Inspirerende Speelnatuur'. Wat verstaan we onder speelnatuur? Hoe spelen kinderen daarin? Wat zijn de kenmerken van een echte natuurspeelplek? Hoe herken je die? Hoe zit dat met natuur?

Deze brochure is bedoeld voor iedereen, ouder, leerkracht, ambtenaar of buurtbewoner die wil weten wat we nu eigenlijk onder speelnatuur verstaan. De tekst is uitvoerig geillustreerd met foto's en is geschikt  voor iedereen die met een natuurspeelplek aan de slag wil!

 

De pdf was gratis, op aanvraag, verkrijgbaar via maar is inmiddels in gedrukte vorm (veel mooier!) via het winkeltje te koop.


2 oktober 2018
Groene schoolpleinen

Op steeds meer plekken komen groene schoolpleinen tot stand. Inmiddels zijn zelfs een aantal provincies dit op grote schaal aan het oppakken: provincie Noord-Brabant opende een subsidieregeling dit jaar en ook in Overijssel start een soortgelijk programma. Hier heeft de provincie zich uitgesproken om in 2025 alle schoolpleinen groen te hebben. In de provincie Gelderland zal in 2019 een regeling starten.

Lees verder »

24 augustus 2018
Oasefeest in Utrecht, 22 september

In september bestaat Stichting Oase, de organisatie waaruit ondermeer Springzaad is ontstaan, 25 jaar. Reden voor een feestje! Op 22 september is het feest bij De Kas in Utrecht, maar vooral ook uitwisseling en ontmoeting voor allen die zich betrokken voelen bij het Oase Netwerk! Laat zien waar je mee bezig bent met een kruiwagenpresentatie, workshop of andere activiteit of kom als bezoeker en laat je inspireren. Wil je een bijdrage leveren of als bezoeker komen, geef je dan op via www.stichtingoase.nl/nieuws

Lees verder » (pdf-bestand)

29 juni 2018
Zandkastelendag

De traditionele Zandkastelendag is verplaatst van 1 naar 8 september!

We beginnen vanaf 11.00 bij de strandovergang Bergen aan Zee! Let op de Springzaadvlag. Neem je eigen picknickmand en schepjes mee en kom ook bouwen aan een Zandkasteel. 


11 juni 2018
Hoe? zo! Speelnatuur voor het jonge kind

Speelnatuur voor baby- dreumes- peuter en kleuter: waarom eigenlijk en met welk doel.

Op 22 juni organiseert Jeanette van der Meulen (Oud-projectmanager Het Kinderrijk en bestuurslid Springzaad) een workshop, naar aanleiding van een vraag van Kindercampus King in Amstelveen. 

Deze workshop is verplaatst naar 5 oktober!

Lees verder » (pdf-bestand)

11 juni 2018
Workshop muziekinstrument bouwen

Hoe kun je muziekinstrumenten integreren in een groene speelomgeving?

Op 27 juni en op 13 juli geeft Hans van Dorp twee workshops waarbij met de deelnemers gezamenlijk minimaal één muziekinstrument ter plaatse wordt gerealiseerd. Verrassende klanken uit boomstammen, samen muziek maken, een prachtige toevoeging op de natuurspeelplek. Hans van Dorp laat de mogelijkheden zien en er wordt op locatie een instrument gebouwd. Meer


11 juni 2018
Conferentie Groene Schoolpleinen Gelderland

Op woensdag 20 juni organiseren IVN Gelderland en de Bastei, een bijeenkomst over Groene Schoolpleinen in Nijmegen. Aan de slag met je schoolplein, realisatie, gebruik en onderhoud. Workshops.

Lees verder » (pdf-bestand)

15 mei 2018
Springzaad de boom in!

Nout Panken deed menig hart sneller slaan tijdens zijn presentatie over klimbomen op de partnerdag in Amersfoort vorig jaar.

Afgesproken is toen om ook een praktische dag over klimbomen te organiseren.

Inmiddels is er een datum: vrijdag 29 juni, in Eindhoven.

Kosten: 40 euro voor partners en vrienden van Springzaad, 52,50 euro voor niet-leden.

Programma: zie bijlage

Opgave: voor 22 juni bij het secretariaat: info @springzaad.nl

Lees verder » (pdf-bestand)

6 maart 2018
Groene schoolpleinen kennis en inspiratie

Op 12 april van 10 tot 17 uur de Kennis en Inspiratie dag Educatie Groene Schoolpleinen bij de iPabo, Amsterdam.

Spelen in en met groen maakt dat kinderen zich beter ontwikkelen. Veel scholen willen of hebben een groen schoolplein, maar hoe maak je dat plein echt tot een verlengde van het klaslokaal? Een heel actuele vraag in Amsterdam. Voor scholen: leerkrachten, directie, ouders, dromers, initiatiefnemers, projectteams en beleidsmakers.

Georganiseerd door ANMEC is samenwerking met stichting Oase en Springzaad Amsterdam. 

Tijdens deze dag brengen we met ervaringsdeskundigen uit heel Nederland de kennis bij elkaar in lezingen en workshops. Zo krijg je in één dag ideeën en bouwstenen voor een goede visie op je groene schoolplein en het educatief gebruik ervan.

Meer informatie


6 maart 2018
Themabijeenkomst: Laat het kind vrij spelen!

Op 12 april organiseert Stichting Groene Pedagogiek een dag over: Natuur als ontwikkelingsruimte, laat het kind vrij spelen!

Met ondermeer:

 • Interactieve lezing door Dr. Louise Berkhout over Kind en vrij buitenspel.
 • Matthijs de Gruijter (oprichter en directeur van natuur BSO Struin) over 'Natuur als ontwikkelingsruimte volgens Herbert Renz-Polster en Gerald Huther'.
Lees verder » (pdf-bestand)

24 januari 2018
Veiligheid in de praktijk

Op 14 februari organiseert Springzaad een training over 'Veiligheid in de praktijk'. Hierbij komen lastige situaties op het gebied van veiligheid, aangedragen door de deelnemers, aan bod. Waar zitten problemen & wat kun je eraan doen?

Deze dag wordt begeleid door Koen De Maertelaere, die reeds eerder trainingen over veiligheid voor Springzaad verzorgde. 

Van tevoren krijgen deelnemers de gelegenheid om hun lastigste praktijksituaties in te brengen, deze casussen vormen de basis van deze dag.

Uitgebreide informatie in de pdf.

Lees verder » (pdf-bestand)

21 november 2017
Groene pedagogendag

Tijdens het middagcongres dat de Stichting Groene Pedagogiek op het mooie landgoed Groeneveld in Baarn organiseerde, (op 15 november jl) hebben Sigrun Lobst en Pjotr Timmerman van Springzaad een succesvolle workshop met buitenactiviteiten gehouden. Het materiaal lag voor het oprapen...


11 november 2017
Partnerdag op 17 november 2017

De tweede Springzaadpartnerdag wordt op 17 november gehouden in het Groene Huis in Amersfoort. Op het programma staan klimbomen, samenwerking binnen de Amersfortse cooperatie 033Groen en allerlei nieuws van Springzaad, activiteiten in 2018 en wensen van partners natuurlijk!


9 juli 2017
Meerdaagse excursie Berlijn groene schoolpleinen

Van 10-15 oktober organiseren Willy Leufgen en Marianne van Lier een excursie naar de vele bijzondere, groene plekken in Berlijn. Groene schoolpleinen, speelplekken en andere groene pareltjes staan op het programma. Onze gastheer, de Berlijnse organisatie 'Grün macht Schule', wil alle moois graag laten zien!

Programma

Lees verder »

30 juni 2017
Zandkastelendag

Het wordt al een traditie: dit jaar voor de derde keer Zandkastelen bouwen in Bergen aan Zee! Zaterdag 26 augustus. Voor meer informatie zie de agenda!


14 mei 2017
Regio Stedendriehoek start met fietsexcursie

Springzaad Regio Stedendriehoek organiseert in Zutphen een fietstocht op vrijdag 16 juni, van 12-17 uur. Met de excursie laten we zien welke inspirerende natuurspeelplekken er de laatste jaren zijn gerealiseerd binnen Zutphen. De details vind je in de bijlage!

We zien deze fietsexcursie ook als een opstart naar een uitbreiding van het Springzaad-netwerk. Binnen Deventer is al enige jaren een netwerk, en in Apeldoorn zijn ook al enkele keren Springzaad-activiteiten georganiseerd. Het is een logische stap om het netwerk uit te breiden binnen de Stedendriehoek, met deze activiteit in Zutphen.

Zin om mee te gaan? Geen tijd om mee te gaan, maar wel op de hoogte blijven van Springzaad Stedendriehoek? Laat het dan ook weten!

Lees verder » (pdf-bestand)

8 mei 2017
Naar het Waterloopbos en Netl

Op 19 mei organiseert Springzaad een bijeenkomst in het Waterloopbos en in de wildste tuin van Nederland: Netl! Voor beiden reizen we af naar de Noordoost Polder. Alle regioconsulenten en partners hebben een uitnodiging gehad. 

Lees verder » (pdf-bestand)

7 mei 2017
Bijeenkomst Kind en Dier

Stichting Groene Pedagogiek organiseert woensdag 7 juni een bijeenkomst met het thema Kind en Dier. Op deze dag zal onder anderen dr. Nienke Endenburg,  psycholoog en universitair docent aan de faculteit diergeneeskunde, een bijdrage leveren met een interactieve lezing getiteld “De invloed van dieren op de ontwikkeling van kinderen”. Het belooft een interessante en inspirerende middag te worden.

Bekijk het hele programma in de bijgevoegde uitnodiging.

Hopelijk tot 7 juni!

 

Hartelijke groet, Stichting Groene Pedagogiek

Lees verder » (pdf-bestand)

8 maart 2017
Excursie Detmold, 29 juni-2 juli

In het Duitse Detmold is de Ideenwerkstatt Detmold actief. Een samenwerkingsverband van ontwerpers en uitvoerders van speelnatuur. We bezoeken divers projecten en werken een dag op locatie mee. Zo ervaren we het beste hun werkwijze!

Lees verder »

10 februari 2017
Waarom een groen speelplein?!

Groene schoolpleinen: je weet wel waarom! En zoniet, dan even dit filmpje bekijken, dat de HAN Pabo maakte samen met Heilien Tonckens en Pjotr Timmerman van Springzaad!

Lees verder »

24 januari 2017
Trainingsdag Vallen en Beknellen 24 feb

Twee jaar geleden heeft Koen de Maertelaere een twee-daagse gegeven over veiligheid. Vorig jaar ging hij dieper in op risico-analyse. Dit jaar staat vallen en beknellen op het programma. Vallen en beknellen zijn twee gevaren die kinderen nog niet meteen zien en niet zelf kunnen inschatten. Beide gevaren komen veel voor, ook als er geen “standaard” speeltoestellen gebouwd of gebruikt worden. Zelfs in de natuur komen we beide gevaren tegen.

Lees verder »

24 oktober 2016
Geslaagde middag Netwerk Speelnatuur Utrecht

Op 26 september kwamen zo'n 30 Utrechtse betrokkenen bij speelnatuur bij elkaar. Bouwspeelplaats de Kameleon was een geschikte locatie voor het thema Veiligheid en Participatie. Richard Bouma, werkend in de Kameleon, gaf een workshop over het gesprek met ouders over veiligheid en speelnatuur. Onder hoede van Hanneke van Vuure en Sarah Los gingen de bezoekers op pad 'Met de ogen van de Inspecteur', nadat ze eerst uitleg kregen over de wet-en regelgeving. Tot slot een risico-wandeling: 'Mag ik - wil ik - durf ik?'.

Zoals dat hoort op een speelplaats is de afsluiting met broodjes bakken, samen met de kinderen die deze middag op deze plek speelden.

Het complete verslag staat op de regiopagina Utrecht.


20 augustus 2016
Themadag Samen Spelen op 30 september

In samenwerking met de Speeltuinbende en de Ulebelt, organiseert Springzaad op vrijdag 30 september een Themadag over de kansen en hindernissen om samen buiten te spelen: kinderen met en zonder beperking zoveel mogelijk samen laten spelen. Wat kom je dan tegen, hoe stimuleer je dit, wat gebeurt er al in Nederland (of daarbuiten) en geef je vorm aan inclusief spelen?

