#82 Pop-up Zomerfeest – Vuurtje stoken op de langste dag

,

Een echt vuur is magisch voor kinderen en zo passend bij de langste dag en de dagen voor het komende Sint Jansfeest op 24 juni.  We zijn in de warme vuurtijd van de zomer aanbeland. Verras de kinderen en jezelf met broodjes bakken of een appeltje poffen boven een door onszelf aangestoken vuurtje. 

Maak een klein vuur in een vuurkorf of een wat groter vuur in een vuurkuil, tussen de stenen van de vuurplaats in het gras of in een leemoven, waar je ook maar gebruik van kunt maken en afhankelijk hoe groot je ruimte is.

Nodig je vrienden uit en ga met elkaar hout verzamelen en takken snijden voor broodstokken. Koop in de winkel biologisch fruit op pluk met elkaar zomerfruit van de struiken. Laat de kinderen meehelpen en zorg voor allerhande materialen om mee aan de slag te gaan. Hang slingers en kaarspotjes in de bomen voor een feestelijke sfeer.

Lange gesnoeide (hazelaar)takken kunnen door de kinderen met een schilmesje worden ontdaan van hun bast, misschien nog wel versierd met inkepingen en tekens. Vanaf een jaar of acht kunnen kinderen dit prima zelf, met hulp al eerder, afhankelijk van het kind. Leer ze van zich af te snijden. Maak een stompe punt aan de stok om de appel in aluminiumfolie er aan te kunnen prikken. Kinderen kunnen deze op gepaste afstand zelf boven het vuur houden.

Je eigen broodje bakken is misschien nog wel specialer. Kronkel het deeg als een slang van de top van de stok naar beneden. Knijp het goed aan en maak het niet te dik, anders duurt het wel erg lang voordat het gaar is. Het broodje is klaar als het gemakkelijk van de stok af wil.

Zet schalen en manden met zomerfruit neer; aardbeien, rode bessen, frambozen en krenten. Misschien vind je nog net wat vlierbloesem om een lekker smaakje aan het water mee te geven. Laat hiervoor de bloesem een paar uur in een kan water intrekken. Of bak met een bakplaat of oude koekenpan vlierpannenkoekjes boven het vuur, zo heerlijk!

Sluit de avond af door rond het vuur magische sprookjes en verhalen te vertellen, terwijl de zon langzaam ondergaat, de eerste vleermuizen verschijnen en de kaarsjes de kindergezichtjes verlichten… Fijne zomertijd gewenst.

Auteur: Ity Busstra-te Velde