Brede school School-Oost - groene schoolpleinen

Bergen op Zoom

Contactgegevens

  • Kardinaal de Jonglaan 10
  • 4624ES Bergen op Zoom
  • Noord-Brabant
  • Regio: West Brabant
  • 06-2195926

Contactpersoon

  • ,

Over deze speelnatuur locatie

Wat kunnen kinderen hier doen? Hoe ziet het eruit?
School-Oost, met recht een 'groene'school.
Brede school "School-Oost" is met recht een "groene school". Zij zijn de zesde school in Nederland die het traject tot Biologie Plus School aangaat. Een unieke basisschool, waar alle groepen over natuur leren in de praktijk, op het groene schoolplein en in de buurt. Ze hebben in 2003-2004 het landelijk onderscheid gewonnen van de "Groenste school van Nederland". De school heeft een bevlogen NME-werkgrpoep van drie leerkrachten: Mariska Hoeks, Eric Adriaensen en Ingrid de Graaff.

Waarom is deze school zo uniek?
Het schoolplein is een groene oase, voorzien van allerlei verschillende biotopen: een grote natuurlijke vijver, een kikkerpoel, allerlei inheemse planten en bomen, een akkerveldje, een vlindertuin, een wildweide, een houtsingel en een vogelbosje. Voor al deze biotopen zijn educatieve informatieborden ontwikkeld. De NME-werkgroep is een aantal dagen per jaar vrijgeroosterd om NME en praktijklessen in het groene schoolplein goed in te zetten en verder te ontwikkelen. Het belangrijkste doel van natuur- en milieu educatie is het verwerven van vaardigheden en houdingen van leerlingen, die hen in staat stellen een bijdrage te leveren aan een zorgvuldige omgang met natuur en milieu. Respect voor alles wat groeit en bloeit is een houding die doorwerkt in de rest van hun leven! De school wil verwondering meegeven over hun omgeving en ze leren genieten van natuur en milieu. De werkgroep geeft praktische invulling aan hun doelstellingen, door het geschikt maken van de schooltuin voor natuurlijk onderwijs.

De NME-activiteiten zijn gekoppeld aan Piramide bij groep 1 en 2. In de middenbouw en bovenbouw zijn deze gekoppeld aan de biologie-methode. Ook techniek komt aan bod met tweemaal per jaar een praktijkochtend techniek in alle groepen en voor de groepen 6 t/m 8 een chemieshow, die om het jaar gegeven wordt.

Vanaf september 2012 betrekt de school ook hun brede school partners (kinderopvang Mammalou en peuterspeelzaal "'t Kwetternest") bij hun groene aanpak en daardoor begint hun natuuronderwijs middels de Proeftuin al vanaf twee jaar.

De NME-coördinatoren nemen deel aan een gemeentelijke werkgroep met daarin o.a. het Brabants Landschap i.v.m. de ontwikkeling van MEC "Groene poorten". In overleg met de Stuurgroep Brabantse Wal wordt verder overleg gevoerd over het Milieu Educatief Centrum en zij geven ondersteunend advies in ontwikkelend lesmateriaal.

School-Oost is een "unieke"groene basisschool die andere leerkrachten kan inspireren om ook een groen schoolplein in te gaan richten en deze daadwerkelijk in te zetten voor praktijklessen natuur- en milieu.

Zij gaan het 3-jarige traject Biologie Plus aan als zesde school van Nederland, wat de natuur- en milieuaanpak van school-Oost zal stimuleren in de toekomst.
Ligt in Bergen op Zoom-Oost.
Is alleen toegankelijk voor groepen op afspraak.

Informatie voor bezoekers

  • Toilet:
  • Leeftijdsgroep:

Achtergrondinformatie