Voor iedereen die zich bezig houdt met (natuur-)speelplekken voor kinderen met en zonder beperkingen, beleidsmakers, ontwerpers en uitvoerders, spelbegeleiders.

Locatie: de Ulebelt Deventer. Van 9.30-17 uur.

Opgave

Meer info

Lees verder » (pdf-bestand)

16 december 2015
Natuurspeelterrein Heumensoord feestelijk geopend

Op deze zondagmiddag smelt de lach van kinderen samen met het geluid van de metallofoon (muziekinstrument van stalen toetsen op grote boomstammen). De officiële opening van het natuurspeelterrein bij vluchtelingenopvang Heumensoord te Nijmegen markeert het begin van een plaats waar kinderen kind kunnen zijn, zonder stil te moeten staan bij de realiteit van alledag. Dat dit is gelukt blijkt uit het plezier van de kinderenvandaag. Iets waar alle betrokken vrijwilligers en bedrijven op hadden gehoopt. 

Lees verder »

21 november 2015
Natuurspeelplek voor kinderen Heumensoord

Een prachtig initiatief dat in korte tijd vorm kreeg en nu uitgevoerd is door vele vrijwilligers van Springzaad, Wilde Weelde en Natuurmonumenten: de bouw van een fijne, natuurlijke speelplek voor de kinderen in het opvangkamp Heumensoord, vlakbij Nijmegen.

Foto-album1  Fotoalbum 2 (meer foto's op Facebook!)

Lees verder »

11 november 2015
Weer een regionaal netwerk online: welkom Rotterdam!

Springzaad is in steeds meer regio's actief, onlangs kon ook regio Rotterdam haar eigen regiosite online zetten. Zie hier.

Annemiek Bongers en Maaike Slingerland zijn de eerste aanspreekpunten in deze regio.

Lees verder »

3 november 2015
Groen en Doen Voucher voor cursus Groene speelpleinen

De Voucherregeling van Groen en Doen was binnen 4 dagen overtekend. Gelukkig hebben er wel een aantal mensen uit Springzaad-kringen kans gezien een Voucher aan te vragen en te krijgen voor de cursus Groene Schoolpleinen. We vragen deze mensen om zich even te melden bij het secretariaat, via info@springzaad.nl Laat het ons weten, dan kunnen de volgende stappen gezet!

Lees verder »

6 oktober 2015
Fietsexcursie Apeldoorn 2.0 zeer geslaagde dag

Ruim 30 deelnemers stonden woensdag 30 september klaar om samen met landschapsarchitect Karsten Orth van de gemeente Apeldoorn langs zo'n 20 natuurlijke speelplekken te fietsen. Speciale aandacht was er steeds voor onderhoud en beheer van plekken, waarbij besproken werd waar de onhandige aspecten van een ontwerp zaten, welke verbeteringen aangebracht moesten worden en waar succesverhalen lagen.

Lees verder »

3 oktober 2015
Springzaad was erbij: Buitenfair in Breda

Springzaad is goed op de kaart gezet tijdens de 'Naar Buiten'-fair bij Staatsbosbeheer in Breda. Een tijdelijke natuurlijke speelplek, met stapstammen en een wilgentenenhut; en heel veel natuurlijk materiaal om je eigen speelplek te ontwerpen. Een top dag met wel meer dan 7.000 bezoekers en vele creatieve speelnatuurontwerper-tjes!

Lees verder »

2 oktober 2015
Cursus Groene Schoolpleinen

Deze cursus bestaat uit 8 studiedagen op verschillende bij het thema passende locaties en 2 excursies. Hij is bedoeld voor mensen die – op welke manier dan ook – betrokken zijn bij aanleg/gebruik/beheer van groene schoolpleinen. Bijvoorbeeld (groot-)ouders, leerkrachten, buurtbewoners van scholen die hun schoolplein (verder) willen vergroenen of beter willen gaan gebruiken. Maar ook regionale consulenten speelnatuur (of die er aan denken dat te gaan worden) zijn welkom.

De cursus wordt gegeven door Marianne van Lier en Willy Leufgen, bijgestaan door lokale deskundigen.

Per 1 oktober is het mogelijk om een voucher aan te vragen via Groen en Doen die de kosten van de cursus dekt.

Let wel: inschrijven voor voucher is niet meer mogelijk vanwege aantal aanmeldingen/ 6 oktober

Meer informatie


22 september 2015
Speelplant nr. 1: Springzaad

In de komende nieuwsbrieven willen we een eregalerij van planten met bijzondere speelwaarde voorstellen. De eerste aflevering is natuurlijk gewijd aan Springzaad, de naamgever van onze organisatie en kinderplant bij uitstek. Springzaad, hoog boven je uit, kan ik erbij? Die aparte, zware geur, die vergeet je niet meer. En dan de spanning, doet ‘ie het? … Tik, ja, de rijpe zaadjes springen weg. Brr, toch altijd weer een beetje schrikken. Een onvergetelijke ervaring. Lees verder


21 september 2015
Springzaadcafe Amsterdam

Jitske Hallema is, naast Martin Hup, regioconsulent geworden in Amsterdam. Samen met Jan van Schaik zijn zij begonnen met het Springzaad cafe. Elke eerste woensdagavond van de maand in het Woeste Westen. Het is een prachtig middel om iedereen die iets met speelnatuur wil, bij elkaar te brengen. Info:


20 september 2015
Cool Nature in Oase

In het herfstnummer 2015 van het tijdschrift Oase (voor natuurrijke tuinen, heemtuinbeheer en speel-natuur) aandacht voor het Cool Naturepark De Bleijke in Hengelo (Gld).

Meer informatie


30 augustus 2015
Fraai zandkastelensculptuur!

Met een hoop lol en spontane hulp van voorbijgangers, wist een groep Springzaad-enthousiastelingen eind augustus een tijdelijk maar stevig fort te bouwen op het strand van Bergen aan zee. In ruim 4 uur ontstond een grote versterkte grachtengordel met middenin een stevig fort. Inclusief natuurke strandversierselen, prachtig gestucte muren en een heuze zeewolf als wachter. Toch wist de zee het binnen een half uur af te breken, onder het kritisch oog van toegestroomde publiek. We hadden in elk geval veel bekijks op het strand! Lees verder voor link naar foto's en film!

Lees verder »

17 augustus 2015
Zandkastelen bouwen! 28-29 aug

Binnen het netwerk Springzaad is onderlinge uitwisseling over speelnatuur onmisbaar. Met elkaar doe je inspiratie op, hoor je nog eens wat en weet je wie waarmee bezig is. Daarom organiseren we dit jaar een weekend 'Zandkastelen bouwen', op 28 en 29 augustus. Op het strand van Bergen gaan we met elkaar een geweldig zandkasteel bouwen, ondertussen is volop gelegenheid om bij te praten. Info en opgave: via secretariaat: info@springzaad.nl

Lees verder »

22 juni 2015
Woeste Westen vijf jaar!

Afgelopen zondag 21 juni vierde Natuurspeeltuin Het Woeste Westen haar 5e verjaardag. Ravotten, vlotvaren, slootbeestjes vangen, hun verjaardagspartijtje vieren of les krijgen met school, het kan hier allemaal. Met nu jaarlijks ruim 55.000 bezoekers is het Het Woeste Westen een belangrijke plek geworden voor veel kinderen en hun ouders uit heel Amsterdam.

Lees verder »

20 juni 2015
Super stoere boomhut

In buurtspeeltuin de Zandweerd in Deventer verrijst een hele stoere robuuste boomhut. De boomhut is een prachtige aanwinst in de speeltuin, die al een aantal jaren bezig is te vergroenen.

Lees verder »

16 juni 2015
Nieuw groen schoolplein Nijmegen

Basisschool De Driemaster in Nijmegen heeft na twee jaar hard werken met ouders en leerkrachten een prachtig groen schoolplein. Juffie in 't groen begeleidde het hele proces vanaf de ideevorming. Ze maakte het ontwerp, in nauwe samenspraak met het team. Er waren hele specifieke wensen. De school wist goed wat ze wel en niet wilde. Een kernteam van ouders heeft heel veel werk verzet, zorgde voor de communicatie en organisatie.

Lees verder »

13 juni 2015
The making off.... Natuurspeelplaats Avonturis

In Maassluis, prachtig gelegen aan de Nieuwe Waterweg is natuurspeelplaats Avonturis gerealiseerd. Over zo'n groot project is natuurlijk heel wat te vertellen. Diverse betrokkenen waren op 11 juni bij een Springzaaddag over de ontstaansgeschiedenis aanwezig en gaven een toelichting.

Lees verder »

12 juni 2015
Transition Towns in Speelhof Hoogerzael

Op zaterdag 13 juni was een zevenkoppige delegatie met leden van Transition Towns Nederland vanuit heel Nederland op bezoek in het Speelhof Hoogerzael in Middelburg om kennis te nemen van het scala aan duurzame initiatieven in wijk De Griffioen, waarvan Speelhof Hoogerzael er is.

Lees verder »

10 juni 2015
Loop naar de pomp

Steeds meer kinderen weten weer uit eigen ondervinding wat deze uitdrukking betekent. Immers, een pomp is een haast onmisbaar onderdeel van een speelplaats. Barry Bimmerman en Jan de Vries van Hoveniersbedrijf De Twee Heren waren niet helemaal gelukkig met de bestaande pompen en ontwikkelden samen met Timo Smith van Mh2o een eigen pomp.

Lees verder »

10 juni 2015
Geslaagde Regiodag Springzaad

Op 5 juni kwam een groot deel van de Regioconsulenten bijeen in de sfeervolle omgeving van Kasteel Stoutenburg, bij Leusden. Zoals bekend zijn Marianne van Lier en Willy Leufgen druk bezig om hun werkzaamheden voor Springzaad aan het bestuur en secretariaat over te dragen. Een belangrijk hulpmiddel hierbij werd deze middag gepresenteerd: de Regiomap!

Lees verder »

3 juni 2015
Beplanting voor speelplaatsen

Op 29 mei 2015 kwam een leergierig gezelschap bijeen in een vervallen kassencomplex aan de rand van Utrecht. Vervallen? Nee hoor, de leegstaande kassen, van een vroeger tuincentrum, bieden tijdelijk plaats aan allerlei vrolijke, groene experimenten. Een inspirerende plek voor een inspirerende dag over beplanting voor natuurspeelplaatsen.

Lees verder »

20 april 2015
Drentse schoolpleinen steeds groener

Ondanks het groene karakter van Drenthe zijn de meeste schoolpleinen nog steeds grijs. Daar komt verandering in. Binnen het landelijke programma Duurzaam Door is hiervoor subsidie beschikbaar gesteld door Provincie Drenthe.

Lees verder »

17 april 2015
Nieuwe speelplek in Rotterdam

Rotterdam heeft er een natuurspeelplek bij. Zondag 26 april 2015 wordt de natuurspeeltuin Nieuw Terbregge geopend. In November 2013 kregen bewoners uit Nieuw Terbregge het plan om een braakliggend stuk om te vormen tot speelgebied.

Lees verder »

16 april 2015
Vlammende opening

Op spectaculaire wijze is op 25 maart de nieuwe natuurspeelplek van de Ulebelt in Deventer geopend! Het naambord met de nieuwe naam was bedekt met een doek, die in de brand gestoken werd door wethouder Frits Rorink en Sativa Wenker.

Lees verder »

10 april 2015
Samen spelen: 25 ambassadeurs

Op zaterdag 25 april is het feest, dan onthult de NSGK Speeltuinbende het 25ste bordje 'Hier kunnen we GOED samen spelen'. Speeltuin 't Kwekkeltje in Rosmalen is de trotse bezitter van het bordje en daarmee onze 25ste ambassadeur 'Samen spelen!' (NSGK Speeltuinbende beoordeelt, samen met de kinderen van de Speeltuinbende, speeltuinen en andere speelplekken op bespeelbaarheid door kinderen met en zonder beperking.)

Lees verder »

30 maart 2015
Veiligheid en risico's in Oost

In het kader van een scholingsdag op 30 maart, georganiseerd door de Tuinen van Geerdink voor een select gezelschap in het oosten van het land, sprak TUV-inspecteur Eljoh Sneep  op het terrein van de Ulebelt in Deventer over veiligheid en risico.

