Springzaad
West-Brabant
Springzaad
West-Brabant

Vriend of partner worden
KrachtigBuiten

Speelnatuurkaart West-Brabant

HET KLAUTERWOUD
Fianestraat 21
4617 RA Bergen op Zoom
http://www.brabantslandschap.nl/ontdek-de-natuur/infocentra/bezoekerscentrum-de-kraaijenberg

Tussen Bergen op Zoom en Hoogerheide, aangegeven vanaf de weg met aanduidingen 'De Kraaijenberg'
Openingstijden: op woensdag en zondag van 12.00-16.00 uur (in de winter alleen op zondag)

Fotoalbum »

Bezoekerscentrum met z'n indrukwekkende uitkijktoren.

Ongeveer 30 jaar geleden maakte Leo als leerkracht van het basisonderwijs een lesbrief over de Kraaijenberg en over de natuur daaromheen. Nu is "De Kraaijenberg" een bezoekerscentrum met ruim 7000 bezoekers per jaar. Kinderen komen er graag vanwege het uitdagende karakter van het gebied, ze rennen het pad op en kunnen volop uit de voeten in het omliggende grasveld terrein.

 

Het bezoekerscentrum is uniek om zijn indrukwekkende uitkijktoren die bovenop een hoog stuifmeelgebied op de Brabantse Wal staat, waarop je een schitterend uitzicht hebt tot in Zeeland toe. Het bezoekerscentrum heeft wisselende exposities over planten en dieren op en rond het natuurgebied de Markiezaat. Op de dag dat Leo me ontving werd de laatste hand gelegd aan de wisselexpositie: "De Oosterschelde (onderwater!) in vier seizoenen". Je kunt een insectentuin en een nestkastenwand bekijken en langs het witte paaltjes pad een route wandelen naar de vogelkijkhut. Er zijn ook wandel- en fietstochten te downloaden van hun website. Een ideale plek voor natuur- en milieueducatie. 

 

Het bezoekerscentrum heeft wisselende exposities over planten en dieren op en rond het natuurgebied Markiezaat. Dit ligt ten zuidwesten van Bergen op Zoom en is aangewezen als Natura 2000 gebied. Binnen dit gebied de Markiezaat neemt het Markiezaatmeer het grootste deel van het gebied in. Dit meer stond vroeger in verbinding met de Oosterschelde. Aan de oevers van het meer zijn moerassen, riet en wilgenbosschages te vinden. Het gebied is vooral bijzonder doordat er veel (zeldzame) vogelsoorten te zien zijn, bijvoorbeeld de lepelaar, de dodaars, de grauwe gans, de wintertaling, de strandplevier en de kluut. 

Het Markiezaatsmeer is een van de rijkste vogelgebieden van Nederland en zelfs heel Europa.

 

Ook worden er maandelijks diverse activiteiten voor alle leeftijden georganiseerd, mede dankzij een groot team enthousiaste vrijwilligers in nauwe samenwerking met IVN Groene Zoom en vogelwerkgroep Bergen op Zoom. 

 

Op de zolder van het bezoekerscentrum is een DVD te bekijken met mooie beelden van planten en dieren die je niet zo snel in het open veld ziet, kortom een bezoek is het meer dan waard!« terug naar het overzicht met speelnatuur

| |
Vriend of partner worden