Workshops Starthulptraject groene schoolpleinen 
voor gemeenten en procesbegeleiders

Overal in het land zie je steeds meer groene schoolpleinen, gelukkig. De meerwaarde van een groen plein heeft zich inmiddels bewezen. Maar er gaat nog wel eens iets verkeerd met ontwerp, aanleg of onderhoud. Gemeenten weten niet precies hoe ze de scholen het beste kunnen ondersteunen. Er zijn (nog) te weinig ontwerpers/hoveniers/schoolleiders/ambtenaren/NME-medewerkers die weten hoe je tot een kwalitatief goed groen schoolplein kan komen. En dat is heel jammer, want als er na een enorme inspanning in geld, energie en tijd  een ‘groen’ plein ligt en het bijvoorbeeld na een half jaar alweer kaal gespeeld is, tja… dan is de teleurstelling groot.

Het Expertisecentrum Groene Schoolpleinen van Stichting Springzaad biedt een (deels online) workshop aan om de start van het traject goed in te zetten, in een samenwerkingsverband tussen gemeenten, scholen en procesbegeleiders. Het is van wezenlijk belang dat scholen goed overdenken waarom ze een groen plein willen hebben en hoe en met wie ze dat het beste kunnen aanpakken. Als de visie goed in elkaar zit, scholen weten wat ze willen, en er een deskundige ontwerper is gekozen, dan komt het in merendeel van de gevallen goed.

Goed voorbeeld is de Werkplaats Groene Schoolpleinen in Amersfoort, waar dit starthulptraject is uitgedacht. Inmiddels wordt het ook toegepast in Rhenen en Harderwijk. Deelnemers aan de workshop krijgen in een eerste online bijeenkomst informatie over dit starthulptraject ‘Van pril idee naar eerste werkdag’. Niet alleen inhoudelijk, maar ook hoe je dit als gemeente kan organiseren en ondersteunen. 

Voor degenen die echt verder willen met het onderwerp, is er een tweede fysieke bijeenkomst op een schoolplein in Amersfoort, bij een school die dit starthulptraject al heeft doorlopen. Hier gaan we de diepte in door met elkaar wat casussen te behandelen, zodat iedereen geïnspireerd en met goede bagage weer verder kan. 

Wat
Informatiebijeenkomst en verdiepende workshop over organiseren starthulptraject voor groene schoolpleinen door gemeenten en procesbegeleiders.

Waarom
Als de school de start van het traject niet goed inzet, ligt een mislukking op de loer.

Voor Wie
Gemeenteambtenaren groen/spelen/onderwijs, procesbegeleiders/ontwerpers speelnatuur, NME-medewerkers, regioconsulenten Springzaad

Wanneer en waar
Online informatiebijeenkomst woe 14 april van 16:00 tot 17:15
Fysieke workshop op schoolplein in Amersfoort op 30 juni van ± 15:00 tot 17:00

Kosten
De eerste online bijeenkomst is gratis.
De tweede fysieke bijeenkomst is voor regioconsulenten van Springzaad gratis, voor partners van Springzaad € 60,- en voor anderen € 75,- ex btw.

Opgeven of meer informatie
Mail info@springzaad.nl  voor deelname aan de workshop op 30 juni

Voorbeeld van het starthulptraject zoals ontwikkeld voor de gemeente Harderwijk door Marjan Deurloo/ Juffie in ‘t groen en Fabian Brökelman/ Samenwerkstad Amersfoort