Lees verder »

16 december 2014
Het Buiten van het Buitenhuis

Toen wij op zoek gingen naar een kinderdagverblijf voor onze dochter, konden we niet om het Buitenhuis heen. De ‘groenste’ kinderopvang in de omgeving, die moesten we natuurlijk als eerste bekijken! Een kikkerpoel, een wilgenbosje-in-spe, twee geitjes, een moestuin, buitenbedjes… en niet te vergeten: prachtig uitzicht op de weilanden rondom en elke dag een boswandeling. Al snel waren we verkocht. Inmiddels gaat dochterlief er elke maandag en woensdag heen. Als ik haar ophaal, zie ik dat ze een fijne dag heeft gehad. 

 

In het kader van het Jaar van de Groene Kinderopvang interviewde Marjan Wagenaar Korine Laarhoven over dit bijzondere kinderdagverblijf, even ten noorden van Deventer. 

Lees verder »

27 november 2014
In de prijzen!

Op 20 november 2014, de 25e internationale dag voor de rechten van het kind, vielen in Rotterdam en Middelburg twee mensen in de prijzen die zich al sinds jaar en dag ingezet hebben voor het recht van kinderen op natuur. In Rotterdam ontving Gerrit Roukens (Educatieve Tuin de Enk, Rotterdam) de Job Duraprijs en in Middelburg kreeg Els van den Kerkhof (Springzaad Zeeland) een Groene Duim uitgereikt. Andere groene duimen gingen naar initiatiefnemers van speelbossen e.d. in Zeeland. Een terugblik op deze bijeenkomst over Speelnatuur in de buurt op de regiopagina van Zeeland.


17 november 2014
De 13e regio online!

Op zoek naar adressen, nieuws, advies of hulp van speelnatuur in Zeeland???

Zondag 16 november j.l. werd de laatste hand gelegd aan de voorlopige afronding van de regionale Springzaad site Zeeland: een inleidend verhaal over speelnatuur in Zeeland, adressen, eerste beschrijvingen en foto's van 24 speelnatuur locaties op de Zeeuwse eilanden en in Zeeuws-Vlaanderen (dat waren er tot nu toe maar 2 op de landelijke kaart), het eerste nieuws, een informatieve hulppagina en de netwerkwensen van de oprichter, Els van den Kerkhof.

Uiteraard blijft dit een groei-site van plekken en mensen in de groene kinderopvang, op groene schoolpleinen, natuurspeeltuinen, speelbossen en speelkreken.


24 oktober 2014
Wilgenbouwwerken wel of niet onder het WAS?

L.S.,

Bij keuringen van natuurlijke speelomgevingen komen wij regelmatig wilgenbouwwerken tegen. Hierbij leeft vaak de vraag bij onze opdrachtgevers of de wilgenbouwwerken wel of niet onder het WAS vallen, en of deze gekeurd moeten worden. Aangezien er veel verschillende bouwwijzen zijn is hier geen eenduidig antwoord op te geven.

Lees verder »

22 oktober 2014
Ervaringen met pompen gevraagd

Op veel natuurspeelplaatsen is een waterpomp in gebruik. Veel van deze pompen worden geproduceerd door VRM. Dit bedrijf is geïnteresseerd in gebruikerservaringen, suggesties voor verbetering, kleinere modellen, verhoging van e pomp, aanpassingen voor rolstoelgebruikers enzovoorts. Misschien zijn er meer mensen die het leuk vinden om ervaringen en suggesties met het bedrijf uit te wisselen, eventueel met een korte rondleiding door het bedrijf.

Lees verder »

22 oktober 2014
Speelbos de Schuytgraaf mooie natte aanwinst voor Arnhem-Zuid!

Het speelbos naast woonwijk de Schuytgraaf in Arnhem (zuid) -geopend eind juni - kent allerlei spannende plekken. De picknickplek is prima te gebruiken als openlucht klaslokaal! Dit Cool Nature speelbos met een grootte van 4 hectare is op een bijzondere manier tot stand gekomen: kinderen van de Arnhemse basisschool de Arabesk hebben het speelbos mede-ontworpen. Kinderen en ouders hebben eind mei 2014 geholpen met de inrichting van het speelbos. Het resultaat mag er zijn: een bos van en voor kinderen.

Lees verder »

13 oktober 2014
Vriend of partner van Springzaad worden!

Het kostte natuurlijk enige tijd om het open netwerk Springzaad, dat sinds 2001 deel uitmaakte van Stichting Oase, om te toveren tot een nieuwe organisatievorm, Stichting Springzaad, met een stevig, aktief bestuur van 8 mensen die op verschillende terreinen hun sporen in de speelnatuurwereld ruimschoots hebben verdiend. Sinds midden september werken Willy Leufgen en Marianne van Lier nu Machteld Klees in, zodat zij steeds meer van het secretariaatswerk over kan nemen. In het nieuwe bestuur is natuurlijk ook stevig nagedacht over de vorm waarin Stichting Springzaad ook moeilijkere tijden (bijvoorbeeld voor wat financiering vanuit regelingen van de overheid betreft) kan overleven. In het document hieronder licht het bestuur een en ander toe. Belangrijk verschil met vroeger zal zijn dat Springzaad geen leden meer zal kennen, maar vrienden en partners. Door je aan te melden als vriend of partner help je Springzaad aan een solide basis om vol elan, want gedragen door vele vrienden en partners, verder te werken aan het doel dat nog steeds hetzelfde is als in 2001: meer ruimte voor natuur en kinderen. Vrienden en partners ontvangen de nieuwsbrief en hebben ook nog andere voordelen, bijvoorbeeld een lagere prijs bij excursies en andere activiteiten.

Hier kun je je aanmelden als vriend of partner.

Lees verder » (pdf-bestand)

10 oktober 2014
1e Internationale Speelnatuur Caravaan

29 september – 3 oktober j.l. vond langs de Hollandse kust van Schoorl tot Tiengemeten de 1e Internationale Speelnatuurkaravaan plaats. Gemiddeld 30 speelnatuurprofessionals en -kenners uit 8 verschillende landen bezochten 5 dagen lang een breed spectrum aan speelnatuurplekken op alle denkbare locaties: bij scholen en kinderopvang, in stadsbuurten en bij natuurgebieden. Wij reisden in die vijf dagen van het oudste speelbos (eigenlijk meer speelduin) van Staatsbosbeheer in Schoorl, via ca. 20 andere speelnatuurprojecten in Velserbroek, Beverwijk, Amsterdam, Zoetermeer, Den Haag en Rotterdam tot de speelnatuur op het eiland Tiengemeten (volledige programma zie onderaan). Uiteraard ontmoetten wij onderweg steeds weer speelnatuurvrienden op  locatie, maar ook mensen (ca. 15) die 1 of 2 dagen aansloten bij de karavaan (wij verplaatsten ons voornamelijk carpoolend).

Wij - de Nederlandse gastgevers - wilden onze buitenlandse gasten (allemaal deskundig op het gebied van speelnatuur) graag laten zien waar hun inspirerende voorbeelden toe hebben geleid en hen zelf op onze beurt inspireren met wat er de laatste 10 jaar in Nederland tot stand is gekomen. En dat lukte uitstekend!

 

Beeldverslag Petra Wevers!


31 augustus 2014
Workshop Creatief met touw

Op zaterdag 4 0ktober, start 10.30 uur organiseert Nout Panken, De Boomaap, een workshop “creatief met touw”. De locatie is een bosperceel in Sterksel, gelegen aan de Albertlaan 13a/b.

Lees verder » (doc-bestand)

10 juni 2014
Ervaringen met kinderosie/speelerosie gezocht

Ik ben Bart de Jong en ik studeer Bos en Natuurbeheer op Hogeschool Van Hall Larenstein. Op dit moment loop ik stage bij Stichting Springzaad. Als onderdeel van mijn stage voer ik een onderzoek uit naar kinderosie. Hierbij probeer ik het fenomeen kinderosie te benoemen en mogelijke oplossingen te inventariseren.

Heeft u ervaring met kinderosie en/of mogelijke oplossingen, dan ben ik daar erg in geïnteresseerd. Vult u dan alstublieft de vragenlijst in door de link aan te klikken (5-10 min).

Lees verder » (doc-bestand)

10 juni 2014
Themanummer Zorg Primair: Groene Pedagogiek

Het vakblad 'Zorg Primair', voor primair en speciaal onderwijs, publiceert een themanummer rondom groene pedagogiek. Hieraan hebben veel Springzaad-leden een bijdrage geleverd. Je vindt er bijvoorbeeld een artikel over een groen schoolplein voor speciale kinderen, huisdieren in de school en buiten onderwijs geven. Je kunt hier de PDF downloaden.


10 juni 2014
Rondleiding door het Woeste Westen (Amsterdam)

Natuurspeeltuin Het Woeste Westen (2010) in Amsterdam stelt zich ten doel zoveel (en divers) mogelijk stadse kinderen de natuur te laten beleven. Hoe is dat in 2013 gegaan? Martin Hup, beheerder van het Woeste Westen, vertelt. 

Lees verder »

4 juni 2014
Stageplaats gezocht!

Als studente in Velp is Vicky Beckers op zoek naar een stage op het gebied van mens en natuur. We delen hier graag haar oproep! Wie heeft een plek voor haar of heeft tips?
 

"Ik ben studente bos- en natuurbeheer (hbo) met twee majors: natuur- & landschapstechniek en mens & natuur. Ik zoek een stage van 12 weken lang, voor de periode van 1 september t/m 28 november.

 

Tijdens deze stage zou ik iets willen doen met communicatie en groen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen zijn het ontwerpen van een groene speelplek of het ontwikkelen van een educatieve- of belevingsroute. Ook ben ik geïnteresseerd in participatieve projecten en ondernemerschap.

 

Ik ben een enthousiaste studente van 23 jaar oud en studeer en woon in Velp, Gld.
 

Met vriendelijke groet, Vicky Beckers

mail: vicky.beckers@wur.nl, tel.: 0622843254"


18 april 2014

Oproep Korczakprijs

De Korczak Stichting roept personen of organisaties op om individuele personen of instellingen voor te dragen voor de Korczak-Prijs 2014. In 1982 is de Janusz Korczak Stichting in Nederland opgericht. Zij stelt zich ten doel het verbreiden van de kennis van leven en werk van Janusz Korczak. Tevens wil de Janusz Korczak Stichting haar initiatieven en activiteiten richten op concretisering van Korczaks ideeën over opvoeding en de rechten van het kind. Deze worden gekenmerkt door de volgende vijf principes:

 • respect voor het kind (als mens) in iedere levensfase
 • een gelijkwaardige relatie tussen volwassene en kind
 • het recht van het kind te zijn zoals het is
 • het recht van het kind op de dag van vandaag
 • het recht van het kind op zijn eigen ontwikkeling

Meer informatie via of telefoon: 020 - 644 70 18. Nominaties kunnen tot uiterlijk 30 april a.s worden aangemeld.

Lees verder »

3 april 2014
Workshops Beheer en Gebruik van Fonds 1818 i.s.m. Springzaad en ElemenTree

In de afgelopen jaren zijn er in het werkgebied van Fonds 1818 -Den Haag, Leiden, Delft en Zoetermeer- heel veel groene schoolpleinen opgeleverd: ca. 200 locaties waar minimaal enige vergroening gerealiseerd werd. Wij mogen hier dan ook zonder twijfel van de meest succesrijke groene schoolpleincampagne in ons land spreken! Maar naast veel enthousiaste reacties en mooie foto’s van de scholen, zijn er óok problemen gemeld die om een adequate aanpak vragen. Problemen in de sfeer van beheer, onderhoud en gebruik in het lesprogramma.

Lees verder »

28 maart 2014
Natuurambassadeurs in de kinderopvang

Op woensdag 26 maart kwamen de Natuurambassadeurs van kinderopvang Kober groep (Noord Brabant) weer bij elkaar voor een inspiratiesessie. Deze ambassadeurs zijn medewerkers van de kinderopvang en hebben als taak om natuurbeleving bij ‘hun’ kinderen en collega’s te faciliteren. De Natuurambassadeurs zijn nu enkele jaren actief en tijdens de inspiratiesessie bleek dat er, ondanks de nodige bezuinigingen, een hoop is gebeurd! Tijdens de workshop werden veel ideeën uitgewisseld, zodat iedereen in dit Jaar van de Groene Kinderopvang met hernieuwde inspiratie aan de slag kan.

