NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Speelnatuur per provincie

VRIJE SCHOOL WIDAR
Merwedestraat 41
Groningen
050-5251663

http://www.widarvrijeschool.nl

Postadres: Postbus 598, 9700 AN Groningen

Fotoalbum »

Van de zeer informatieve website 

"Het begon in december 2007: Tineke van Hessen was ecologisch hovenier in opleiding met als specialisatie natuurspeelplaatsen en vroeg of een natuurspeelplaats niet echt iets voor onze vrije school zou zijn. Zij zou wat ervaring op kunnen doen, en wij konden van haar kennis gebruik maken. Het team was enthousiast, en zo begon een lang traject…

Er werd een werkgroep opgericht. Wensen van kinderen, leerkrachten, naschoolse opvang, en ouders werden geïnventariseerd. De werkgroep bracht werkbezoeken aan bestaande natuurspeelplaatsen, en er was overleg met natuurorganisaties. De gemeente Groningen was vanaf het eerste moment een enthousiaste en zeer coöperatieve partner. De buurt werd bij de plannen betrokken.

In het voorjaar van 2009 hadden de kinderen een ontwerpweek met Ger de Wilde van “Omgeefmij” om speelvoorzieningen te ontwerpen.

In het voorjaar van 2010 was de eerste ontwerpschets klaar.

In de aanloopfase werden voor de school al bolletjes geplant, wilde bloemen gezaaid en fruitbomen geplant. De fruitbomen waren een schenking van de Milieufederatie.


De kinderen, ouders en leerkrachten hebben van november 2009 tot juni 2010 met zeer uiteenlopende acties 16.000 euro ingezameld. De gemeente gaf ruim subsidie, en de SKSG deed een schenking. In de zomer van 2010 was het definitieve ontwerp klaar. In november 2010 begon de aanleg van de Widartuin, door ‘de Natuurtuin’, een ecologisch hoveniersbedrijf in Haren. De aanleg liep flinke vertraging op door een vroeg invallende en langdurige vorstperiode.


In juni 2011 werd met de bouw van de speelvoorzieningen van ‘Omgeefmij’ de aanleg van de Widartuin voltooid.

 

Spelen
We hebben een speelplaats waar kinderen met verschillende temperamenten plezierig kunnen spelen:
Zo is het voor veel kinderen fijn op de speelplaats flink te kunnen bewegen, en hebben we dat bij de Widartuin zo gevarieerd en uitdagend mogelijk gecreëerd:

De speelaanleidingen die er op het oude plein waren hebben we behouden: de duikelrekken, de schommels, de evenwichtbalk en de basketbalpalen. Daarnaast is een groot plein behouden om bijvoorbeeld te rennen, skaten en eenwieleren. De Widartuin heeft eilandjes en een verhard paadje om dit ook over leuke weggetjes te kunnen doen.


Daarnaast zijn er veel nieuwe bewegingsmogelijkheden gecreëerd: er zit veel reliëf in het plein, en op deze stapelmuurtjes, het amfitheater, de speelheuvels met trappetjes en de boomstammen kan veel geklommen, gesprongen en gebalanceerd worden.
Door het ophogen van stoeptegels bij de ingangen van het grote plein kan hier bij vorst gegleden of geschaatst worden op een opgespoten ijsbaan.
De nieuwe speelvoorzieningen hebben een doorloop, een schommel heeft dat bijvoorbeeld niet, daarop blijven kinderen vaak lang zitten. Maar op de speelheuvel met trappetjes en een glijbaan, en over de touwbrug kan een stroom kinderen doorlopend spelen. Er is in een hoek van het plein een goed afgeschermde pannavoetbalhoek, een grote wens van veel jongens.

Maar niet alle kinderen willen op de speelplaats veel bewegen, er zijn ook kinderen die juist behoefte hebben aan rust en zich alleen of met een klein groepje willen terugtrekken: voor hen is er een grote zandbak en zijn er mooie plekjes bij bomen, struiken en bloeiende planten. Ook zijn er genoeg verstopplekjes, en kunnen als de struiken volgroeid zijn struikhuisjes ontstaan. Voor kinderen die uitdaging zoeken komt er een groot klimobject, en er zijn spannende kronkelpaadjes achter de heuvels en struinbosjes (...)".  « terug naar het overzicht met speelnatuur

| |
Vriend of partner worden