NederlandsEnglish
Springzaad
  Home | Sitemap | Contact | Mijn Springzaad  
meer ruimte voor natuur en kinderen
Springzaad
meer ruimte voor natuur en kinderen

Vriend of partner worden

Speelnatuur per provincie

PETER PETERSENSCHOOL
Rummerinkhof 6B
9751 SL Haren
050-5350566


Fotoalbum »

Peter Petersenschool

Het “kleine plein” is het speelplein van de kleuters, maar in de pauzes ook van de midden- en bovenbouwers. Dit plein ligt achter de school en is omgeven door een beukenhaag en een bomenwal. Een groene omgeving dus, maar voor de kinderen was er weinig groen om mee te spelen.

Leerkrachten en ouders wilden dit gezamenlijk veranderen. We wilden een plein waar in en met natuur kon worden gespeeld en dat aan zou zetten tot gevarieerd spel. Een plein dat de fantasie van kinderen zou prikkelen en niet zou invullen. Net zoals het Jenaplanonderwijs zelf.
In februari 2009 zijn de eerste ideeën op papier gezet. In oktober 2009 ging de schop de grond in. En de officiële opening vond plaats in september 2010.

Het 'Kleine Plein'
Centraal op het plein ligt een heuvel van 1,70 m hoog en 13 meter lang, gekruld om de al aanwezige ontwateringskuil. Op de heuvel staan palissaden in de vorm van twee halve cirkels. Er is een helling om van af te rollen en te rennen. De heuvel kan aan één zijde over grote zwerfstenen beklommen worden door een zee van bloemen. Door de heuvel loopt een kruipbuis. De ingang is versierd met een prachtig mozaïek gebaseerd op tekeningen van bovenbouwers. Aan de kopse kant van de heuvel ligt de zandbak tegen de helling op, omdat spelen op een zandheuvel nog leuker is dan spelen in een zandbak. Naast de zandbak staat een waterpomp. Uniek is dat is dit systeem werkt op het drainagewater uit de zandbak en de heuvel.
Verder is er een struikenhoek met kleine doorsluippaadjes. Een huttenhoek waar kinderen zelf met losse takken hutten kunnen bouwen. Een bloemenweide, een wilgentenenhut en een nestschommel. De bestrating is opnieuw gelegd en verfraaid met bloemmotief en hinkelbaan. De strook langs de boomwal is ingeplant met (inheemse) bos- en bosrandplanten. Een groepje bovenbouwers heeft de toegang ingericht met een prachtig “ schattenpad”.

Samen met ouders
Het bijzondere aan ons project is dat we de aanleg grotendeels als ouders zelf hebben uitgevoerd van ontwerp tot aanleg. Voor het grondverzet hebben we gebruik gemaakt van een loonwerkerbedrijf en voor de gecertificeerde speelelementen van een hoveniersbedrijf. We hebben er hard maar ook gezellig met z’n allen aan gewerkt.

De Ontdektuin
Naast de lokalen ligt sinds 2004 in een smalle strook: de ontdektuin. De tuin is bedoeld om zelfstandig op zoek te gaan naar planten en beestjes. Maar ook om te genieten, te schilderen, te picknicken, te plukken of te kletsen.
In de ontdektuin staan veel verschillende soorten planten (tuin- en wilde soorten). Er is een klein vijvertje voor de waterbeestjes, een liggende boomstronk voor kriebelbeestjes, een mini-moestuin met elk jaar een ander gewas, een appelboom voor de appeltaart, frambozen en een composthoop.
Daarnaast zijn er ook nog picknicktafels om na de kookles de zelf bereidde maaltijd op te eten, een “chill-kuil” op aandringen van de leerlingenraad en een mini-amfitheater.

 

Als je het wilt komen bekijken, graag even van tevoren bellen voor een afspraak.« terug naar het overzicht met speelnatuur

| |
Vriend of partner worden