Lees verder »

11 februari 2014
Springzaad.be online!

Onze Vlaamse Springzaadvrienden hebben een nieuwe website! Een zusje van deze Nederlandse, dat kun je zo zien, maar met heel veel nieuwe Belgische natuurspeelplaatsen en groene schoolpleinen. En ook met een aanzienlijke hoeveelheid 'helpers' en publicaties. De Belgische locaties die tot nu toe op deze website stonden hebben we er van afgehaald. Interesse in wat er allemaal bij de Zuiderburen gebeurt? Dan bevelen we van harte aan om eens op www.springzaad.be te kijken! 


24 januari 2014
Natuurlijk spelen in Oisterwijk (NB)

De nieuwe bewoners van de wijk Pannenschuur-Buiten worden uitgenodigd om met elkaar een invulling te geven aan de speelplek middenin hun nieuwbouwwijk. Natuurlijk spelen is de opdracht.
Het gaat om een behoorlijk stuk grond (totale oppervlakte van ongeveer 5000m2) in de vorm van een driehoek. Langs de gehele driehoek ligt een slootje die kan stijgen en dalen in hoogte vanwege regenval. De driehoek wordt in stukken verdeeld door een viertal bruggen.

Lees verder »

24 januari 2014
Oproep: combi groen onderwijs en basisonderwijs?

Gezocht: projecten waarin leerlingen groen onderwijs samenwerken met leerlingen uit het basisonderwijs.

Ik ben bezig met een onderzoek naar de aard van leren en leereffecten binnen projecten waarin basisscholen samenwerken met het groen onderwijs (vmbo/mbo/hbo) en NME-organisaties rond de thema’s eetbaar groen, natuurlijk schoolpleinen, schooltuinieren en stadslandbouw. In het kader van mijn onderzoek ben ik op zoek naar projecten waarin leerlingen van het basisonderwijs en groen onderwijs samenwerken aan een groen schoolplein.

Lees verder »

24 januari 2014
Het Bewaarde Land op de Nulandse Heide

Onze vrienden van het natuurbelevingsproject 'Het Bewaarde Land' starten dit jaar op een nieuwe locatie in Brabant: de Nulandse Heide. Dit project is bedoeld voor basisscholen uit de regio ‘s-Hertogenbosch. Op maandagavond 24 februari van 20 tot 22 uur organiseert Het Bewaarde Land een informatieavond voor potentiële vrijwilligers in ’t Heike, Heiweg 22 te Nuland. Tijdens deze informatieavond staat het programma en de mogelijkheid om hiervoor als vrijwilliger te werken centraal. Heb je belangstelling of ken je iemand die dit misschien leuk vindt? Geef het vooral door!

Lees verder » (doc-bestand)

24 januari 2014
Cursus 'Speelnatuur' ook in 2014

Ook in 2014 organiseert VanHall-Larenstein weer een vierdaagse cursus over speelnatuur. De cursus wordt gegeven in mei en juni in Velp, op het landgoed Larenstein, en is bedoeld voor iedereen die professioneel te maken heeft met speelnatuur. Kijk voor meer informatie op de website van VanHall-Larenstein.


24 januari 2014
Kinderboerderijenweekend in het teken van spelen

Het landelijke Kinderboerderijenweekend op 24-25 mei, staat dit jaar in het teken van spelen. Als Springzaadlid èn educatief medewerker op een kinderboerderij met twee natuurlijke speelplekken zie je dan onmiddellijk kansen! Wie binnen Springzaad heeft er ook contacten met kinderboerderijen?

Lees verder »

23 januari 2014
In memoriam Georg Coenen (januari 1949 - december 2013)

Onlangs bereikte ons het zeer trieste bericht dat onze collega, vriend en tevens eerste en enige erelid van Springzaad, Georg Coenen van Grün macht Schule in Berlijn, 7 december j.l. na een lang en pijnlijk ziekbed blijkt te zijn overleden. Wat hadden wij hem graag in de vroege herfst tijdens onze geplande reis langs highlights van speelnatuur in ons land opnieuw in de armen gesloten…

Lees verder »

23 januari 2014
Onderzoek: het gebruik van natuurspeelplekken in Amsterdam

(Samenvatting) In het kader van zijn studie ‘Urban Environmental Management’ van de Wageningen Universiteit heeft  Antonio Roade Tato voor de GGD Amsterdam van april-augustus 2013 een onderzoek gedaan naar het gebruik van natuurlijke speelplekken in Amsterdam. Dit beperkte pilot-onderzoek is onderdeel van de ontwikkeling van een instrument voor de “beoordeling gebruikswaarde gemeentelijke groene/speelplekken”.

Lees verder »

17 januari 2014
Risicovol spelen op het schoolplein?

Deze maand verscheen het artikel 'Risicovol spelen op het schoolplein?' van Martin van Rooijen in het vakblad De Wereld van het Jonge Kind. Van Rooijen beschrijft hierin hoe je als leerkracht, pedagogisch medewerker of overblijf-ouder kunt omgaan met risicovol spelen. Grijp je in of stimuleer je het? 

Lees het artikel.


9 januari 2014

Sympathiek initiatief op een heerlijk gelegen plek onder de stuwwal: schooltuinen De Wielewaal in Nijmegen. Ze dromen van een mooi gebouwtje. Kijk even naar de film en stem op hen http://www.stichtingvoorelkaar.nl/paginas/stichting-voor-elkaar-bekijk-doel.php?id=1


20 november 2013
Springzaad na 12 jaar verder als zelfstandige stichting

Persbericht

Rond 14.00 uur vanmiddag zag Stichting Springzaad officieel het levenslicht. Twee leden van het kersverse bestuur, Sophie Sliepen en Jeanette van der Meulen zetten hun handtekening bij de notaris. Daarmee is de stichting formeel opgericht en werd het al 12 jaar bestaande open netwerk rondom speelnatuur een zelfstandige organisatie.

Lees verder »

11 september 2013
Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Speelnatuur aanbevelingen en toelichtingen

Kees Both, als adviseur Springzaad en natuurpedagoog en Edgar van Groningen, als regionaal Springzaad-consulent Amersfoort, hebben in de afgelopen maanden gewerkt aan de totstandkoming van 3 compacte aanbevelingen, hoe de gemeente Amersfoort zich tot een toonaangevende, kindvriendelijke stad, waarin groene speelruimte voor kinderen een centrale rol speelt, zou kunnen profileren.

In een nadere toelichting zijn de thema's Groen en kindvriendelijk; Groen, kindvriendelijk en duurzaam; Speelweefsel en speelruimtebeleid en Schoolgebouwen en leren voor duurzaamheid verder uitgewerkt.

Lees verder » (pdf-bestand)

26 juni 2013
Opening nieuw schoolnatuurplein De Bron in Barneveld

Leerlingen en docenten van de gereformeerde basisschool De Bron in Barneveld vierden vrijdagochtend, 7 juni 2013, samen met burgemeester Asje van Dijk, de officiële opening van het aangelegde natuurplein op het schoolplein aan de Dr. Kuyperlaan. Voor het feestelijke moment waren ook ouders uitgenodigd.
Het nieuwe, ecologische speelplein bevat onder meer veel groen, een grote zandheuvel met trappetjes, een waterpomp met een beekje, een houten speeltoestel, een wilgenhut, een ‘struintuin’ en een amfitheater waar kunsten kunnen worden vertoond. Hoogteverschillen moeten daarnaast extra uitdaging geven. Met het nieuwe plein wil de school een creatieve speelplek bieden aan de scholieren, die zelf hebben nagedacht over de inrichting en bij de aanleg mochten meewerken. (uit: Barneveldse Krant)

Fotoalbum


26 juni 2013
Speelnatuur in Duin - Theaterbos in Almere

In het Muiderzandbos tussen Almere Poort en Almere Strand zal Theatergroep Groen Gras de komende tijd locatietheater-voorstellingen maken en theaterworkshops geven. De achterliggende gedachte is, dat met natuureducatie en culturele activiteiten het gebied weer betekenis en een geheugen krijgt. Als de activiteiten een succes blijken te zijn zal er een permanent, ruig theaterbos komen in de nieuwe wijk die nu ontwikkeld wordt in Almere-Poort: Duin.

Lees verder »

25 juni 2013
Ieder kind heeft recht op natuur!

Prinses Irene biedt tijdens de Natuurtop pamflet `Ieder kind heeft recht op natuur!’ aan staatssecretaris Dijksma aan.

Voor hun welzijn en gezondheid moeten kinderen weer in contact worden gebracht met de natuur. Dat is de belangrijke prioriteit van ruim vijftig (natuur)organisaties, waaronder Stichting Oase en Stichting Springzaad (i.o.). Zij roepen de Nederlandse overheid op zich hiervoor ook actief in te zetten. In het pamflet vragen de ondergetekenden om het recht van kinderen op natuur in wetgeving en beleid te veranderen.

Lees verder »

25 juni 2013
Springzaad in transitie:

heel veel primeurs, nieuwe uitzichten, kansen en uitdagingen!

Na de heerlijk ontspannen landelijke ontmoetingen in Kasteel Groeneveld bruiste het de laatste weken van de lokale en regionale activiteiten:

Lees verder »

24 juni 2013
Opening speelzone in Apeldoorn

5 juni j.l. opende wethouder Hans Brouwer samen met Rob van Gaal (directeur Jantje Beton) en Maarten van Gessel (directeur Ons Huis) Speelzone De Heeze. Deze opening was tevens de aftrap voor een gezellige middag voor de wijkbewoners met allerlei activiteiten voor jong en oud. Bij het ontwerpen en bedenken zijn de buurtbewoners van de wijk betrokken. Kinderen hebben een belangrijk rol gespeeld in de ontwikkeling van de speelzone:

Lees verder »

19 juni 2013
Helft meer sportblessures bij kinderen

Sporten is gezond voor kinderen. Maar helaas neemt ook het aantal sportblessures fors toe. In een periode van zes jaar is het jaarlijks aantal sportblessures bij 9-12 jarigen gestegen van 130 duizend in 2006 naar 230 duizend in 2011. De stijging wordt deels verklaard doordat sportende kinderen steeds meer uren sporten. Als hiervoor wordt gecorrigeerd is er nog steeds sprake van een stijging van het totaal aantal sportblessures voor deze leeftijdsgroep met maar liefst 50 procent. (Brandpunt - 26-5-2013)

Lees verder »

30 mei 2013
Met de kinderen naar Tiengemeten?

Het lijkt ons leuk elkaar ook eens informeel te ontmoeten in de relaxte sfeer van het eiland Tiengemeten (www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten). Lekker spelen in de speelnatuur, wandelen over het eiland, genieten van de flora en fauna en - voor wie dat wil - kamperen of overnachten in de Herberg (www.herbergtiengemeten.nl).

Datumvoorstel: 6 juli 2013. Ook de kinderen zijn van harte welkom! We gaan ervan uit dat ieder zelf een eventuele slaapplek regelt, maar het is wel fijn als we weten wie er belangstelling hebben voor zo'n informeel Springzaad samenzijn. Graag dus je interesse (en met hoeveel volwassenen / kinderen je wilt komen) doorgeven aan: .


29 mei 2013
Speelhof Hoogerzael komt tot bloei!

In Middelburg is een interessante natuurspeelplek in ontwikkeling, met ook natuureducatie en voor vier klassen een schooltuin. Op 11 mei dit jaar werd de nieuwste aanwinst feestelijk geopend, en wel het Paviljoen voor binnenlessen, workshops, plantenkweek, info en catering.

Foto album

Lees verder »

28 mei 2013
Opening Thijsse Natuurspeelplein in Den Burg

Op de eerste echt warme dag van dit jaar werd dinsdag 28 mei tussen 14.30 en 16 uur het nieuwe natuurrijke en avontuurlijke speelplein van de Jac.P.Thijsseschool in Den Burg (Texel) onder heel veel belangstelling van haast alle kinderen, onderwijzers en veel ouders feestelijk geopend.

Lees verder »

23 mei 2013
Cursus Natuurlijke speelplekken op Hogeschool Van Hall Larenstein is begonnen

Donderdag 23 mei was de eerste dag van de cursus Natuurlijke speelplekken (meer info en flyers). Een kleine, maar zeer gemotiveerde groep deelnemers (werkzaam bij gemeenten, Natuurmonumenten en bureaus) werden verwelkomd door Hans van Rooijen (Hogeschool Van Hall Larenstein) en cursusleider Mirjam Koedoot.

