#96 STAPELGEK OP STAPELEN – STAPELGEK OPSTAPELEN
Terugblik derde Oase Netwerkdag op 23 november 2024
Waar normaal gesproken inheemse beplanting de verbindende factor is tussen de organisaties van het Oase Netwerk, was dat in 2014 ‘steen’. Het herfstnummer van ons tijdschrift had veel aandacht voor het leven, werk en gedachtegoed van Louis le Roy. Springzaad geeft de tegels uit het traditionele stenige schoolplein een nieuwe bestemming als amfitheater, borderscheiding of stapelmuurtje. En ook in verschillende heemtuinen, natuurrijke parken en tuinen komen de stapelmuren terug. De Tuin van Sjef is daar een mooi voorbeeld van.
Dit keer was Bloemenpark Appeltern gekozen als locatie voor de verbindende Oase Netwerkdag; mede om bijzondere aandacht te kunnen schenken aan één van de leden van Oase Netwerk, Vereniging Wilde Weelde , die dit jaar haar 25 + 5 jarig bestaan viert. Om dit jubileum luister bij te zetten is er een herinneringsboom (Rode Esdoorn) geplant in de Wilde Weelde Wereld in bloemenpark Appeltern.
Er was veel belangstelling voor deze Oase Netwerkdag. Ruim 90 deelnemers waren nieuwsgierig naar het interessante programma dat georganiseerd werd rondom het thema “Stapelgek op Stapelen”. Bij de eerste editie in 2022 waren er 35 aanwezigen en vorig jaar in Gouda namen zo’n 60 mensen deel. Een mooie groei die hopelijk en wenselijk doorzet. Dit jaar waren ook alle aangesloten organisaties van het netwerk beter vertegenwoordigd.

Na de ontvangst gaf Jasper Helmantel, voorzitter van het Oase Netwerkbestuur een verhelderende lezing over de ontstaansgeschiedenis van Stichting Oase, Wilde Weelde, Springzaad, SNTP en het Oase Netwerk.
Na het planten van de boom in de Wilde Weelde Wereld was er gelegenheid om te netwerken en een bezoek te brengen aan de informatiemarkt van de leden van het Oase Netwerk: Wilde Weelde, Springzaad, SNTP, Stichting Oase, vakblad Oase en de ecologische hoveniersopleiding. Het is de bedoeling dat deze informatiemarkt jaarlijks terugkeert en groeit met andere initiatieven / organisaties.
Na de lunch waren er diverse lezingen:
- Paul Paardekooper nam ons mee op een ‘Stapelmuurwandeling’ door de tuin Wilde Weelde Wereld en andere tuinen op Appeltern. Dat ‘stapelen’ echt iets is van de natuurlijke tuinen bleek wel uit het zeer geringe aantal stapelmuurtjes in Bloemenpark Appeltern.
- Deyke van Donkelaar ging in op de relatie tussen planten en (stapel-)muren. Een interessante lezing waarin veel aandacht was voor de historie van de muurtjes in de tuinen van landgoed Twickel, één van de projecten van ‘Van Donkelaar Groenadvies’ (het bedrijf van Deyke en Ruurd).
- Pieter Jansma vertelde over het stapelen van kennis binnen de opleiding Ecologisch Hovenier.
- Mark van de Geer en Maike Nelissen, auteurs van ‘Het groene schoolplein’ vertelden een duidelijk verhaal over dit boek , een must have voor iedereen die iets met groene schoolpleinen doet of wil gaan doen.
- Eén van de vrijwilligers die de ‘De tuin van Sjef’ in stand houden, vertelde over deze bijzondere tuin in Velp, aangelegd door kunstenaar en bioloog Sjef van der Molen.
- Ter ere van zijn 100e geboortedag ging Stichting Tijd in op de invloed van Louis Le Roy op natuurtuinen en het denken van natuur in de stad. Een mooi verhaal over het voortgaande stapelen bij de projecten van Louis Le Roy door Marcel Prins die daadwerkelijk met vrijwilligers zelf doorstapelt.
Kortom, het was een waardevolle dag met veel aanwezigen die volop de onderlinge contacten konden vernieuwen en kennis konden stapelen!
Giel van der Palen en Leon Collignon
Namens het bestuur van Oase Netwerk
