Springzaad
Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen)
Springzaad
Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen)

Vriend of partner worden
landelijke Facebook Springzaad
op de hoogte blijven?
zoek op maand
zoek op onderwerp
 
sluiten

Blijf op de hoogte van nieuwe blogs

Ik wil graag via email op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog geschreven wordt door Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen).
Naam:
E-mail adres:
E-mail adres:
 
sluiten

Blogs van Stedendriehoek (Deventer Apeldoorn Zutphen) op onderwerp


Blog uit Stedendriehoek

23 mei 2013

Speeltuin De Zandweerd vergroent

Maquette van de kinderen

Speeltuin de Zandweerd is een grote traditionele speeltuin met veel speeltoestellen en een sportveld midden in de wijk Zandweerd in Deventer. In 2012 werd door het bestuur van de speeltuinvereniging het plan opgevat om de speeltuin te gaan vergroenen. Hier was een praktische reden voor. Op warme zomerdagen was het in de speeltuin zo warm dat er niet gespeeld werd.

 

Begin 2012 is een Werkgroep Vergroening in het leven geroepen, die de taak kreeg om allerlei ideeën uit te werken tot een concreet plan. Het bestuur wilde graag dat het speelterrein een parkachtig karakter zou krijgen. Daarnaast moest de beplanting ook voor dieren aantrekkelijk zijn. Verder wilde het bestuur graag dat er een waterspeelplaats gerealiseerd zou worden. 


Ontwerp je eigen speeltuin

Tijdens de burendag in september 2012 heeft de werkgroep een workshop ‘Ontwerp je eigen speeltuin’ georganiseerd voor de kinderen. Hierdoor werd duidelijk wat de wensen van de kinderen waren. Deze wensen werden meegenomen bij de uitwerking van het plan.

 

Twee lindes als poortwachters

Het is nu 1 jaar later en er is al veel gebeurd. De werkgroep heeft ervoor gekozen om in het beplantingsplan boomsoorten te gebruiken die iets extra’s te bieden hebben voor kinderen en voor de natuur. Zo bestaat het bomenlaantje uit verschillende notenbomen (Tamme kastanje, Walnoot en Turkse hazelaar) en als poortwachters werd gekozen voor twee lindes die aantrekkelijk zijn voor bijen en hommels.

 

In de winter werd er een boomplantdag georganiseerd en gingen de eerste bomen de grond in: de notenbomen langs het hoofdpad en twee lindes bij een van de ingangen.

 

Boomfeestdag

Eind maart werd de boomfeestdag, die in Deventer iedere keer ergens anders gevierd wordt, ook hier in de speeltuin gehouden. Behalve veel bomen die goed schaduw geven, en die aantrekkelijk zijn voor ‘beestjes’ zijn er toen ook veel eetbare soorten aangeplant: een kleine boomgaard met appel- en perenbomen, rode- zwarte- en witte bessen, frambozen en bramen. Voor de vogels kwam er een hoek met allerlei vruchtdragende struiken. De bomenlaan werd verder uitgebreid met notenbomen. Er werd een mooie beukenhaag geplant tegen het hek van de BSO en een strook met geurende rozen langs het hek naast de hoofdingang.

 

Ook werd er alvast een boom geplant die over enkele jaren gebruikt kan worden als klimboom, met lage takken dus, en die t.z.t. een klimtoestel kan vervangen zodra die is afgeschreven. Rondom het centrale plein zijn drie rode esdoorns geplant zodat het plein is omgedoopt tot het ‘rode plein’. De speeltuin is nu 20 bomen en heel wat struiken en hagen rijker!

 

Chips in de hut

Op de boomfeestdag is er ook een huttenbouwmiddag georganiseerd. Kinderen van de BSO en kinderen uit de wijk hebben onder begeleiding twee hutten gebouwd en een begin gemaakt met de takkenril die t.z.t. als afscheiding van de huttenbouwplaats en als opslag voor de takken dient. Knotwilgen rondom de huttenbouwplaats zullen ervoor zorgen dat er altijd voldoende bouwmateriaal voorhanden is. In de dagen na de huttenbouwmiddag zagen we veel kinderen terugkomen om steeds weer nieuwe constructies van takken te maken. Er werden zelfs zakken chips en flesjes drinken meegenomen naar de zelfgebouwde onderkomens.

 

We hopen nu dat snel een begin gemaakt kan worden met de aanleg van de waterspeelplaats. Er zijn al wat materialen, hulp en een klein geldbedrag beschikbaar!

 

Artikel: Wencke Habermann

 

Meer informatie over de speeltuin vind je op www.speeltuindezandweerd.nl.Reageer

E-mail adres:


| |
Vriend of partner worden