Lees verder »

23 mei 2013
Cool nature - Fantasierijk spelen en leren in natuurlijke omgeving

Het Cool Nature-project is op 23 mei afgesloten met een symposium in het Provinciehuis in Arnhem.

In het Gelderse project komen jeugdwerk, natuureducatie en klimaatadaptatie op bijzondere wijze samen. Het is in 2009 opgezet in het kader van het klimaatbeleid van de provincie Gelderland, maar stelt tegelijkertijd spelen, leren en bewegen centraal. Twaalf Gelderse gemeenten hebben subsidie gekregen voor inrichting van een Cool Nature-park: fantasierijke natuurspeelplekken van minimaal twee hectare, dicht bij de bewoners in de wijk of buurt. Sommige gemeenten integreerden de speelplekken in bestaande plannen, elders werd een gebied opnieuw ingericht.

Lees verder »

19 mei 2013
Wat een mooie dag!

17 mei j.l. vond in kasteel Groeneveld te Baarn tussen 10 en 17 uur een bijzonder boeiend en levendig symposium plaats: "Springzaad in volle bloei!"

Lees verder »

2 mei 2013
IJslanders op speelnatuurbezoek!

Van 27 april tot 1 mei waren 18 IJslandse kleuterleidsters op excursie in Nederland. De directeur van de school, Inga Maria Ingvarsdottir was vorig jaar mei op een internationale conferentie over speelnatuur in Reykjavik zo enthousiast geworden dat ze zelf ook begon te dromen over een groen schoolplein!

Lees verder »

24 maart 2013
Zonne-energie op Natuurspeelplaats Het Weitje functioneert prima!

Zaterdag 23 maart j.l. werd op natuurspeelplaats Het Weitje in Hardinxveld-Giessendam een zonnepaneel-installatie geplaatst. Op deze ijskoude en bewolkte dag werd ‘s middags al meer dan 1000 Watt aan zonnevermogen opgewekt en begon de energiemeter van Eneco de “verkeerde” kant op te draaien. Grote klasse, een hoopgevende prestatie!

Lees meer + Rekenhulp terugverdientijd zonnepanelen


13 februari 2013
Springzaad in volle bloei!

Vijf en een half jaar na de gedenkwaardige Springzaad-bijeenkomst in kasteel Groeneveld met o.m. de presentatie van het eerste boek over speelnatuur, Vrij spel voor natuur en kinderen, organiseren wij 17 mei a.s. in kasteel Groeneveld te Baarn de conferentie: “Springzaad in volle bloei!” VOLGEBOEKT!

Het programma zal plaatsvinden tussen 10 en 17 uur.

lees meer


11 december 2012
Tuinvogeltelling op scholen

Vogelbescherming Nederland organiseert voor de eerste keer de Nationale Tuinvogeltelling voor Scholen! Tel tussen 7 en 18 januari 2013 met uw leerlingen de verschillende soorten en aantallen vogels op het schoolplein, schooltuin of in een park. Zo doen de leerlingen mee aan het grootste onderzoek naar vogels in Nederland én ze leren de vogels bij naam kennen. Meedoen is niet moeilijk! Met de verschillende gratis downloadbare werkbladen bereid je de telling goed voor.

Kijk voor meer informatie op www.tuinvogeltelling.nl/scholen.

Lees verder »

11 december 2012
Winters kampvuur

Op de natuurspeelplaatsen Het Woeste Westen in Amsterdam en De Speeldernis in Rotterdam worden deze winter extra opwarmende activiteiten georganiseerd.

Lees verder »

11 december 2012
Van droom tot realisatie

In de afgelopen herfstmaanden organiseerden de tuinmakelaars Edgar van Groningen en Jos Timmermans van het project De Grenzeloze Tuin uit Amersfoort i.s.m. Anne de Feijter van het CNME Amersfoort en het netwerk Springzaad van Stichting Oase op drie lange middagen een zeer geslaagde workshop voor denkers en doeners uit het basisonderwijs en de kinderopvang die hun stenig plein of buitenruimte graag wilden omvormen tot een groen en kleurrijk speel- en ontdekparadijs.

Meer lezen


6 december 2012
Alex Oberholzer (1938-2012)

Op 31 oktober 2012 is in Solothurn (Zwitserland) Alex Oberholzer overleden. Een man waaraan Stichting Oase en Springzaad, maar ook wij persoonlijk heel veel te danken hebben.

Lees verder »

13 oktober 2012
Opening BBB, Diepenheim, 13.10.
Lees verder »

12 oktober 2012
Startbijeenkomst Noord-Veluwe

Startbijeenkomst Regionale speelnatuur Noord-Veluwe, vrijdag 12 oktober a.s., 14.00 - 17.00 uur in het BSO-lokaal van Vrije School Valentijn, Harderwijk, Vliepad 1

Lees verder » (pdf-bestand)

21 september 2012
Van droom tot realisatie

In samenwerking met de Grenzeloze Tuin/De Tuinmakelaars in Amersfoort organiseert netwerk Springzaad dit najaar een workshop in 3 dagdelen bedoeld voor denkers en doeners uit het basisonderwijs en de kinderopvang, die zelf aan de slag willen met een groen schoolplein of buitenterrein.

Lees verder


19 september 2012
Zeer geslaagd Springzaadweekeind

Op 15 en 16 september fietsten we met ruim 25 Vlaamse en Nederlandse Springzaadvrienden langs het speelweefsel van Gent. Met daarbij ook veel aandacht voor ecologische vebindingszones en dito pareltjes. Springzaad Vlaanderen maakte ter gelegenheid van deze excursie een zeer interessant document, waarin de verschillende locaties die we bezochten uitvoerig zijn toegelicht. Ook zeker interessant als je niet bij de excursie aanwezig kon zijn, maar wel benieuwd bent naar de groene en speelse ontwikkelingen in Gent. Lees verder


18 september 2012
Een speelnatuur-4-daagse

in Rotterdam. Bericht van boeiende fietstochten langs speelnatuur, stadslandbouw, creatief buurtbeheer e.d. met vele links naar fotoalbums van de bezochte plekken.

(Willy Leufgen/Marianne van Lier)

Lees verder » (doc-bestand)

15 september 2012
Opwaardering ontwerpwedstrijd

De afgelopen jaren zijn er twee landelijke wedstrijdronden gehouden: ‘wie ontwerpt de meest kindvriendelijke en duurzame natuurrijke speelplek?’ Het initiatief daarvan kwam van de Entente Florale Nederland, een landelijke organisatie die jaarlijks ook een competitie voor gemeenten organiseert voor de titels ‘Groenste stad en dorp’, kortweg ‘Groencompetitie’ genoemd. De ontwerpwedstrijd en de Groencompetitie stonden los van elkaar, waarbij er geen continuïteit is voor de ontwerpwedstrijd, in tegenstelling met de Groencompetitie, die immers jaarlijks gehouden wordt. (Kees Both)

Lees hier verder


23 augustus 2012
Spelregels

Speelnatuur Tiengemeten stelt spelregels op naar aanleiding van klachten over zwemmersjeuk.

www.hoekschewaard.nl/regio/nieuws/15282/spelregels_speelnatuur_tiengemeten.hw


22 augustus 2012
Terug naar de buitenlol

Wat zijn de buitendingen die je voor je twaalfde gedaan moet hebben? Bijna duizend lezers reageerden op de oproep van de NRC. Een Top 50 voor de binnenzitgeneratie.
Tekst en samenstelling Frans van der Helm in NRC Weekend 18 augustus 2012 (samengevoegd in een pdf)

Lees verder » (pdf-bestand)

28 juni 2012
Speelnatuur in de Tweede Kamer

Maandag 18 juni j.l. bezochten Marianne van Lier en Willy Leufgen de Tweede Kamer in Den Haag, om de fractie van de Partij voor de Dieren te danken voor de motie Ouwehand "Maak scholen en speelplaatsen groener". Zij kregen uitgebreid tijd en ruimte om de speelnatuur ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten nader toe te lichten, over toekomstige perspectieven en mogelijkheden van samenwerking van gedachten te wisselen en de nodige informatie voor schaarse leesuren te overhandigen. "In de aanloop naar de verkiezingen hopen we ook juist voor dit onderwerp meer politieke aandacht te vragen en daar zou dit goed bij kunnen helpen! We houden contact" (reactie fractiemedewerker).

 


26 juni 2012
Rondje Achterhoek

Zaterdag 23 juni was een mooie dag om op reis te gaan. In de rugzakken: 2 fototoestellen, lunchpakketjes en een tomtom. Van te voren hadden we samen en route uitgestippeld langs maar liefst 6 natuurspeelplaatsen in Twente-Zuid en de Achterhoek. De zon scheen en de tank van de auto zat vol: klaar voor een ontdekkingsreis door speelnatuur-land! Een verslag:

Lees verder »

21 juni 2012
Opening speelnatuur Tiengemeten

Op een onverwachts zonnige dag, 20 juni j.l., werd op het kleinste bewoonde (nou ja, een beetje tenminste weer) eiland van Nederland onder grote belangstelling een wel zeer bijzonder natuurspeelterrein van 4,5 ha geopend.

Zie het fotoverslag

Lees verder » (pdf-bestand)

20 mei 2012
Speelnatuur of niet?

In het weekend van 12 + 13 mei j.l. bezochten we tijdens een intensieve reis langs speelnatuur in Eindhoven en wijde omgeving een 15-tal locaties, die Irene van der Kooij op haar ontdekkingstochten vooraf had weten te vinden. Speelnatuur in alle soorten en maten, soms maar elementen, soms 'schoolvoorbeelden'. Welke willen we nu verder op de website zetten, delen met de buitenwereld en welke (nog) niet? Alleen lokaal (op de nog te ontwikkelen rubriek locale/regionale steunpunten) of landelijk??? Zo'n gezamenlijke reis biedt dan wel uitkomst! Lees verder


20 mei 2012
Natuursprong

Buitenspelen kan in aanmerking komen voor subsidie.

Lees verder » (pdf-bestand)

22 april 2012
Opening natuurspeelplek Tjuchem

Zaterdagmiddag 14 april j.l. werd in Tjuchem (Gr.) het dorpsrandpark/ natuurspeelplaats feestelijk geopend. Ook werd de naam van het park onthuld door wethouder Gea Huizing samen met de prijswinnaar van de naamgevingwedstrijd. Het park heet vanaf vandaag 't Kooiland.

Lees verder »

22 april 2012
Water voor later

Al gebeurde de aankondiging erg laat: de studiedag Water voor later, georganiseerd in het KunstENhuis in het Amsterdamse Westerpark, werd verrassend goed bezocht. Meer dan 40 deelnemers wilden graag van gedachten wisselen over de kwaliteiten en het (veilige) gebruik van avontuurlijk speelwater....

Lees verder »

22 april 2012
Kennisdag in Den Haag

18 april j.l.druk bezocht!

Lees verder »

22 april 2012
Cool nature Apeldoorn

Op woensdag 21 maart - dit jaar een heerlijke lentedag - werd ook in Apeldoorn de Boomfeestdag gevierd. Tijdens dit evenement werd het Cool Nature natuurspeelterrein Berg en Bos geopend. De speelweide in park Berg en Bos is het afgelopen jaar omgetoverd tot een avontuurlijke speelplek.

Lees verder »

29 maart 2012
Natuurlijke Speelplaatsen

in Flevoland

Lees verder »

20 maart 2012
Zonnestroom voor de Meander

De Meander in Nijmegen is hard op weg om rond 2015 in alle opzichten een duurzame school te worden: Planet-People-Prosperity. Niet alleen vanuit hun antroposofische wortels, maar ook gedragen vanuit eigentijdse fenomenen zoals een groen speelplein (*1), veel bewegen, de boerderijschool, democratisch en zorgvuldig met elkaar omgaan, ‘rijkelijk creatief’ (*2/*3) en een duurzame bedrijfsvoering. Er wordt ook volop gewerkt, aan het afstemmen van het leerplan binnen de klas, met de echte wereld buiten (werkweken/ jaarfeesten/ excursies/ (eind-)reizen).
 

Lees verder » (doc-bestand)

16 maart 2012
Succes in de 2e Kamer

Kamer: schoolpleinen moeten groener!

