Openbare basisschool De Bundeling - groene schoolpleinen

Bunde

Contactgegevens

  • Lindenlaan 75
  • 6241 BB Bunde
  • Limburg
  • Regio: Zuid Limburg

Contactpersoon

  • , beheerder

Over deze speelnatuur locatie

Klimmen op boomstammen

Wat kunnen kinderen hier doen? Hoe ziet het eruit?
De Bundeling, Bunde
Natuurspeelplaats Lindenlaan te Bunde (OBS De Bundeling en kinderopvang De Kleine Burcht). Op het terrein zijn allerlei spelen mogelijk. Fantasie- en rollenspelen (bijv. jagertje spelen), kliederen met mergel, klei en water: "koken" en "ingenieurswerk". Hutjes bouwen van steen en takken. Hoewel hier dagelijks grote groepen kinderen gebruik van maken is er, mede door de gevarieerde aanleg, soortenrijke natuur aanwezig die ook voor educatieve doelen gebruikt wordt.

Om te zorgen dat de kindernatuurtuin zich jaarlijks blijft ontwikkelen (want zo’n tuin is nooit klaar), heeft de school een werkgroep opgezet met leerkrachten en actieve ‘tuin-ouders’. Die werkgroep beheert feitelijk de kindernatuurtuin. Een paar keer per jaar komt de werkgroep bij elkaar en maakt dan plannen voor wat ze in welke periode gaan aanpakken.”
Twee keer per jaar organiseren zij een natuurtuinmiddag. Dan zijn alle kinderen van de school bezig met de kindernatuurtuin. Dat varieert van hout hakken (met echte bijlen) tot het ‘insectenhotel’ opnieuw vullen en greppeltjes graven, zodat het ontkoppelde regenwater van het dak weer goed door de natuurtuin kan stromen.
De natuurspeelplaats en/of kindernatuurtuin van De Bundeling bestaat al sinds 2006. Het team wilde meer dan alleen een terrein met tegels. Buiten de bewegingsuitdaging en de ontwikkeling van de motoriek biedt hun kindernatuurtuin zoveel meer. Het is een uitdagende plek waar kinderen op veel verschillende manieren tot leren komen. Kinderen gaan op pad met een loep en leren allerlei planten en insecten te identificeren, ze schrijven er gedichten, ze leren samenwerken, plannen en organiseren, maken geulen en bouwen dijkjes zodat de tuin verder kan groeien. Vanuit een project, bouwden kinderen uit groep 7 en 8 in 2016 een prehistorisch huis met allerlei natuurlijke materialen. In datzelfde jaar is een start gemaakt met een eigen moestuin. Zo leert iedereen over het proces van zaadje tot plantje, maar ook wat er voor nodig is en hoe belangrijk het is om zuinig op de natuur te zijn. De geleerde stof wordt in de praktijk getoetst en toegepast, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, tijd of techniek. Kortom: een uitstekende plek voor plezier, spelenderwijs en ervaringsgericht leren!

Deze plek is bijzonder, want: De Bundeling, Bunde De natuurspeelplaats en/of kindernatuurtuin van De Bundeling bestaat al sinds 2006. Het team wilde meer dan alleen een terrein met tegels. Buiten de bewegingsuitdaging en de ontwikkeling van de motoriek biedt hun kindernatuurtuin zoveel meer. Het is een uitdagende plek waar kinderen op veel verschillende manieren tot leren komen. Kinderen gaan op pad met een loep en leren allerlei planten en insecten te identificeren, ze schrijven er gedichten, ze leren samenwerken, plannen en organiseren, maken geulen en bouwen dijkjes zodat de tuin verder kan groeien. Vanuit een project, bouwden kinderen uit groep 7 en 8 in 2016 een prehistorisch huis met allerlei natuurlijke materialen. In datzelfde jaar is een start gemaakt met een eigen moestuin. Zo leert iedereen over het proces van zaadje tot plantje, maar ook wat er voor nodig is en hoe belangrijk het is om zuinig op de natuur te zijn. De geleerde stof wordt in de praktijk getoetst en toegepast, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, tijd of techniek. Kortom: een uitstekende plek voor plezier, spelenderwijs en ervaringsgericht leren! https://www.facebook.com/pg/Bundeling/photos/?tab=album&album_id=872874566060768

Informatie voor bezoekers

  • Toegang voor minder-validen? ja

Achtergrondinformatie