#86 Uit het bestuur: … één ei is geen ei….

,

door Marjan Nijland

Eigenlijk voel je je er al veel te oud voor, maar je wilt je ouders een plezier doen, dus je speelt nog een beetje mee: eieren zoeken met Pasen. Het is bijna vaste prik geworden, een traditie en vooral een gezellig samenzijn.

Je vader verstopt eieren buiten, die jij bijna allemaal meteen ziet liggen als je naar buiten kan om deze te zoeken. In je uppie op sloffen en met een mandje loop je door de tuin. Je vader en moeder aan een kopje koffie, met de krant, een puzzeltje, beetje aan de klets. 

Dan kom je op een idee: je verzint een ander spel. Je hebt de eieren al lang verzameld en na een paar keer zuchten en nog een extra rondje al ‘zoekend’ door de tuin, heb je alle vondsten verstopt op een plek tussen het hoge gras met koekoeksbloemen. Je schuift gezellig bij je ouders aan op de picknickbank. Het is lekker om buiten te zijn, fris, maar in de zon voelt het al warm. Niemand heeft haast vandaag, lekker langzaam, zeeën van tijd en aandacht.

Je vader in de veronderstelling dat je geen goede ‘zoeker’ bent en overal overheen kijkt, heb je ‘m mooi bij de neus als je hem, na een tijdje aan de tafel te hebben gezeten, zelf ook een rondje laat lopen. Met de vraag of hij jou ‘aanwijzingen’ wil geven of je warm of koud bent met zoeken.

Dan de ontknoping, van het spel: je hebt je ouders voor de gek gehouden. Ha ha … , je toont je verstopte ‘nest’ vol met gevonden eieren. Van je moeder krijg je een dikke knuffel, je vader kijkt een beetje beteuterd, hij is erin getrapt, daarna is hij vooral heel trots op zijn slimme ‘kleine’ meid! 

De spelregels een beetje veranderd, groot plezier, … 

Aandacht is natuurlijk het tovermiddel, voor jong, voor oud, voor dieren, voor plantjes. Alles wat je aandacht geeft ‘groeit’ immers. 

Vaak zijn we druk, hebben onvoldoende oog en aandacht en daarmee ontgaan ons zaken. 

Het is geen echt excuus natuurlijk, het is meer een kwestie van ergens tijd voor maken en prioriteiten stellen. Agenda’s lopen, soms onbewust, weer vol nu alles weer kan en mag. Een week is niks, een maand vliegt voorbij en voor je het weet is een jaar ook alweer om.

Enkele mensen houden een geleerde les beter vast en plannen niet meer alles vol, willen tijd vrij houden om ruimte te kunnen geven aan onverwachte zaken, die zich zomaar voordoen

Voor je gevoel voldoende tijd en aandacht aan iets kunnen besteden is prettig. Tijd hebben of kunnen nemen is natuurlijk luxe, maar het is al mooi als je je daarvan bewust bent.  

Een ontspannen bijéénkomst medio maart, een geslaagde dag, waardevolle gesprekken. Je leest verderop in de Nieuwsbrief het verslag van Ity over dit symposium rondom ‘Groene Verwondering’ bij de Lanteerne in Nijmegen. 

Je ontdekt een school in Harderwijk waar leerlingen, dankzij de inzet van met name ouders en vakmensen, nu groot plezier beleven aan de groene buitenruimte die ze hebben gecreëerd

Door een aantal partners, die óók Wilde Weelde lid zijn, is veel tijd en aandacht gegeven aan een fantastische ronde tuin op de Floriade. 

Vanaf dit paasweekend tot en met 9 oktober te bewonderen, ook voor kinderen is er veel te zien, te doen en te ontdekken op deze tuinbouwtentoonstelling in Almere. 

Wie weet zien we elkaar daar of anders later dit jaar!