13-03-2012
De groene metamorfose van speeltuinen en schoolpleinen in Nederland is een stap dichterbij gekomen. Een Kamermeerderheid steunde de motie die de Partij voor de Dieren daarvoor had ingediend. Ouwehand wees de minister van VWS er eerder op dat een groene leefomgeving van groot belang is voor de gezondheid en de ontwikkeling van kinderen. De minister gaat nu met gemeenten in gesprek over vergroening van schoolpleinen en de inrichting van meer natuurlijke speelplaatsen. 
 

Een eerdere, haast identieke poging in 2011 liep trouwens nog op een afwijzing uit. Sindsdien is er blijkbaar sprake van een veranderend inzicht bij het CDA.

Lees verder » (doc-bestand)

22 februari 2012
Speelnatuur in Noord-Holland
Lees verder »

22 februari 2012
Groen speelplezier

Creatieve en praktische werkvormen in je natuurspeeltuin

22 maart zal het boekje in een passend kader feestelijk gepresenteerd worden in NMC DE Ulebelt in Deventer.

Lees verder »

22 februari 2012
Modder aan je broek
Lees verder »

5 november 2011
Vrijbuiter in Zoetermeer winnaar

Henry van Hoof

 

Natuurspeelplek de Vrijbuiter in Zoetermeer heeft de 2e editie van de prijsvraag Groene Speelplekken van Stichting Entente Florale gewonnen!

Lees verder »

4 november 2011
Springzaad in verre oorden

Tien jaar bestaat Springzaad in Nederland nu. In België is ook een Springzaad netwerk ontstaan. En nu … begint het ook verder weg te broeien. In Izmir (Turkije) groeien net zo als in Nederland steeds meer kinderen op die zowel fysiek als emotioneel op grote afstand staan van groen en natuur. Logisch dus dat ook daar steeds meer behoefte is aan concrete projecten die kinderen en natuur weer met elkaar in aanraking brengen! Een nieuwe tak aan het Springzaadnetwerk?

Lees verder »

31 oktober 2011
Kennisdag Leiden groot succes!

Donderdag 26 oktober j.l. vond in Leiden, in de OBS Woutertje Pieterse, een ontmoetings-, (praktijk)kennis- en uitwisselingsdag van het netwerk Groene Schoolpleinen plaats. De plek had niet beter uitgezocht kunnen worden: een volle aula met meer dan 100 deelnemers, 24 standhouders met informatiekramen rondom en uitzicht op de net aangelegde, indrukwekkende speelnatuur op het schoolplein. 

Lees verder »

7 oktober 2011
Creatief Beheer Rotterdam

Vrijdag 23 september verzamelde een groep van 15 mensen van Wilde Weelde en Springzaad zich op het kantoor van Creatief Beheer in Rotterdam. We zouden een verhaal van Rini Biemans, de initiator himself, te horen krijgen. Daarna zou hij ons op sleeptouw nemen met de metro door Rotterdam om zijn groene, sociale initiatieven te bekijken. Na 1,5 jaar Creatief Beheer op internet gevolgd te hebben, zou ik eindelijk met eigen ogen zien hoe hij het ‘sociale tuinieren’ handen en voeten weet te geven in Rotterdam.

Lees verder »

3 oktober 2011
4e cursus 'Spelen natuurlijk'

Programma Cursus Spelen Natuurlijk in Leiden

De NUSO en Stichting Oase, netwerk Springzaad organiseren dit jaar samen met 4 natuur- en milieucentra en natuurspeeltuinen in Deventer, Amsterdam, Leiden en Nieuwegein een cursus van 3 middagen van 13.00 – 16.30 uur - en een afsluitende dagexcursie. Inloop van 12.30 – 13.00 uur.
Data van de cursus in Leiden : 31 oktober, 14 november, 28 november; excursiedatum in het voorjaar van 2012, in onderling overleg.
LOCATIE: Speeltuin Vogelenwijk, Nachtegaallaan 25 , 2333 XT Leiden.

Lees verder »

3 oktober 2011
Leve de lokale netwerken!

De tijd lijkt in steeds meer steden rijp voor een volgende fase in speelnatuurland: na jaren advies en informatie, publicaties en een stroom aan beelden, inspiratielezingen, presentaties, studiedagen, maar vooral ook heel veel boeiende praktijkexcursies binnen Nederland en het omringende buitenland worden we in de afgelopen maanden regelmatig uitgenodigd voor allerlei verbindende bijeenkomsten van lokale en regionale speelnatuurinitiatieven.

Lees verder »

3 oktober 2011
Speelnatuur in Amsterdam-West

20 september j.l. fietsten we met een groep cursusdeelnemers van 'Spelen natuurlijk', aangevuld met andere geinteresseerden, langs een handvol speelnatuurprojecten in Amsterdam-West.

Lees verder »

3 oktober 2011
Succesvolle inspiratiemiddagen!

Na de zeer succesvolle inspiratiedagen vorig jaar in Leiden (Museum Volkenkunde), organiseerde Fonds 1818 dit jaar op 21 en 22 september inspiratiemiddagen voor meer groene schoolpleinen in Den Haag.

Lees verder »

29 september 2011
Te goeder Trouw

Enkele weken geleden vertelde ik in een telefonisch interview een redactrice van het dagblad Trouw zeker een half uur lang 'vrij en onbekommerd' van alles over de laatste ontwikkelingen in schoolnatuurtuinland.

Woensdag 21 september verscheen een flink artikel "Geen tegels, maar bomen, gras en water" in het katern De Verdieping, duurzaamheid & natuur. De strekking van haar verhaal is heel aardig, ze interviewde ook b.v. de directeur van het 't Schrijvertje in Apeldoorn, en de ontwerper van hun groene schoolplein, Paul van Eerd, maar had zij haar concept toch nog even, zoals afgesproken, opgestuurd...

Lees verder »

14 september 2011
Op ontdekkingsreis...

...door Speelnatuurland

Afgelopen zomer hebben we met veel plezier de provincie Noord-Holland doorkruist op zoek naar plekken waar kinderen in de natuur kunnen spelen en leren: bij scholen en kinderopvang, speeltuinen en speelbossen en 'gewoon' in de natuur.

 

Lees verder »

13 september 2011
Een generatietuin in Amersfoort

Op 29 augustus 2011 werd in Amersfoort een generatietuin geopend. In een generatietuin tuinieren ouderen samen met kinderen van de basisschoolleeftijd, plus in dit geval ook tieners. Kernbegrip van een generatietuin is verbinding, door samen doen in het groen:

 • Verbinding tussen generaties – begrip voor elkaar ontwikkelen.
 • Verbinding met een stukje aarde dat bewerkt wordt en dat groenten, fruit, kruiden en/of bloemen voortbrengt.

Groen is het verbindende element tussen mensen van verschillende generaties en tussen deze mensen en de aarde.
De tuin in Amersfoort is de tweede in Nederland. Ter oriëntatie werd door de Amersfoortse initiatiefnemers de generatietuin in Den Haag bezocht, die in 2010 startte. 

Lees verder »

12 september 2011
Cursus 'Spelen natuurlijk'

De derde cursus 'Spelen natuurlijk' van dit jaar zal in september/oktober plaatsvinden in Natuurkwartier Nieuwegein.

Aanmelden tot 15 september. Vanwege een subsidie kunnen we deze vierdaagse cursus gratis aanbieden!

De cursus in Leiden zal plaatsvinden op 31 oktober, 14 en 28 november (excursiedag wordt in overleg met de cursisten vastgelegd). Programma is vergelijkbaar, aanmelden al mogelijk bij

Lees verder »

1 september 2011
Dag van de Openbare Ruimte

In het kader van deze dag, 12 oktober a.s., vindt ook de feestelijke prijsuitreiking voor de meest duurzame en natuurlijke groene speelplekken plaats.

Lees verder »

1 september 2011
Het fenomeen Wind

Onlangs waren we in Vlissingen. Op de boulevard aldaar bevindt zich een ‘windorgel’, bestaande uit verticaal geplaatste bamboebuizen, waarin gaten gemaakt zijn. Het is een soort blaasinstrument dat wordt bespeeld door de wind. Dit instrument produceert een heel scala aan tonen: lage, sonore en hogere tonen. Indrukwekkend.

Lees verder »

1 september 2011
Kinderen claimen terrein

Basisschoolkinderen in Tuindorp Oostzaan in Amsterdam-Noord creëren hun eigen natuurspeelterrein op een braakliggend terrein aan de Kometensingel. De afgelopen maanden gaven ze een eerste aanzet voor de speelplek onder begeleiding van theatergroep Groen Gras. Hoe de kinderen dit aangepakt hebben is mee te beleven op een videofilm. Op het terrein kunnen leerkrachten komend schooljaar natuuronderwijs geven. 

Lees verder »

1 september 2011
Groen bijscholen voor leerkracht

Op alle fronten zijn natuurspeelplaatsen aan een opmars bezig. Hoewel het op basisscholen nog niet zo hard gaat als we wel zouden willen, dringen de voordelen van groene buitenruimtes ook langzaamaan binnen bij lerarenopleidingen. Ik werk daar als 'groene pedagoog' hard aan mee.

Lees verder »

5 juli 2011
Excursie EVA Lanxmeer, Culemborg

Het landelijke platform Ruimte voor de Jeugd (www.ruimtevoordejeugd.nl) organiseerde vrijdag 24 juni j.l. haar jaarlijkse excursie naar de natuur-, mens- en milieuvriendelijke wijk EVA Lanxmeer in Culemborg.

Nog voor we de bijeenkomstruimte van Educare - midden in de wijk gevestigd - bereikten liepen we al de kersverse tuinmakelaar Edgar van Groningen tegen het lijf, die met een delegatie van de gemeente Amersfoort eveneens in de wijk op werkbezoek was.

Lees verder »

20 juni 2011
Verbazingwekkende variatie

Als afsluiting van het eerste halve jaar van het tweede lustrum van Springzaad vonden vlak achter elkaar nog twee zeer inspirerende en boeiende excursies plaats: 

 • Dinsdag 24 mei "Vormgeving in uitvoering" langs drie zeer verschillende natuurspeelprojecten in Utrecht-Houten-Zeist o.l.v. Paul Van Eerd. (Fotoalbum)
 • Vrijdag/zaterdag 10 + 11 juni j.l. "Amersfoort, stad en natuur, de spelers en het spel" o.l.v. een team van locale kenners - Magda Bannink, Edgar van Groningen en Kees Both - en Marianne van Lier (Springzaad). (Fotoalbum
Lees verder »

19 juni 2011
Cool Nature Park in Wijchen

In Wijchen Noord is een wat suf park omgetoverd in een spetterend Cool Nature Park. Letterlijk, want van het aanwezige water is optimaal gebruik gemaakt. Met een Provinciale subsidie zijn precies die elementen toegevoegd die leven in de brouwerij brengen. Dat was zaterdag 14 mei volop te zien en te beleven bij de opening van het heringerichte Park Wijchen Noord.

Lees verder »

2 juni 2011
Studiemiddag 27 mei deventer

Op vrijdag 27 mei hielden we in Deventer een studiemiddag 'Geïntegreerd Natuurlijk Spelen'. Met ruim 30 mensen hebben we de middag besteed aan het samen spelen van kinderen met en zonder beperking. Hoe kun je een natuurlijke speelplek ontwerpen waar zowel kinderen met als zonder beperking kunnen spelen? En met welke beperkingen moet je dan rekening houden? Een verslag van de middag volgt later. Klik op de links voor de presentaties van respectievelijk Bureau Fonkel en Sophie Sliepen.

Lees verder » (pdf-bestand)

2 juni 2011
Lees verder » (pdf-bestand)

2 juni 2011
Spelen vanuit een rolstoel

In een rolstoel op een natuurspeelplaats Afgelopen vrijdag, op 27 mei, organiseerde Springzaad een studiemiddag over het thema ‘Geïntegreerd Natuurlijk Spelen’. Ofwel: hoe kun je een natuurlijke speelplaats zo ontwerpen en aanleggen dat hij interessant wordt voor kinderen met én zonder beperking? Er bleek veel belangstelling voor het thema; bijna 50 mensen gaven aan dat ze belangstelling hadden, ruim 30 mensen waren uiteindelijk aanwezig.

