Door: Ity Busstra-te Velde

Hoe bont en groen zullen we het dit jaar weer maken? Een nieuw jaar vol uitdagingen ligt voor ons, waarin we BUITEN wel met hoofdletters mogen spellen, want binnen zitten is bijna de norm. Vanaf schermen bekijken de kinderen de wereld.. 

Maar kijk uit het raam: daar buiten gebeurt het! Buiten ligt het avontuur te wachten, buiten is één grote ontdekkingsreis. Leef het de kinderen voor, ga naar buiten en neem ze mee op een survivaltocht. Oude kleren aan en gaan: laat ze struinen dwars door de struiken, rollen door de sneeuw, kruipen door de modder, springen in een regenplas, kuilen graven, slepen met stokken om een brug te bouwen of, nog spannender, een valkuil, laat ze springen met een stok over een slootje.

Lok ze naar buiten met een uitdagend vooruitzicht: je weet de dikste boom van de omgeving te staan en hoeveel armen zouden daar om heen passen, je weet een plek waar duizenden vogels wonen en wie kan door de verrekijker de meeste soorten tellen, je weet een heuvel die alleen door sterke benen is te beklimmen, je weet een bos zonder pad waar je kunt verdwalen, je kent een plek in het bos waar het donker en spannend is en waar een geheim ontdekt moet worden, je weet een hol en welk dier zou daar wonen, je kent een spoor en waar zou dat heen leiden, je weet een boom waar je in kunt klimmen en de verte kunt zien, je kent een plek waar je wilde dieren kunt bekijken van heel dichtbij.

Ga naar buiten en doe alsof je in de préhistorie leeft: bouw met takken je eigen hut en dek het af met afgestorven grassen en bladeren, maak met je zakmes een speer en ga op jacht, maak samen een pijl en boog en leer schieten op een doel, stook een vuurtje en bak broodjes aan een stok.

Als je uit je raam kijkt en je ziet huizen en geen mogelijkheden, kijk dan even verder. Kleed je warm aan, eventueel in een skipak, pak de fiets en ga naar het park, een recreatiegebied, een verlaten terrein, het bos, het kale boerenland, het strand en de duinen. Maak er een buitenavontuur van waarbij binnen zitten geheel verbleekt en wangen weer kleur krijgen. Zet ’ m op dit nieuwe jaar, laten we er dit jaar een nog groener jaar van maken!