OPROEP: Laat veel gestelde vragen niet tot ‘killerargumenten’ groeien.
“Er groeien paddenstoelen op onze klauterboom, is dat gevaarlijk?”
“Er vallen noten uit onze bomen en struiken, kunnen kinderen daarin stikken?”
“Er zijn bij ons veel kinderen gestoken door wespen, omdat deze bouwmateriaal voor hun nest komen halen in ons kastanje hekwerk, wat kunnen we hieraan doen?”
“Onze conciërge veegt elke dag bergen zand en modder uit de hal, hij weigert dat verder te doen.”
“Mogen we wel bloeiende planten zetten in onze tuin, komen daar geen gevaarlijke insecten op af?”
Herken je deze of soortgelijke vragen? Regelmatig bereiken ons via verschillende kanalen vragen omtrent aanleg, gebruik en onderhoud van natuurrijke speel- en leerplekken. Collega Reinhard Witt noemde ze in zijn boek Naturerlebnisräume ook ‘killerargumenten’, omdat deze vragen, als zij een eigen leven gaan leiden en niet of ondeskundig beantwoord worden het draagvlak onder een natuurrijke speel/leerplek kunnen ondermijnen.
Angst en aarzeling ontkiemen vaak op de bodem van onwetendheid en gedijen goed op de mest van verhalen, roddels en vermoedens. Maar op de meeste vragen is een duidelijk antwoord, voor de meeste problemen een oplossing.
We willen op de nieuwe Springzaadwebsite aandacht besteden aan deze vragen en antwoorden. Hiervoor hebben we jullie hulp nodig. Heb je een vraag of juist een slim antwoord op een eerder gestelde vraag, deel deze dan met ons! We willen deze verzamelen, door deskundigen laten beantwoorden en de verzamelde kennis voor iedereen toegankelijk maken.
Gebruik de springzaadmail: info@springzaad.nl om contact op te nemen.
Geen vraag is dom, hooguit het antwoord…. We gaan de uitdaging aan, slimme antwoorden te vinden.