Springzaad
Drenthe
Springzaad
Drenthe

Vriend of partner worden

Speelnatuurkaart Drenthe

VRIJE SCHOOL ASSEN
Tuinstraat 1
9404KK Assen
0592 309105

vrijescholenathena.nl/scholen/vrijeschool-de-es/

Fotoalbum »

Vrije school de Es

Zoals bij vele basisscholen lag om de school een groot tegelveld. Er was voldoende ruimte om te rennen en met karretjes over het plein te racen. Door de inrichting van het plein werd er eigenlijk niet meer gedaan dan dat, rennen en racen.

Een groen schoolplein echter, biedt een natuurlijke omgeving en daagt uit om anders te spelen: rennen, klimmen, klauteren, verstoppen, afzonderen, kruipen, ontdekken, ruiken, voelen, horen. Dat betekent dus heuveltjes, paadjes tussen struiken door, stenen en stammen om op te klimmen, planten om aan te voelen, ruiken  en misschien zelfs van te proeven….

 

Het plein is altijd onderhouden door een groep ouders, de Tuingroep van de school. Een aantal ouders uit de Tuingroep namen het initiatief om, in samenspraak met de leerkrachten, een ontwerp te maken voor een groen en uitdagend schoolplein.

 

Vanuit de leerkrachten en leerlingen is er een wensenlijst ontstaan. Met deze wensen als leidraad hebben de initiërende ouders een ontwerp gemaakt en dit ontwerp (met een globale begroting) voorgelegd aan het bestuur. Na goedkeuring is een hovenier gezocht, die het project samen met de inzet van vele ouders heeft uitgevoerd (Buitenwerk Tuininrichting). In drie maanden was het plein getransformeerd van tegelwoestijn naar een groen schoolplein. Een goede afstemming tussen alle betrokken was daarbij essentieel.

Tijdens de werkzaamheden konden de kinderen op een klein deel van het plein terecht of werd uitgeweken naar het park aan de overkant van de straat. Op bepaalde momenten konden de kinderen ook zelf mee helpen, met tegels wippen bijvoorbeeld, of houtsnippers kruien.

De kinderen spelen nu bijna twee jaar op het nieuwe plein en hun spel is anders geworden. Precies wat we voor ogen hadden. De eerste drie maanden gebeurden er opvallend veel ongelukjes met kneuzingen, schaafwonden en twee gebroken armen tot gevolg. De kinderen moesten in een andere gewoonte komen. Niet meer vliegend de klas uit en alleen maar rennen, maar de bomen en de muurtjes die nu op het plein staan, leren kennen. Opvallend genoeg is ook het geluid anders geworden. Minder gillende kinderen.

 

De Vrijeschool is blij met de fysieke verandering van het plein en de positieve effecten die het heeft op de kinderen. Het plein past bij de visie van de school.

Naast een uitdagende groene omgeving is het tevens een mooi decor voor de jaarfeesten en markten die we buiten houden.

 

Een dergelijk plein vraagt wel meer onderhoud. Te denken valt aan jaarlijks boomschors aanvullen, zand verschonen, borders met planten bijhouden. Nog steeds is een groep ouders actief in de Tuingroep. Met plezier werken ze eens in de maand op zaterdagochtend met elkaar op het schoolplein. Het is een plein voor de gehele schoolgemeenschap geworden.

 

Tonneke Eissens, Directeur

 

Contactpersoon: Pauline Leene (ouder binnen de Tuingroep), Hoveniersbedrijf de Wilgenhut

 


« terug naar het overzicht met speelnatuur

| |
Vriend of partner worden