#79 Nieuwe partner: De Schoolpleinvergroeners
Auteurs: Pam Post en Tjitske Westra (de Schoolpleinvergroeners)
Even voorstellen….
De Schoolpleinvergroeners hebben een enorme berg aan kennis die wij graag met onze collega’s van Springzaad delen. Naast de wetenschappelijke onderbouwing van de voordelen van groene buitenruimtes, hebben wij tevens veel kennis en ervaring op het specifieke gebied van schoolpleinen.
Wat past bij de psychomotorische ontwikkeling van welke leeftijdsgroep? Hoe kun je een schoolplein laten aansluiten bij de pedagogische en didactische visie van een specifieke school? Hoe ontwerp je een groen schoolplein dat voor de leerkrachten ook praktisch houdbaar is en blijft? Aan welke veiligheidseisen moet zo’n speelplaats voldoen? Allemaal vragen waar wij in kunnen bijstaan.
De Schoolpleinvergroeners maken de grijze buitenruimte van basisscholen, kinderdagverblijven en bso’s inspirerend en uitdagend groen. Onze missie is een generatie op te laten groeien met dynamische groene pleinen, die uitdagen, inspireren en leren. Natuur is dynamisch, natuur in inspirerend en van natuur kan je leren. Wat is het fantastisch om kinderen vanaf jonge leeftijd de voordelen van natuur en de noodzaak tot het behoud van natuur te laten ervaren.
Door verstedelijking verdwijnt er steeds meer groen. Onderzoek wijst uit dat groene schoolpleinen enorm veel cognitieve en psychologische voordelen hebben voor kind en leerkracht. Kinderen laten op een groen schoolplein meer pro-sociaal gedrag zien en presteren beter op cognitieve taken nadat zij buiten hebben gespeeld op een groen schoolplein. Kinderen spelen creatiever; spelen hun eigen spel en waarderen hun school meer.
Een groen schoolplein levert kind, leerkracht en school veel op. Maar de aanleg van een groen schoolplein kan ook lastig zijn. Een schoolplein wordt intensief gebruikt. In onderzoek naar de houdbaarheid van groene schoolpleinen hebben de Schoolpleinvergroeners gekeken naar een 50tal scholen. Sommige van deze pleinen waren prachtig ontworpen maar niet houdbaar voor een plek die zo intensief gebruikt wordt als een schoolplein. Andere scholen claimden een groen schoolplein te hebben maar het bleek in de praktijk wat lavendel te zijn tussen grijze tegels het groene deel bestond uit kunstgras.
De Schoolpleinvergroeners zien zichzelf als een partner van de school en werken samen met scholen in de financiële haalbaarheid en praktische houdbaarheid van een groen schoolplein. Dit vergt elke keer weer kennis en onderzoek naar de specifieke school. Want wat houdbaar is op de ene school, is niet per definitie houdbaar op de andere school. Alles heeft te maken met de ligging, de populatie en helaas met geld. Door als partner van de school te denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen en oplossingen in plaats van problemen, zoeken wij keer op keer naar een combinatie van letterlijk en figuurlijk groen, natuur en duurzaamheid, die werkt; nu en in de toekomst. Wij werken uitsluitend met duurzame materialen en proberen keer op keer om schoolpleinen te maken die passen bij de school. Onze ontwerpen zijn pedagogisch en didactisch onderbouwd en maken het schoolplein een verlengstuk van de klas.
Buiten spelen wordt buiten leren!
De Schoolpleinvergroeners ontwerpen een groene buitenruimte die uitdaagt tot spelend leren. Hierbij maken wij een unieke combinatie van natuurlijke elementen, beplanting en speeltoestellen die gemaakt zijn vanuit een duurzaam oogpunt.
Doordat wij geschoold zijn als inspecteur Speeltoestellen, hebben wij de kennis van de actuele veiligheidseisen maar kunnen wij ook bijstaan in de jaarlijkse inspectie.
Wij kijken uit naar ons partnerschap met Springzaad. Om collega’s te hebben die dezelfde uitgangspunten hebben, waar wij terecht kunnen voor bijvoorbeeld de praktische aanleg of wat extra expertise, lijkt ons een mooie en vruchtbare insteek.