Speelbos 't Laer - speelbossen/speelpolders

Laren

Contactgegevens

  • Goois Natuurreservaat
  • Oude Postweg 1
  • - Laren
  • Noord-Holland
  • Regio: Amersfoort en omgeving
  • Routetip: Op 10 minuten loopafstand ligt bushalte de Heidebloem. Op 12 minuten fietsafstand ligt station Hilversum. Het Speelbos ’t Laer ligt aan de Oude Postweg 1 te Laren. Te bereiken via de Weg over Anna’s Hoeve. Komend vanuit Hilversum moet net voor het viaduct van de A27 linksaf gegaan worden. Na 800 meter ligt het Speelbos dan aan de linkerkant. Komend vanuit Amsterdam, Laren, Amersfoort kan het beste via de A1 afslag 10 (Baarn) gereden worden. Na deze afslag rechtsaf de Zandheuvelweg naar Hilversum volgen, onder het viaduct A27 doorrijden en dan meteen de eerste weg rechts. Na 800 meter ligt het Speelbos dan aan de linkerkant. (tekst: IVN Gooi en omstreken).
  • Website
  • https://www.facebook.com/pages/Speelbos%20't%20Laer/416268128419782/

Contactpersoon

Over deze speelnatuur locatie

Vlak langs autosnelweg A27 ligt speelbos ’t Laer. ’t Laer is een speelbos waar kinderen vooral uit creativiteit mogen putten, er staan namelijk weinig speeltoestellen en er is vooral gewerkt met speelaanleidingen. Het is open eiken-berkenbos wat kenmerkend is voor het lokale landschap en heeft dus een heel overzichtelijk en open gevoel. Maar om het iets mysterieuzer te maken voor de kinderen is er veel met reliëf gewerkt.

Holle weg
Op deze foto is goed het open karakter van het speelbos te zien.
Hier is te zien dat er goed gebruikt wordt gemaakt van de speelaanleiding om hutten te bouwen.
De waterspeelplaats.
De waterspeelplaats en omgeving.
De metallofoon.
De vogelkijkmuur, door zaagsnedes in de stammen kan je beschut vogels kijken.
Educatief bord bij vogelkijkmuur.
Andere speelaanleiding die goed benut wordt.
Boomstammenpad.
Zéér uitgebreide hut.
Open karakter speelbos.
Hoofdingang speelbos, het speelbos heeft twee ingangen.

Elementen van de buitenruimte
Er zijn diverse elementen te vinden in het speelbos. Het belangrijkste landschappelijke element is reliëf, dit helpt het open karakter van het bos iets geslotener en mysterieuzer maken. Speelelementen zijn de vele aanleidingen tot hutten bouwen doormiddel van het omhalen van bomen en deze dan over holle wegen heen te leggen. Daarnaast zijn er een aantal speeltoestellen; namelijk een voetbalcourt, een waterspeelplaats, een metallofoon (Hans van Dorp, 2014) en een boomstammenpad. (De waterpomp is te gebruiken in de periode april-oktober.) Er is een ook een educatief element in de vorm van een vogelkijkmuur.

Op welke manier en hoe vaak wordt de speelplek gebruikt?
Het gebruik is zéér intensief, vooral tijdens de zomermaanden. tienduizenden schoolkinderen komen vanuit Amsterdam spelen in het speelbos. Daarom wordt dat sinds 2014 gereguleerd.

Wie doet onderhoud en beheer op deze plek?
Het beheer wordt gedaan door vrijwilligers en Paul van Eerd, Buro Buitenruimte.

Informatie voor bezoekers

  • Openingstijden: Het speelbos is altijd open. Officieel tussen zonsopgang en zonsondergang.
  • Entreekosten: Er wordt geen entree gevraagd, donaties zijn altijd welkom.
  • Parkeerplaats: Er is een parkeerplaats aanwezig.
  • Toilet: toilet alleen toegankelijk tijdens openingstijden
  • Horeca: Betreffende het toilet: er is een dixi aanwezig tijdens de zomermaanden (april-oktober). Er is geen horeca aanwezig, er is een wel een nabij gelegen verblijfsaccomodatie die te boeken is.
  • Leeftijdsgroep: De speelplek is geschikt van jong tot oud. Maar is ingericht op kinderen van 4 tot 14 jaar oud.
  • Doelgroepen: Elk kind is welkom en wordt uitgedaagd om lekker creatief te gaan spelen en kan dan de mooiste hutten bouwen!
  • Toegang voor minder-validen? ja
  • Is de speellocatie omheind? Deze locatie is volledig omheind.
  • Ligt de speellocatie in/bij een natuurgebied? Zuiderheide

Achtergrondinformatie

  • Oppervlakte: Ruim 2 hectare.
  • Geopend op Het speelbos is geopend op 15 juni 2012
  • Groen: Er is voornamelijk speelgroen en beleefgroen aanwezig, in de vorm van oude eiken en in mindere mate struikgewas. In de zomer kan het een groene oase zijn.
  • Ontworpen / aangelegd door: Het ontwerp is gemaakt door Paul van Eerd, Buro Buitenruimte. Aanleg is gedaan door Paul van Eerd, Buro Buitenruimte, vrijwilligers. En ook medewerkers van Goois Natuurreservaat.