Jenaplanschool De Bijenkorf - groene schoolpleinen

Assendelft

Contactgegevens

 • Saenredamstraat 36
 • 1566 KM Assendelft
 • Noord-Holland
 • Regio: Noord Holland Noord
 • 075-6284077

Contactpersoon

Over deze speelnatuur locatie

Wat kunnen kinderen hier doen? Hoe ziet het eruit?
Bij het ontwerp en bouw van de school zelf, welke vanuit Jenaplanvisie is gebouwd (open bouw) werd meteen meegenomen dat de omgeving van de school groen en natuurlijk mocht zijn. Dit werd belangrijk bevonden voor de ontwikkeling van het kind. Het hoofd van de school had in die tijd een vooruitstrevende visie op het gebied van natuur en milieu zoals,
Het scheiden van afval
Verantwoorde voeding
En de manier van omgang met elkaar
Een school met groen omgeven, daar is altijd veel te beleven

Elementen van de buitenruimte
Kleuterplein: Kruipdoor-sluipdoor bosjes en bomen, waterpartij, grote zandbak, meerdere speeltoestellen en attributen. Midden- bovenbouw: Natuurtuin met insectenhotel, takkenril, en vijver, grote ronde schommel en klimrek, stuk betegeld plein, verschillende zitplekken, rondom school veel bomen, fruitbomen, struiken, hagen en gras. Achter de school gelegen een groot volkstuincomplex met aan de school gekoppelde schoolmoestuin en kindertuinen.

Is het plein ook toegankelijk voor kinderen uit de buurt?
Helaas moest de school voorzien worden van een hekwerk (welke we, zoveel mogelijk, hebben weggewerkt met hagen) om vandalisme via handhaving tegen te kunnen gaan.

Wie doet onderhoud en beheer op deze plek?
Door de school zelf en haar vrienden, wordt financieel ondersteund door Agora.

Deze plek is bijzonder, want: We zijn trots op onze gehele groene omgeving, maar vooral op de natuurtuin waar kinderen heerlijk de natuur kunnen ontdekken en beleven en even weg van de verplichtingen. En uiteraard op onze schoolmoestuin, hier leren de kinderen spelenderwijs wat de aarde ons te bieden heeft en dat de worteltjes niet alleen uit de supermarkt vandaan komen. Dmv. de thema’s die we ze aanbieden leren ze het hele proces van zaaien en kiemen tot oogsten en verkoop hiervan in onze eigen schooltuinwinkel.

Hoeveel en welke kinderen spelen er?
In de pauzes zijn alle kinderen tegelijk buiten. Dit zijn 277 kinderen.

Is het plein voor spelen en/of leren?
Ons groene schoolplein wordt buiten de pauzes tevens gebruikt voor lessen zoals; rekenen, natuur, moes tuinieren, gym en voor kinderen die het nodig hebben even vrij te zijn in de buitenlucht en –omgeving. Dit wordt door alle groepen benut. De BSO en BSA maakt gebruik van de schoolmoestuin.

Informatie voor bezoekers

 • Toilet:
 • Leeftijdsgroep:

Achtergrondinformatie

 • Oppervlakte: De oppervlakte van het schoolplein is 3600m2 waarvan 80 a 90% groen is. Dit is incl. natuurtuin.
 • Geopend op 1976
 • Groen: Tijdens de bouw al en per 2007 is de natuurtuin ontworpen en aangelegd door Marjolijn de Jong
 • Ontworpen / aangelegd door: Van Aalderen en Daalder ism de werkgroep binnen- en buitengebeuren deze bestaat o.a. uit ouders en kinderen Bouwbedrijf Timmerman en Neelen uit Krommenie