Lees verder »

16 mei 2011
Nieuwe, spannende waterspeelplek

De Maten is een prachtige waterspeel- en wandelplek rijker voor jong en oud! Kom kijken bij de feestelijke opening van de waterspeelplek en het omliggende natuurbelevingspad op dinsdag 17 mei tussen 13.00 en 16.00 uur. Wijkwethouder Rob Metz verricht om 14.30 uur op toepasselijke wijze de opening. De waterspeelplek ligt in het Matenpark naast Woonzorgcentrum Berghorst, Gijsbrechtgaarde 30. 

Lees verder »

11 mei 2011
Groene brede school

Inspiratiebronnen voor een groene brede school
De resultaten van het project ‘De Brede School, een groene basis’ staan sindskort op de website van het Landelijk Steunpunt Brede Scholen. U vindt daar de beschrijvingen van voorbeeldscholen en volgtrajecten. Allen delen zij hun ervaringen over het ontwikkelen van groene activiteiten op de brede school. 

Lees verder »

29 april 2011
Eerste buitenbeurs Groen Cement

Op vrijdag 15 april vond in Delft de eerste buitenbeurs van Stichting Groen Cement plaats! DE plek waar de kinderopvang en natuur- en milieuorganisaties elkaar konden ontmoeten en inspireren. Het doel van de stichting is om door middel van samenwerking en lokale contacten zoveel mogelijk kinderen in de kinderopvang dagelijks de kans te geven om in contact te komen met de natuur.

Lees verder »

29 april 2011
2e Springzaad-excursie Apeldoorn

Op het stadhuis van Apeldoorn kwamen alle deelnemers voor de excursie door Apeldoorn bij elkaar. Apeldoorn zou natste stad van Nederland zijn, maar het beloofde een mooie donderdag te worden op 14 april. Karsten Orth, ontwerper openbare ruimte bij de gemeente, zou ons meenemen voor het rondje Apeldoorn. Na een introductie van de projecten op het stadhuis, met zijn allen op de fiets. Door Alice Koenen.

Lees verder » (pdf-bestand)

29 april 2011
Pleidooi voor gezonde risico's

Donderdag 21 april jl is de conferentie "Laat ze buitenspelen, pleidooi voor gezonde risico's" gehouden in het natuurmuseum in Tilburg. De zon scheen die dag enthousiast en leek te weerspiegelen op de gezichten van de vele aanwezigen. De conferentie werd gehouden naar aanleiding van het verschijnen van het gelijknamige boek.

Lees verder »

28 april 2011
'Alleen maar leuke kinderen!'

Op een koude vrijdagmiddag in februari ga ik op bezoek bij de groene BSO ‘De Buitenlaar’ in Harderwijk. Via via had ik een paar maanden daarvoor gehoord van het bestaan ervan. “Ongelooflijk”, dacht ik, “dat ik dat niet weet...”. Ik maakte een afspraak met één van de leidsters, Tineke van de Visse, die ik ken van het NME-centrum. Nieuwsgierig toog ik die vrijdagmiddag naar het scoutinggebouw in het bos aan de rand van Harderwijk.

Lees verder »

10 april 2011
Opening natuurspeeltuin

In Leiderdorp is op zaterdag 16 april de nieuwe natuurspeeltuin van Leiderdorp officieel geopend!

De Natuurspeeltuin ligt in Sport- en recreatiepark De Bloemerd.

Tijdens de druk bezochte opening werd ook de nieuwe naam bekend gemaakt: Natuurspeelplaats De Dwarstuin.


31 maart 2011
Excursie Modder aan je broek

24 maart bezochten landschapsbeheerders die betrokken zijn bij het project 'Modder aan je broek' een drietal natuurspeelplekken in Zuid-Holland (De Vrijbuiter in Zoetermeer, Hammenpoort in Delft en het speelbos in het Balijbos, ook in Zoetermeer). Leerzaam om te zien hoe deze natuurspeelterreinen gebruikt worden en vooral ook hoe ze beheerd worden. Voor Landschapsbeheer Nederland en de provinciale Landschapsbeheerorganisaties was het een prima mogelijkheid om de eigen ambities op het gebied van natuurlijk spelen te toetsen en natuurlijk ook om inspiratie op te doen voor de zes pilots die in Flevoland, Groningen, Friesland, Overijssel, Gelderland en Zeeland worden ontwikkeld.


30 maart 2011
Natuurbeleeftuin Greenspace

Op een verwilderd stuk grond van de International School of The Hague (ISH) is dit voorjaar Greenspace aangelegd. Vanaf het begin zijn de leerlingen en docenten betrokken bij het ontwikkelingsproces van de Greenspace. Onder leiding van Lisette van Pelt en natuurgids Loes van Zee onderzoeken de kinderen wekelijks op een vrolijke manier welke soorten er in hun eigen Greenspace leven, en dat varieert van miljoenpoot tot vos.

Lees verder »

30 maart 2011
Tiengemeten

Soms dient zich zelfs voor veelreizigers als wij nog eens de gelegenheid aan een unieke, moeizaam te bereiken plek te 'ontdekken': Tiengemeten. Om er vrijdag 25 maart op tijd met een themadag "Speelnatuur op Tiengemeten" te kunnen beginnen moesten we al een dag eerder aanreizen. En als je dan de files in de Rijnmond achter je hebt gelaten kom je in een haast onwerkelijke, soms ook een beetje weemoedig stemmende verademing van 8 bij max. 2 km terecht. Fascinerend vooral het zeer afwisselende, dynamisch landschap, en de vogelrijkdom! En om het ook voor gezinnen met kinderen nog aantrekkelijker te maken zal hier de komende tijd op 4,5 ha. speelnatuur ontstaan.

Lees verder »

5 maart 2011
'Spelen natuurlijk'

De eerste vierdaagse cursus 'Spelen natuurlijk' gaat 4 april in Deventer van start. De cursus is bedoeld voor speeltuinmedewerkers die voor de kinderen meer natuuractiviteiten willen aanbieden.

Aanmelden voor 20 maart bij Maike Nelissen, NMC De Ulebelt, 0570-653437, email info@ulebelt.nl , www.ulebelt.nl

Deze cursus zal dit jaar ook nog worden aangeboden in Amsterdam, Nieuwegein en Leiden.

Voor de cursus in Amsterdam, die begint op 16 mei a.s. kun je je tot 1 mei aanmelden bij Martin Hup, natuurspeeltuin Het Woeste Westen, info@woestewesten.nl.

Lees verder »

23 februari 2011
Workshop Wilgenbouw in Belgi√ę

Het Springzaad Steunpunt Vlaanderen kondigt in haar nieuwsbrief van februari enkele Winterse Workshops Wilgenbouw aan in maart en april. Praktische workshops waarin samen gewerkt wordt aan tunnels en hutten met wilgentenen. De workshops zijn in eerste instantie bedoeld voor het Vlaamse netwerk, maar als er voldoende plekken over blijven kunnen ook leden van het Nederlandse netwerk zich aanmelden.

Lees verder »

22 februari 2011
Spelen Natuurlijk-cursussen

In het kader van het project 'Spelen Natuurlijk' wordt door de NUSO en Stichting Oase in nauwe samenwerking met lokale partners in vier steden een vierdaagse cursus aangeboden.

In het voorjaar in Deventer (De Ulebelt) en Amsterdam (Woeste Westen) en in het najaar in Nieuwegein (MEC) en in Leiden (Speeltuin Vogelenwijk).

De cursus is bedoeld voor speeltuinmedewerkers die meer natuuractiviteiten willen aanbieden aan de kinderen van hun speeltuin. Een lekker praktische cursus, veel buiten, met activiteiten die direct toepasbaar zijn in de eigen speeltuin. De cursus wordt afgesloten met een excursie. Meer informatie: info@springzaad.nl.
 


21 februari 2011
Drie jaar Cool Nature

Annika van Dijk. Toen ik na mijn studie bos- en natuurbeheer aan de universiteit van Wageningen aan het Rijkstraineeprogramma begon, had ik nog geen idee dat ik anderhalf jaar later projectleider zou zijn van een geweldig project als Cool Nature. Met Cool Nature probeert de provincie Gelderland plekken van 2 tot 5 hectare groot dichtbij een wijk te realiseren waar kinderen en/of jongeren kunnen spelen, leren en bewegen.

Lees verder »

17 december 2010
Met peuters op excursie

Wencke Habermann en Anneke Rodenburg organiseerden een excursie voor zowel de pedagogisch medewerksters als de peuters van Kinderdagverblijf Dikke Maatjes in Apeldoorn. De kinderen mochten een middag spelen in De Takkenbende, een natuurlijke speeltuin voor de kleinsten, en hadden het geweldig naar hun zin. De medewerksters konden met eigen ogen zien hoe de kinderen zich al spelend ontwikkelen op een natuurspeelplaats.

Lees verder »

1 december 2010
Speelnatuur verenigen

Stichting Oase heeft voor de komende vier jaar een subsidietoezegging gekregen van het Ministerie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I), Regeling Draagvlak Natuur, om speelnatuur nog verder in de lift te krijgen. Zowel door regionalisering, samenwerking op landelijk niveau als internationalisering. We zijn daar uiteraard heel blij mee! Samenwerkingspartner in dit project (eigenlijk programma) is Staatsbosbeheer. Nadere informatie volgt.


18 november 2010
Speelweefseltools voor gemeentes

Om het groen weer dichter bij de jeugd te brengen, startten verschillende organisaties in Limburg (België) op 1 november met een ambitieus project dat twee jaar zal lopen. De projectpartners ontwikkelen instrumenten die het makkelijker maken om een ‘groen speelweefsel’ op maat van kinderen en jongeren in een gemeente of stad te realiseren.

Lees verder » (pdf-bestand)

18 november 2010
101 Groene Klaslokalen

Op 29 september en 13 oktober vonden er twee inspiratiemiddagen plaats voor het Gelderse NME-project ‘101 Groene Klaslokalen'. Gelderse basisscholen en kinderdagverblijven waren uitgenodigd. De centrale vraag in het project, dat gesubsidieerd wordt door de provincie Gelderland en het Ministerie van LNV, is ‘Hoe kun je in en om school betekenisvol, groen en toekomstbestendig onderwijs vorm geven?’ 

Lees verder »

18 november 2010
Rupsen horen poepen

In een kleurrijk, handzaam boek met sprekende foto’s wijst de auteur de lezer de weg bij het stimuleren van de natuurbeleving van volwassenen en vooral kinderen. Natuurbeleving omschrijft ze als het ervaren van de natuur met gebruikmaking van je zintuigen. Het boek is dan ook ingedeeld in zes hoofdstukken, waarin steeds een ander zintuig centraal staat.

Lees verder » (pdf-bestand)

18 november 2010
Speelpolders - tips en trucs

Een rapportage van het Kenniscentrum Recreatie, opgesteld in opdracht van Staatbosbeheer. Het rapport geeft ideeën en randvoorwaarden voor de ontwikkeling van speelnatuur in open en natte gebieden, zoals polders en uiterwaarden.

Lees verder » (pdf-bestand)

18 november 2010
Wedstrijd gaf belangrijke impuls

Het aantal natuurrijke buitenruimtes bij scholen en kinderopvang, openbare natuurspeelplaatsen en speelbossen is de laatste jaren gegroeid. Een extra impuls voor deze groei was de landelijke ontwerpwedstrijd voor ‘groene speelplekken’ in 2009. Het winnende ontwerp veranderde een probleem (wateroverlast) in een kans voor avontuurlijk spelen en leren voor kinderen.

Lees verder » (pdf-bestand)

18 november 2010
Opening Spettertuin in Lelystad

Ook Lelystad is een natuurspeeltuin rijker; de Spettertuin is op 13 oktober geopend. Samen met de gemeente Lelystad, heeft Landschapsbeheer Flevoland met behulp van de expertise van de BuitenRuimte voor Contact voor veel buurtkinderen en bewoners een eerste spetterende natuur speel- en doedag georganiseerd. Zo'n honderd kinderen bezochten die middag en deden een doe-excursie, maakten rietbootjes en vlochten met elkaar van wilgentenen een echte wilgenhut.

Lees verder »

15 oktober 2010
Opening speelplaats Zuiderpret

Den Haag is een openbare natuurspeelplek rijker. Aan de rand van het Zuiderpark, nabij de ingang aan het Veluweplein, is op 15 september de nieuwe speelplek Zuiderpret geopend. Wethouder Karsten Klein maakte de naam van de speelplek bekend, Zuiderpret.

