Een groene oase in de stad

,

Midden in het centrum van Leiden is een heerlijke natuurspeeltuin ontstaan. Speeltuinvereniging de doorbraak is veranderd van een traditionele speeltuin met een grasveld vol toestellen naar een natuurlijk terrein met hoogteverschillen, een speelvijver en zelfs een waterval!

Leiden heeft dit jaar de Jantje Beton prijs gewonnen voor de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland en deze speeltuin had daar een belangrijk aandeel in, want de speeltuin is openbaar toegankelijk, inclusief en er is circulair gewerkt (wat ik eigenlijk al jaren doe, maar opeens heel hip is).

En afgelopen week was de vakjury aanwezig om de speeltuin te bewonderen, ik kreeg ze zelfs zo gek om door de wilgentunnel te lopen.

Hoe het begon en hoe het nu is

Na een langdurig participatieproces waarin is gesproken met omwonenden, kinderen, jongeren en diverse belangengroepen maakte ik een ontwerp samen met Ilya Toornvliet en Anke Wijnja. De gemeente moest wel even wennen aan mijn werkwijze zonder bestek en het moest ook nog aanbesteed worden. Daarbij kon er gekozen worden uit een aantal partijen uit het raamcontract zonder de broodnodige ervaring in het natuurlijk spelen. Een behoorlijke uitdaging!

Gelukkig was de speeltuin om de hoek van mijn studio en kon ik tijdens de aanleg regelmatig langs om tips te geven. Boerplay en Vissergroen stonden open voor alle aanwijzingen en hebben bijvoorbeeld iets té netjes gemaakte elementen opnieuw gedaan. Ze hebben veel geleerd en het is mooi dat er nu een grote partij is die ook ervaring heeft met natuurlijk spelen.

Ik ben nu regelmatig tijdens de lunch aan het genieten van de spelende kinderen. Wat ze veel doen is kleien, met de kleilaag die zich onder de vijver bevindt. Ze nemen het mee naar de modderkeuken, gemaakt door Sander Boom, en bakken daar de heerlijkste dingen. 

Er was al een mooie structuur aanwezig van een spannend pad achter de heuvels door de struiken en dat is versterkt doordat er veel tunnels en gangen zijn gemaakt. Het leuke is dat kinderen dat pad vaak niet meteen ontdekken, maar later pas door andere kinderen meegenomen worden naar de mooie struikhutjes.

Deze speeltuin is wat ik ‘onzichtbaar inclusief’ ben gaan noemen. Iedereen kan er op zijn niveau spelen, maar je ziet het niet. Er zijn geen speciale rolstoelschommels, maar wel plekken waar iedereen kan komen en samen kan spelen. Bijvoorbeeld het balanceertoestel in het water, daar staan essentiële steunpalen bij. Met hulp van die palen kan iemand die bijvoorbeeld slecht ziet of een slechte balans heeft, toch de oversteek wagen.

Er is nog veel te vertellen over deze mooi plek in de stad, kom gezellig een keertje langs als je tijd hebt, ik laat je graag alles zien.

Tekst en foto’s: Suzanne van Ginneken

PS Laatst was het buitenspeeldag en het regende de hele dag. Toen heb ik hier dit geweldige filmpje gemaakt van een fantastische vader die de hele middag met zijn kinderen in de regen speelde: https://fb.watch/dHXJPLQ3UM/