Lees verder »

15 oktober 2010
Avonturenbos in Brunsummerheide

In de afgelopen weken zijn er een achttal unieke dieren in het gebied rondom Bezoekerscentrum Brunssummerheide ontdekt. Nader onderzoek maakte duidelijk dat de dieren op kunstzinnige wijze uit oude boomstammen zijn gezaagd.

Lees verder »

8 september 2010
Vandalisme - een groot probleem?

Door Kees Both
Onlangs stuurde ik aan enkele mensen in het Springzaad-netwerk een mail met de vraag of vandalisme in hun werk een probleem was. De algemene reactie was dat het wel meeviel. Toch vond iedereen het nuttig om een document te maken waarin aandacht wordt besteed aan dit onderwerp, omdat het vaak bij de start van een project als potentieel probleem wordt genoemd en soms ook echt een probleem wordt.

Lees verder »

1 september 2010
Filmpje Proefpark De Punt

FILMPJE Op 23 september organiseert Wilde Weelde een excursie met Creatief Beheer in Rotterdam. Creatief Beheer heeft onder andere Proefpark De Punt in beheer.

Lees verder »

13 mei 2010
Nieuw in het Springzaadwinkeltje

Een set gelamineerde collages is te koop voor 80 euro.
Van 9 collages zijn ansichtkaarten gemaakt (nrs: 3, 6, 8, 9, 17, 18, 21, 23, 26). Deze zijn te koop voor 0,90 euro per stuk. De hele set kost 7,50 euro. (Prijzen excl. verzendkosten.) Grotere hoeveelheden (om door te verkopen) prijs in overleg.
Bestellen door een mailtje te sturen naar


12 mei 2010
Geen leven zonder risico's!

Met foto's geïllustreerd essay dat de bedoeling heeft een aanzet te geven voor een meer evenwichtige discussie over de gewenste vorm van uitdaging en veiligheid, op alle denkbare plekken waar natuur en kinderen elkaar kunnen ontmoeten. Prijs: 2,95 euro (excl. verzendkosten, 1,75). 5 of meer exemplaren: 2,- euro p.stuk).
Bestellen door een mailtje te sturen naar


10 mei 2010
Nieuwe Vlaamse loot!!

Sinds mei 2009 groeit er een flinke nieuwe loot aan de Springzaad-boom: kijk maar op www.springzaad.be


10 mei 2010
Opening groen plein Valentijn

Donderdag 17 juni opende Burgemeester Berends van Harderwijk het natuurschoolplein van Vrije School Valentijn in het bijzijn van betrokkenen, sponsors en subsidiegevers. Naast vele lokale bedrijven hebben het Burgerweeshuis, Uwoon, Rabobank, Jantje Beton en de gemeente Harderwijk een belangrijke bijdrage geleverd.

In twee jaar veranderden zo’n honderd ouders samen met een aantal leerkrachten het schoolplein in een avontuurlijke en natuurlijke speelplek. Dit deden ze onder begeleiding van Marjan Deurloo van ‘Juffie in ’t groen’ en Paul van Eerd van ‘Buro Buitenruimte’.
De ideeën van de kinderen zijn uitgewerkt in een ontwerp met een groot amfitheater, een beeklandschap met grondwaterpomp en afgekoppelde regenpijpen, heuvels, verstopbosjes, fruitbomen, kruidentuintjes, schilderingen en mooie zitplekjes. De kinderen zijn dolenthousiast.

Meer over Valentijn: kijk bij ‘geslaagde projecten’ (scrollen naar Gelderland).


24 februari 2010
Cursus Vrij Spel

De cursus 'Vrij spel voor natuur en kinderen' is in januari 2010 van start gegaan met 21 deelnemers. Een groot deel van de cursus vindt plaats op Speelboerderij Elsenhove in Amstelveen.

Lees verder »

22 februari 2010
Modder aan je broek!

Onder dit motto is eind 2009 een project van start gegaan waarin Landschapsbeheer Nederland i.s.m. 6 provinciale landschapsbeheerorganisaties (Zeeland, Flevoland, Groningen, Friesland, Overijsel en Gelderland) 6 pilot-speelnatuurplekken gaan realiseren. In elke betrokken provincie een. De landschapsbeheersorganisaties worden daarbij ondersteund door Buitenkans Participatieve Groenprojecten en Stichting Oase / netwerk Springzaad. De officiele startbijeenkomst was op 18 februari in Nieuw Rotsoord in Utrecht.


18 februari 2010
Het bewaarde land

Het Bewaarde Land heeft in de provincie Noord-Brabant weer twee nieuwe lokaties (in Breda en Waalwijk).

Lees verder » (doc-bestand)

17 februari 2010
Spelenderwijs

Na het rapport 'Speelnatuur en veiligheid, richtlijnen voor terreinbeheerders' kregen de opstellers van deze tekst een vervolgsubsidie van het ministerie van LNV om een communicatieplan op te stellen, de verzekerbaarheid van speelnatuur te onderzoeken en een onderzoek uit te voeren naar de balans tussen veiligheid en uitdaging. Stichting Oase / Springzaad werkt aan dit vervolgtraject mee.

Lees verder » (pdf-bestand)

8 oktober 2009
Winnaar bekend!

De prijsvraag Wie ontwerpt de meest duurzame en hoogwaardige groene speelplek?
was uitgeschreven door de stichting Entente Florale Nederland en het Ministerie van LNV.
Het betreft het ontwerpen en realiseren van een kwalitatief hoogwaardige openbare of semi-openbare speelplek. 7 oktober is tijdens een feestelijke bijeenkomst van Entente Florale in Arnhem de prijswinnaar bekendgemaakt. Bij de genomineerden waren nogal wat mensen die actief betrokken zijn bij 'Springzaad'. Wij willen de winnares, Heilien Tonckens, Landschapsbeheer Groningen, maar ook alle andere genomineerden van harte feliciteren en hopen dat hun ontwerpen, als dat al niet gebeurd is, spoedig kunnen worden gerealiseerd. Tijdens de prijsuitreiking werd ook bekend gemaakt dat er nog twee nieuwe rondes komen, met nieuwe kansen, voor ontwerpers, speelnatuur en - vooral - de spelende kinderen! 

Lees verder » (doc-bestand)

26 augustus 2009
Ontwikkeling van het wij-gevoel

Niet zo ver over de grens, in de heuvels aan de zuidoostkant van de stad Keulen, in Rösrath, vond in de laatste week van de maand juli 2009 de traditionele jaarlijkse bijeenkomst van de BaseG (Bundesarbeitsgemeinschaft selbstverwaltete Gartenbaubetriebe, zeg maar de Landelijke Werkgroep Autonome Hoveniersbedrijven) plaats.
Met zeer veel belangstelling volgen wij, sinds hun onvergetelijke werkweek in 2002 in Rotterdam de projecten van dit unieke, losse verbond van hoveniers, tuinontwerpers, kunstenaars en ambachtslui. Tientallen enthousiaste vakmensen voegden toen aan de ondertussen niet alleen in vakkringen befaamde Speeldernis een beslissende impuls, een extra dimensie toe. Hun drijfveer sinds de oprichting in 1986: de ontwikkeling van het wij-gevoel.
Hoe het te kale en saaie terrein van de openbare basisschool van het stadje Rösrath (Gemeinschaftsgrundschule, GGS, een soort Brede school) voor onze ogen werd omgetoverd tot een spannende, avontuurlijke schoolnatuurtuin met fraai reliëf van natuurstenen, een houten klim- en klauterlandschap met zitplatform en uitzicht op de nabije, bosrijke heuvels, aanplant van talloze bomen, struiken en vaste planten, veel creatieve bestrating op paden en pleinen, mooie stenen en houten zitgelegenheden, prachtige mozaïeken… valt werkelijk niet te beschrijven binnen een kort artikel of te illustreren met enkele foto’s. Er zal nog wel eens een gelegenheid komen, om dit met een fotopresentatie of zelfs tijdens een excursie uitvoerig te laten zien.
Adres en meer informatie (later wellicht ook foto’s): GGS Rösrath, Sandweg 13, D-51503 Rösrath, tel. 0049-2205-2612. Informatie: Marit Kasimir, adj. directeur, , www.ggs-roesrath.de en www.baseg.harald-groene.de. Het ZDF begeleidde het hele proces uitvoerig en liet 7, 8 en 9 september in het kader van het programma “Volle Kanne” iedere keer tussen 9.05 en 10.30 uur in drie 5-minuten clips samenvattingen van het bouwproces zien.
GEMEINSCHAFTSGRUNDSCHULE ROESRATH/ BIJ KEULEN (D.)
Sandweg 13
D - 51503 Rösrath
Tel: 0049-2205-2612
ggs.roesrath@t-online.de
www.ggs-roesrath.de


29 juni 2009
Springzaad-driedaagse

Van 19-21 juni kwamen op Texel ca. 40 mensen uit het netwerk van Springzaad bij elkaar om ervaringen en kennis uit te wisselen en (tussendoor) te genieten van de Texelse natuur en natuurlijke speel- en leermogelijkheden.

Lees verder » (doc-bestand)

24 april 2009
Studiedag 8 mei, 11.30-16.00 uur

In samenwerking met CNM Leusden organiseerde Springzaad op 8 mei een studiedag 'Gezond verstand in speelnatuurland' - samen zoeken naar de balans tussen uitdaging en veiligheid van natuurlijke speelaanleidingen.

Lees verder »

21 april 2009
workshop 26 mei + 27 mei

Op de Speeldernis in Rotterdam liet natuurpedagoge Alexandra Schwarzer zien en ervaren hoe je bespeelbare klimconstructies kunt maken. Dit bleek een groot succes! En voor herhaling vatbaar.

Lees verder »

17 oktober 2008
Prijsvraag Groene Speelplek

Wie ontwerpt de meest duurzame en hoogwaardige groene speelplek?

De prijsvraag is uitgeschreven door de stichting Entente Florale Nederland en het Ministerie van LNV.
Het betreft het ontwerpen en realiseren van een kwalitatief hoogwaardige openbare of semi-openbare speelplek. De prijsuitreiking is in oktober 2009.


5 mei 2008
Speelnatuur op De Kleine Aarde

25 en 26 april 2007 is op De Kleine Aarde in een workshop van twee dagen een speellandschap ontstaan, dat als voorbeeld kan dienen voor iedereen die in zijn/haar gemeente, school, kinderdagverblijf iets vergelijkbaars wil realiseren. Stefan Wrobel had in oktober 2005 al een vergelijkbare workshop begeleid in Maastricht. De 'Speelnatuur' is op 24 juni geopend tijdens een studiedag over het thema Speelnatuur.

Lees verder »

22 januari 2008
Geslaagd symposium

Springzaad heeft een enerverend jaar achter de rug. Hoogtepunt was wel het symposium 'Vrij Spel voor natuur en kinderen', op 18 oktober j.l., waar een kleine 200 volwassenen en meer dan 50 kinderen een dag lang konden genieten van lezingen en workshops, ontmoetingen met oude en nieuwe bekenden, lekker eten en drinken en dat alles in de sfeervolle entourage van Kasteel Groeneveld in Baarn. Een cadeautje van het ministerie van LNV (Kasteel en catering) dat 'alleen nog maar' georganiseerd hoefde te worden.  
Achteraf was het zeker alle moeite meer dan waard. De reacties na afloop kunnen we alleen maar als 'hartverwarmend' betitelen. Aan het eind van deze dag werd het gelijknamige boek gepresenteerd. Het was net vers van de drukker. Zelfs wij zelf (als auteurs) hadden het nog niet gezien toen we de eerste exemplaren verlootten onder de symposiumdeelnemers. Voor alle elf aanwezige doelgroepen exemplarisch een boek. In de hoop en de verwachting dat ieder van deze doelgroepen - o.a. ontwerpers, onderwijsmensen, groenambtenaren, kinderopvangmedewerkers, ecologisch hoveniers - in dit boek inspiratie vindt om daadwerkelijk aan de slag te gaan (of enthousiast door te gaan) met het inrichten van natuurrijke en fantasievolle buitenruimtes.

Lees verder » (pdf-bestand)


| |
Vriend of partner worden